PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Problem povezave dveh vodnikov vertikalno

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Živjo. PRosim za pomoč pri dokaj čudnem problemu.

Dva napajalna kabla (230V) 3žilni ali 6 žilni (1mm2 ali 1,5mm2) bi rad povezal med seboj in sicer v vertikalni smeri. Se pravi uporabim navadno vijačno čokolatko za električno spojitev dveh kablov. Vse lepo in prav, če bi kabla ležala na tleh. PRoblem pa je ker kabla visita in je vsa teža drugega kabla na tej električni spojki.

Dotični primer. Imam svetilko ki ima pol metra kabla. JAz jo bom namestil na vrh kandelabra. Na ta pol metra kabla bom namestil še 10 m kabla. Sedaj bo teža teh desetih metrov na tej spojki. Rad bi profesionalno rešitev, ki je skladna s uradnimi inštalacijskimi postopki in ne neko na hitro izmišljeno rešitev, kot je recimo razne šlinge, zanke in vozle dveh kablov in nato električna spojitev.
Predpostavimo da je kabel v svetilki pritrjen ustrezno in se ne bo izpulil iz svetilke.

Ali obstaja kakšna rešitev brez da bi bilo potrebno električno spojko (čokolatko) fiksirati na notranjo steno kandelabra kar pa ni možno v tem primeru.

Hvala za nasvet, upam, da sem bil dovolj jasen.

LP Jure
Jasen? Skica?
Kaj pa če je ta 10m kabel "ovit" okrog jeklene zajle, ki bo nosila njegovo težo?
Kandelabri in kabel do njih? Prav. Poišči samonosilen kabel. Takega z jekleno pletenico v njem (po domače - zajlo). To potem fiksiraš med dve nosilni točki (npr. kandelaber in steno), seveda mora biti na obeh straneh še zadosten kos kabla za ureditev in priklop.
Ali pa tista bolj domača rešitev - vmes zajlo, na njo pa pritrdiš kabel z črnimi (UV obstojnimi) vezicami. Tudi kabel naj bo črn (v 00 izvedbi) in ne siv.
Če se že zajebavate z raznoraznimi čokoladkami, potem lahko skrajšate kabel od luči in kupite toliko daljši osnovni kabel, da lepo povežete na horizontalnem delu? Seveda z ustreznimi požirkami (z lepilom).

Lahko tudi razdrete luč in direktno vežete na osnovni kabel ...

Koliko je pa to po pravilih, pa ne bi vedel.

Sicer pa, kako si vi predstavljate vezavo 6 žilnega kabla s trožilnim? 2 luči s po tremi kabli na enega 6 žilnega? Je ta 6 žilni kabel obstoječi? Priključen kam, kako, je to na prostem ali v zaprtem prostoru, namen ... ?

LP, steklenicka
LP, steklenička
steklenicka
???
Kaj so žile, kaj kabli???

Jure5873
Kaj pomeni vertikalna smer?
Profesionalni rešitvi pritrditve in tudi priključitve sta le dve. Prva in tudi največkrat uporabljana je namestitev svetilke na vrh droga (kandelabra), uvod kabla svetilke v notranjost droga, kjer se ga potem (običajno je to pod pokrovom droga kak meter od tal ) spoji na dovodni (ali pa dovodni in odvodni kabel). Drugo sem ti pa že omenil - samonosni kabel med drogovi, drogom in hišo, ter seveda uporabo ustrezne spojke (doze) z odgovarjajočo IP zaščito. Za kaj več pa sledeče (je napisal že kadotr in tudi steklenička):
Papir in svinčnik in nariši tisto kraco, kaj želiš imeti in kako si si zamislil stvar izpeljati oziroma predstavo končnega produkta, kak telefon z fotoaparatom pa menda tudi imaš. Če je kabel iz luči prekratek se ga z redkimi izjemami da vedno zamenjat za daljšega (govorimo o kablu in ne o...) in tako večinoma rešiti vsaj del težav okrog priklopa svetil. Imam željo pomagat, nimam pa kristalne krogle, da bi videl kaj natančno želiš.
"Čokolatka" sliši bolj na "lestenčno sponko" kot na Nestlejev produkt.
arbajter Napisal:Kaj so žile, kaj kabli???

3 žilni, mehki kabel ... mehek PVC/gumi vodnik, v katerem so 3 žile (trije električni vodniki). Arrow [url=httpsunichr("58")//wwwunichr("46")merkurunichr("46")si/gradnja/elektroinstalacije/elektro-vodniki-in-kabli/pvc-vodnik-eurocable-at-n05vv-u-3g1-5-ym-j-3x1-5]tole[/url]

In Jure5873 sedaj sprašuje, če lahko tak (10m dolg) kabel, visi prosto (pokonci) v zraku, pripet samo s sponkami, ki bi bile pritrjene na prostovisečem vodniku za luč, ki bi pravtako prosto visel v zraku. Vse skupaj pa bi bilo zapakirano v kandelabru.

Očitno luč nima zaključnega kabla z vtičem, ampak je pripravljena na vgradnjo v dozo, ali pa bi Jure5873 kabel, od luči, prerezal in poštukal ta premostitveni vodnik s sponami.

