PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Vprašanje za poznavalce voda-voda (uporaba ponorne vrtine)

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Eno vprašanje za poznavalce sistema voda-voda. Imam TČ tipa voda-voda, vrtino z nekoliko močnejšo črpalko in frekvenčnik, ki skrbi za stabilen tlak v ceveh. Vrtino poleg ogrevanja namreč koristim še za splakovanje WC-jev, pralni stroj, napeljano pa imam še na zunanjo pipo, da podtalnico koristimo tudi za zalivanje vrta itd. Sistem deluje kot zamišljeno in brez težav.

Če želim uporabiti podtalnico za zalivanje vrta, odprem pipo, vklopi se potopna črpalka in zadeva deluje. Frekvenčnik imam trenutno nastavljen, da drži v sistemu konstantnih 2 bara.
Sem pa pa prišel do ene ideje, za katero ne vem če je izvedljiva. Nedavno sem imel priložnost opazovati, koliko vode steče v ponorno vrtino v tistih 15-20 minutah, ko TČ greje sanitarno vodo... stotine litrov podtalnice se počrpa iz sesalne vrtine in ohlajena vrne v ponorno vrtino. In razmišljam kako bi lahko to vodo uporabil še za kakšen namen - npr. zalivanje vrta. Ponorno vrtino imam namreč 1m stran.

Od pomladi do jeseni, ko se TČ zaganja le še 2x dnevno da ogreje sanitarno vodo, se to zgodi običajno zjutraj in zvečer. Torej pravi del dneva, kot bo tudi vrt v poletnih dneh potreboval osvežitev.

Ali obstaja varianta, da bi del te vode, ki se vrača v ponikalno vrtino preusmeril na vrt (v zemlji vrta imam namreč v spirali napeljano kapljalno cev).

Za lažjo predstavo sem naredil enostavno skico Smile
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/j/129/M3MDIDb/skica-tcunichr("46")png[/img]

Pomislek, ki ga imam je - kakršenkoli sistem za zalivanje potrebuje za delovanje nek tlak. Tudi kapljalna cev je učinkovita, če jo priključiš na 2-5 bar. Če bi na cevi z vodo, namenjeno v ponorno vrtino, dodal Y člen z ventilom in bi vodo v celoti preusmeril na vrt, predvidevam, da ni ok, saj voda ne bi več brez ovir odtekala, temveč bi jo "zabremzal". Če bi na cev enostavno dodal Y člen, da polovico vode preusmerim v ponorno vrtino, polovico pa na vrt, pa predvidevam, da pritiska na vrtu ne bi bilo, saj bi voda našla lažjo pot in bi se pospešil pretok na prostem izhodu Y člena. Tako si jaz kot laik vse skupaj predstavljam, zato pa prosim za nasvet kakšnega poznavalca ali bi bila ideja (morda tudi v kakšni drugi obliki) izvedljiva ali ne?
Vmes dodaš nepovratni ventil.
TČ zahteva kar nekaj pretoka. Pri meni okoli 2m3/h.
Zadevo lahko rešiš z vmesnim rezervoarjem s prelivom. Vodo črpaš najprej v rezervoar, kar pa je viška pa preliješ v ponorno vrtino.
Ko se TČ ustavi imaš poln rezervoar vode.
@janko132: Dobra ideja - torej če si prav prestavljam nekako takole:
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/16/oH/4yS3U11i/ventilunichr("46")png[/img]

Ponorna voda ima torej še vedno prosti izhod na desnem Y kraku, kjer gre v ponorno vrtino. Levi krak pa preusmeri vodo na vrt, s tem da bi verjetno po potrebi moral dodati še reduktor pritiska, da zagotovim, da nikoli ne bi presegal 5 barov, da mi kakšne cevi za zalivanje ne raznese?

@fizikalec15: Tudi o tem sem že razmišljal. S tem si sicer napolnim rezervoar z vodo, ki jo lahko porabljam kadarkoli želim, vendar ponovno potrebujem neko črpalko (hidrofor itd.), ki bo to vodo prečrpaval in ustvarjal pritisk. V bistvu sem potem na podobnem kot sedaj, ko odprem pipo in zaženem potopno črpalko v vrtini. Razlika je le ta, da ne bi še dodatno porabljal "sveže" podtalnice, temveč tisto, ki je del svoje naloge že opravila in je bila tako ali tako za potrebe TČ prečrpana iz vrtine + črpalka bi morala premagovati le oviro tistega 1m višine, medtem ko mi potopna črpalka v vrtini vodo črpa iz 20m globine.
Tlak na izhodu iz TČ ( torej pred ponorno vrtino)je skoraj nič ( če imaš pravilno izbrano črpalko).
Nepovratnega ventila ne bo odprlo, ker bo šla vsa voda v ponorno vrtino.
Samo razmišljam.. A je možno da pri takem tipu črpalke voda voda pride do erozije tal (odnašanje materiala od ponora do sesalnega dela) pod temeljem...

