PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Presek kabla

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni.
Napeljujem elektriko do 60m oddaljenega objekta.
Največ kar bom priklopil bo motor 11kW. Kalkulator pokaže, da je 4mm2 dovolj. Sedaj sem v dilemi ali kupiti 5x4 ali 5x6 zemeljski kabel NYY.
Jaz bi dal 5x10.
Pitaj boga, kaj boš še priklopil čez čas.
Poslušaj @Fantoccija, na kalkulator pa pozabi, ker verjetno nisi upošteval padca napetosti pri zagonskem toku.
Še pojasni mu, da so zagonski tokovi motorjev lahko do osemkratnik nazivnega toka, mu bo Fantoccija lažje razumet.
Dobim lahko 4mm2 po 2,00 EUR na meter. Če dokupim še 6mm2 in oba dam v kanal, potem je to enako kot če bi imel samo 10mm2. Po logiki.
V šoli smo se učili o "skin efektu" ampak pomoje to nima pri tej rešitvi nobene veze'
Res je. Skin efekt z rešitvijo težave nima nič. Tako kot jo tudi dva kabla vštric nebi imela. Pa vas v šoli niso učili, da se tako ne dela?
Skin efekt pride v upoštev na višjih frekvencah.
Dejstvo sem da me dva kabla prideta ceneje kot eden.
Vprašanje pa je, kaj je temu tehnična slabost in/ali prednost. Če ni nič od tega, bom dal notri dva kabla.
Tako povej, da je vzrok šparanje. Je potem še mnogo ceneje, če vzporedno zvežeš nekih deset kablov 5x1,5mm2. Iz Bolhe. Saj naredil boš tako po svoje, naj stane kolikor hoče (čim manj). Samo pomisli, dobiš presek 15mm2, se splača.
Mene bi iz kože slekli, če bi tako varianto kje počil.
urki1 Napisal:Dobim lahko 4mm2 po 2,00 EUR na meter. Če dokupim še 6mm2 in oba dam v kanal, potem je to enako kot če bi imel samo 10mm2. Po logiki.
Pod določenimi pogoji, se kabli seveda lahko priključujejo paralelno, vendar pri tako majhnih presekih to ni običajno, ker lahko pri nestrokovni in površni montaži, prinese več škode kot koristi.
Kot prvo, se paralelno ne sme priključevati kablov z različnimi preseki (razen če si izrecno želiš videti, slišati in zaduhati rdečega petelina).
Kot drugo, priključni spoji morajo biti narejeni res kvalitetno. En slab spoj pomeni zmanjšanje skupnega preseka, kar lahko pripelje do pojava, ki sem ga opisal v oklepaju. In več paralelnih kablov je, več je možnosti kakšnega slabega spoja.
Torej, lahko da boš prihranil pri nakupu kablov nekaj evrov, samo kupiti boš moral tudi dvakrat toliko priključnih razdelilnih spojk, kot boš imel paralelnih kablov in razlike v ceni, skoraj da ne bo več, sploh če še prišteješ tudi več dela.
Je pa seveda tvoja izbira, če za prihranek pri investiciji nekaj evrov, tvegaš možnost škode nekaj deset tisoč evrov, potem pač izvoli.
Kaj pa primer, ko je za pričakovan tok en povsem dovolj, bi pa zaradi manjšega padca napetosti zadevo podvojil? Na 4 žilnem kablu sta v uporabi dva, dal bi lahko vse 4. Gre se za 12V sistem, zato bi imel čim manjši padec.
Velja enako, kot sem zapisal v prejšnjem postu. Ni pomembno ali imaš 230 ali 12 V (jasno, izolacija mora biti za takšno napetost), pomembno je, kako se bo razdelil tok. V tvojem primeru bo po vsakem vodniku tekel polovični tok (padec napetosti bo zato manjši) in v primeru prekinitve enega vodnika, bo pač drugi vodnik prevzel celotni tok, ki pa ne bo večji od dovoljenega (padec napetosti se bo podvojil, pogoj pa je, da je maksimalna obremenitev obeh vodnikov skupaj, lahko le toliko, kot je dopustna obremenitev za samostojni vodnik).
V mojem Blaupunktovem aktivnem subvuferju za avto sta že tovarniško iz konektorja po dve žici za plus in minus. Torej ni nič narobe s tem.
Nazaj na mojo temo. recimo, da en priključek od faz ne bo dobro zavijačen na sponki. to pomeni, da bo za 60% večji tok tekel po nesrečnem slučaju v 4mm2 vodniku.
Kot strokovnjaka, mirator, te sprašujem ali se da tak nesrečen slučaj ujeti s FIT preobremenitvenimi slikali
Fid ni tokovno stikalo in ti ne bo izklopil pri preobremenitvi. Izklopil bo pri diferenčnem (uhajavem) toku. Na njem napisani amperi so zgolj tokovna zmogljivost njegovih kontaktov in ne tok, pri katerem bo izklopil. Tokovno varovanje vrši odklopnik (varovalka), ta je za 4mm2 lahko do 20A.
urki1 Napisal:Nazaj na mojo temo. recimo, da en priključek od faz ne bo dobro zavijačen na sponki. to pomeni, da bo za 60% večji tok tekel po nesrečnem slučaju v 4mm2 vodniku.
Kot strokovnjaka, mirator, te sprašujem ali se da tak nesrečen slučaj ujeti s FIT preobremenitvenimi slikali
Kot ti je bilo že odgovorjeno, FID ni preobremenitveno stikalo in s tem nima nobene zveze.
Če imaš paralelno dva kabla z različnimi preseki, potem moraš varovati vsak kabel posebej, kar pa zopet prinese nove težave.
Če boš res priključil samo elektromotor, potem ti zadostuje tudi kabel 5 x 6 mm2 (predvideval sem, da ga boš položil v zaščitno cev v zemljo).
Če pa hočeš še kakšno stvar, pa kot ti je že bilo predlagano 4 x 10 mm2.
Da te ne bo motil moj odgovor @spirou-ju. To moraš razumeti, kot da imaš n.pr. kabel preseka 1,5 mm2, ki ga ščitiš z varovalko jakosti 10 A, pa mu zaradi padca napetosti želiš povečati presek. V takšnem primeru, ni nobenega problema paralelno vezati kabel z večjim presekom, samo varovalka mora še vedno biti 10 A.
1 2
Iskanje po temi