LP, steklenicka
LP, steklenička
2 luči s po tremi kabli na enega 6 žilnega? - tole mi ni šlo skupaj, oziroma bi moralo biti - 2 luči s po tremi vodniki na.....
In tisto iz povezave, kaj je to? Res še nikoli videl...mora biti nekaj novega...
arbajter Napisal:steklenicka
???
Kaj so žile, kaj kabli???

ejga, steklenica je po gradben povedu, pa to, ne :lol:
beri_jest sm ga čist razumu Big Grin

kot štromar, se moraš tudi ti malo prilagajat ostalim :oops:

zmeri moram preklopit:
ko se s strojniki pogovarjam, pa mi z mm težijo
ali pa s "holcarji" k mi v cm razlagajo.......
da ne govorim o raznih instalaterjih ki mi luknje v colah pišejo
Živjo. Steklenička razume. 0,5m kabla je fiksnega v svetilki. ta kabel je lahko 3 ali 6 žilni, odvisno od modela svetilke. Spojen kabel bo prav tako 3 ali 6 žilno odvisno od tega kakšen je na svetilki.
Preostali (dolgi kabel 10m) predstavlja težo in ta teža po nekih normativih ne sme obremenjevati električni spoj v spojnem elementu. Zato iščem rešitev kako rešiti spoj, da sila teže ne bo obremenjevala električni kontakt v spojnem elementu. Dolgi kabel bi moral biti pritrjen ob steno kandelabra, kar pa ni možno. Težo celotne dolžine lahko nosi kabelska uvodnica, ki je nameščena v svetilki in skozi katero gre teh 0,5m kabla.
Še skica :[url=httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/?1i/pT/4L4vm8zR/kandelaberunichr("46")png][img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/t/1i/pT/4L4vm8zR/kandelaberunichr("46")jpg[/img][/url]

Če pozna kdo kakšen trik kako težo premostiti preko električnega spoja.

LP Jure
A svetilke se ne da odpreti/razstaviti tako, da bi originalni kabel zamenjati z 10 m?
Glede na to, da bo spoj v votlem kandelabru, bi lahko spojil z čokolatko in potem narediš vozel podoben, kot ga narediš na podaljšku pri električnih kosilnicah, da se spoj ne odpre, ko vlečeš kabel za seboj. Tako, na sam spoj ne bi delovala sila.
Žice zaspajkaš in jih oblečeš s skrčljivo bužirko.
Čokoladka in profi rešitev ne gresta ravno z roko v roki.
ko boš mel kabel notri zgoraj pod lučjo natlači stekleno volno, enako naredi pri odprtini pri vratcah zgoraj in spodaj. in to ti bo držalo kabel. Sponke pa lahko daš navadne na eni strani zaprte, pa ne bi smelo biti nekega problemaWink
Še dobr da razume. Jaz, ki sem štromar seveda nisem razumel. Sem preveč bukov, pa nočem mm, cm pa col razumet pri štromu. Tam mi gredo nekako bolj v glavo druge mere, kot so V, mV, kV, VA, A, mA, µA, W, kW, pa še desetine drugih, pa mi milimetri in centimetri s temi merami nekako ne gredo skupaj. Pa ne da nisem razumel, morda zato, ker nekdo ne zna napisati, kaj natanko bi rad in je najprej treba napisati deset, dvajset (dostikrat nepotrebnih in brezveznih) postov, preden se mu zljubi nalimati sliko, risbo, pa potem izpade polovico napisanega do tedaj čisto mimo. In je nato problem lahko rešen v trenutku. Da ne nakladam naprej:
Ker sem imel do danes "enkrat ali dvakrat" priliko postavljat kak "kandelaber" bom napisal, da do danes ne poznam slučaja, da se tisti kratek štuc kabla ne da zamenjat za nekega ustrezno daljšega in torej ob tem neko štukanje kabla pade v vodo. Tudi če gre za kak sodoben led panel (kateri pa res znajo imeti "zalit" kabel v svetilki) se največkrat da razkopat tudi tega. Seveda je ob tem potrebno paziti, da se po menjavi kabla vzpostavi nazaj tista IP zaščita svetilke. Torej da se kabel ustrezno zatesni nazaj. Naslednja rešitev takih bolj trdobučnih težav je podaljševanje tistega kratkega kabla. To se izvede z uporabo ustreznih tulcev (ne votlic za mehke žile) in pa termo skrčnih bužirk in sicer v tisti "lepljivi" izvedbi (Raychem, Canussa ipd.), ko ima bužirka notranjost svoje površine prevlečeno z termo lepilom, ki potem tisti spoj vodotesno zatesni. Isto (seveda večjo) bužirko se potem uporabi za izoliranje še zunanjega plašča kabla, ki plašču kabla in pa kablu samem v glavnem povrne njegovo nosilnost. In tako izveden spoj bo potem v drogu brez nekih težav nosil tisti kos kabla navzdol. Brez nekih posebnih pritrjevanj. Takole mimogrede - kandelaber 10 metrov (ribiški metri so opravičeni) - hmmm jih razen po mejnih prehodih, kakih carinskih terminalih, morda še nogometnih in podobnih igriščih nisem srečal. Za najpogostejše uporabe zadoščajo višine tja do 5 metrov. Tudi kabel, pa naj bo ta v izvedbi 3x2,5mm2 (in ne 3x1,5 ali 0,75mm2 kot ga imajo led paneli) in ki ima težo "okrog" 162 gramov po metru, v celotnem kandelabru doseže kako težo že? In da jo tisti spoj nebi zmogel? Bla, bla. Ena bolj "domača" rešitev pa je na sliki spodaj. Taka, čist simpl. Ena (lahko se nekoliko žrtvuješ in daš dve) poštena vezica dvakrat ali trikrat ovita okrog obeh kablov, zategnjena kot mora biti in tri vezne sponke. Glede na to, da je tak spoj na suhem v kandelabru in da tudi voda teče ponavadi vedno navzdol ne vidim nobene večje težave. Če je že res vse drugo (tisto bolj strokovno) neizvedljivo.
Pa lep pozdrav.
kandelabrmajster

Priložene datoteke
.jpg   SPAJANJE KABLA.jpg (Velikost: 119,46 KB / Prenosi: 840)
1 2 3
Iskanje po temi