lp Vojta
Ti raje na tisti zunanji pipi naštimaj avtomatski kapljalnik, cevi potegni po vrtu in adijo.
@gybe: Tako imam že narejeno. Kapljalne cevi v vrtu sem položil že ko sem obdeloval zemljo, na zunanji pipi imam "programator" (nekaj ugodnega iz Hoferja ali Lidla), ki ga lahko nastaviš da do 2x dnevno po X minut sprosti vodo. Kot rečeno sistem kot tak deluje ok, le da vsakokrat ko zalivam, trošim dodatno energijo - poraba potopne črpalke.
Solenoidni NC ventil za 220V vezan (preko stikala za pozimi ali kadar ne bi rabil namakanja) vzporedno s potopno črpalko (ali eno od njenih faz, ker je verjetno 3f). Frekvenčnik bi tukaj morda lahko motil delovanje, ampak verjetno ne bo hudega. Večji problem bo lahko tlačno stikalo, ki v tvojem primeru morda ne bo nikdar dovolilo izklopa potopne črpalke, za to bi rabil še kakšen timer ali pa kaj še bolj kompliciranega (ali pa tudi ne, odvisno od tega, kje in kako je narejena tvoja regulacija). 40-100€ za električni del, tudi če bi na pomoč priskočil električar. Dodatna slabost: ventil bi se odprl tudi, ko bi odprl pipo za vodo ali pral perilo.

Ali pa kakšna domača elektronika (Arduino ipd) in DC motorni ventil, povezana z regulacijo TČ oz. frekvenčnika. Material (Arduino + Ventil) nekje od 40-60 € oz. to x10 če ti naredi in sprogramira kak mojster. Prednost: lahko dodaš še merilnik pretoka in veš točno koliko vode si zlil vsak dan na paradajz, pa povežeš še z merilniki vlage, luninimi menami in ženinim razpoloženjem.

Tretji predlog: navaden timer za zalivanje trate priklopiš na tisti del, kjer vzdržuješ 2bara in se ne sekiraš sploh, če takrat TČ ne greje ravno sanitarne vode (še vedno pa lahko poskušaš timinge vsaj približno uskladiti).

Prelivno posodo in hidropak smo ti pa že itak svetovali pred leti kot cenejšo alternativo tvojemu sistemu.
Saj implementacija je domiselna pa vse, ampak da grem razkopavat vrtino samo zaradi tega, da lahko rečem, da mi avtomatika toplotne diktira zalivanje vrta (pa še to povsem naključno), mi ne pride na kraj pameti.

Jaz primarne črpalke ne bi bremenil. Ta je tam za to, da sem na toplem. Za potrebe hišnega vodovoda imam v vrtini dodatno cev in na njej hidropak, ki pokuri manj elektrike kot primarna. Pa ga lahko vežem samo na vrt ali pa na celotno hišno napeljavo.
Kot pravi gybe. Sicer še nimam izvedeno. Sem pa tudi imel ideje, kako bi eno potopno črpalko porabil za vse. Pa sem si premislil, ker je primarna funkcija ogrevanje in naj bo potopna črpalka samo za to. Vodo za druge namene nameravam sesati ven preko hidroforja.

Kako pa imate kaj prijavljene vrtine? Ker, če je za ogrevanje naj ne bi počel drugega z njo. Vem pa vsi kako je s tem. Jaz jo tudi nameravam uporabiti še za sekundarno vodo po hiši (wcji) in me zanima kako bi odreagiral nekdo, ki to pregleduje. Tudi ne vem kako preverijo količino, ki si jo izčrpal.
Mi smo imeli vodno dovoljenje ze 20 let za vrtni vodovod. Pa ga nikoli nismo izgradili. Ko smo zaprosili za potrebe toplotne, se je staro pretvorilo v novo.

Kaksna pa je razlika, ce novo cev udarim 1m od vrtine vstran? Saj vem, da so na ARSO vsa jajca kosmata...
Ma ja, saj zato malo sprašujem, če se je kdo od manjših uporabnikov vrtin že kdaj srečal z inšpektorjem in kako je to izgledalo.

Je pa res, da veliko ljudi ne prijavi vrtine. Samo potem ne gre ekosklad skozi. Nisi pa v nobeni bazi zabeležen.
Iskanje po temi