PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Amperi 3-polne varovalke

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Če imam glavne varovalke 3x25 amperov in imam v omarici 3-polno "glavno" varovalko C32, lahko prebije? Vrglo mi je namreč ven pancerko. Naj dam raje B32? Kaj če spustim čez en pol 30 amperov, mi bo vrglo ven 32 ampersko varovalko? Ne razumem čisto funkcije 3-polne varovalke in kako se morajo amperi porazdeliti, da jo vrže ven...

Ni mi čisto jasno zakaj mi je električar montiral samo varovalke C, ne bi bilo bolje tipa B?
Ena od rešitev je zamenjava "glavne" varovalke s C20A.
Tale tvoj električar se je verjetno inštalacije učil kar iz foruma. Če imaš glavno varovalko 25 A, potem naslednja ne more in ne sme biti večja. Za popolno selektivnost mora biti druga varovalka za faktor 1,6 -krat manjša od predhodne, za pogojno selektivnost pa vsaj eno stopnjo nižja. V prvem primeru ti bo vedno pregorela samo varovalka nižje vrednosti, v drugem pa ob določenih pogojih obe.
Verjetno ti je električar dal C32 A inštalacijski odklopnik namesto glavnega stikala. Razlika med B in C karakteristiko je ta, da C zdrži preobremenitev nekoliko dalje kot B, medtem ko kratek stik izklapljata obe v enakem času. Karakteristika C (pri varovalkah s taljivo žico so to bile oz. so počasne varovalke ki so označene s polžem) je namenjena za vklop elektromotornih pogonov, kjer je zagonski tok tako velik, da bi lahko izklapljal inšt. odklopnik z B karakteristiko.
Za stanovanja so inštalacijski odklopniki z B karakteristiko povsem ustrezni in ni nobene potrebe po inšt. odklopnikih s C karakteristiko.
3-polna pomeni, da lahko vsako fazo obremeniš do nazivnega toka. Če v samo eni fazi nazivno vrednost prekoračiš, bodo izklopili vsi trije poli.
magma Napisal:Ena od rešitev je zamenjava "glavne" varovalke s C20A.
Ne, to ni rešitev.
V tem primeru ne bi mogel izkoristiti celotne priključne moči, ki jo plačuješ. Rešitev je zamenjava C32 z navadnim ali s FID zaščitnim stikalom.
Ni najboljša rešitev, vendar samo zaradi zamenjave z navadnim ali s FID zaščitnim stikalom bo pancerka še vedno pregorela, v omarici bo pa vse "celo".
A karakteristika pancerk ni počasnejša od karakteristike C?
magma Napisal:Ni najboljša rešitev, vendar samo zaradi zamenjave z navadnim ali s FID zaščitnim stikalom bo pancerka še vedno pregorela, v omarici bo pa vse "celo".
Saj to je tudi namen varovalke, da pri preobremenitvi pregori.
Zato pa je tudi zelo pomembno, da so moči po fazah čimbolj enakomerno porazdeljene. Če potem še vedno pregori glavna varovalka, potem je potrebno ali povečati priključno moč ali pa si pomagati s tokovnim relejem, ki ob preveliki konični moči izklopi nekaj manj pomembnih porabnikov, ki jih potem, če obremenitev pade, čez čas avtomatsko vključi nazaj.
bk9105 Napisal:A karakteristika pancerk ni počasnejša od karakteristike C?
Karakteristiki se križata. Karakteristika pancerke je gladka krivulja, karakteristika inštalacijskega odklopnika pa ima koleno. Približno do 3-kratne vrednosti nazivnega toka je pancerka počasnejša, potem je do približno 7-kratne vrednosti hitrejša, dalje pa zopet počasnejša.
jaka_b Napisal:Če imam glavne varovalke 3x25 amperov in imam v omarici 3-polno "glavno" varovalko C32, lahko prebije? Vrglo mi je namreč ven pancerko. Naj dam raje B32? Kaj če spustim čez en pol 30 amperov, mi bo vrglo ven 32 ampersko varovalko? Ne razumem čisto funkcije 3-polne varovalke in kako se morajo amperi porazdeliti, da jo vrže ven...

Ni mi čisto jasno zakaj mi je električar montiral samo varovalke C, ne bi bilo bolje tipa B?
Daj si tripolne 25A pa bodo pancirke preživele
Ni nujno da bodo preživele.
Če sem prav razumel miratorja, kratkega stika ne bodo preživele, preobremenitev pa bodo.
Prav si ga razumel. Preobremenitev na krajši rok veliko lepše prenašajo avtomatski odklopniki tipa C (beri zagonske tokove).
Bolj, ko tole prebiram manj razumem. Če imate pancerke 3x25A potem v svoji hišni razdelilni omarici ne potrebujete glavne varovalke 32A. To je čisto mimo. Potrebujete le glavno stikalo, ki ga lahko tudi nadomestite z FID-om. Za njim sledijo varovalke oziroma inštalacijski odklopniki po tokokrogih.
drago
Pa ti je takle slučaj prvi v življenju? Ja njegov (si bom drznil vstaviti - fušarski) štromar, ko mu je delal razdelilnik ni imel tripolne varovalke B/C 20A (ker je zanjo v trgovini potrebno odkartat za štiri ali pet pirov denarja, imel je pa eno bog ve od kod 32 ampersko varovalko, ki jo je bilo treba spravit "v promet" in potem ratajo taki zapisi. Je sedaj bolj razumljivo?
bk9105 Napisal:Če sem prav razumel miratorja, kratkega stika ne bodo preživele, preobremenitev pa bodo.
Sicer ti je odgovoril že arbajter in njegov krajši rok moraš dobesedno razumeti. N.pr. 100 A bo inštalacijski odklopnik B25A izklopil v trenutku, C25A pa
v roku ca 5 s.
Iskanje po temi