PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Napeljava elektrike - kabli ali žice v RBT cev

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Za elektroinštalacije imam razpeljane RBT cevi. A lahko v njih razpeljem samo izolirane žice, ali je bolj pametno vleči kable (torej dvojna izolacija)? Če grem na žice - je pri trdih žicah nevarnost, da se bo izolacija poškodovala, ko se jih bo vleklo po cevi po kakšnih zavojih?
Če gre za montažno gradnjo potem kable, drugače pa eno ali drugo. Če so daljše razdalje oz kakšen bolj oster zavoj pa kak lubrikant pomaga.
V svoji novogradnji sem po RBT ceveh napeljeval mehke izolirane žice.
Se mi zdi, da kabli zahtevajo nekaj več prostora v cevi, poleg tega je treba gledati na ceno enega in drugega.

Da bi se izolacija žic poškodovala zaradi vlečenja, še nisem doživel. Vlečenje naj poteka z občutkom, včasih je potrebno snop žic zaradi kritičnih mest pred vlečenjem malo namazati, kot pravi Klemen, recimo z gospodinjskim Cetom.
Do poškodovanja izolacije na vodnikih pride samo pri uvlečenju dodatnih vodnikov, ko je nekaj vodnikov če uvlečenih v cev in se v isto cev uvleče še kak vodnik ali več njih. V tem primeru pa je poškodba izolacije vodnikov na določenih mestih hitro mogoča že zaradi točkovnega trenja, pregretja na teh mestih in posledično fizične obrabe izolacije vsled drgnjenja na isti točki. Če se v cev uvleče snop vodnikov hkrati o poškodbah izolacije ne more biti govora. Razen če dela izvajajo telebani.

Okrog mazanja vodnikov: za te stvari se uporablja namenska "maziva", največkrat se jih dobi v spreju, podobno kot WD40 ima tudi cevko, s pomočjo katere se peno vbrizga v cev, nato pa se uvleče vodnike. Gospodinjski Cet je sicer uporabna zadeva, vendar samo prvih nekaj minut. Ko se posuši, je uvlečenje vodnikov kvečjemu še težje. Dostikrat je uvlečenje vodnikov še mogoče, izvlečenje pa nič več. Veliko boljša je tista "klasična" krema za roke "48". Tudi sam WD ni slaba stvar, vendar vsebuje določena topila, katera na vodnike verjetno ne vplivajo najbolj blagodejno.
Vse povedano!
Morda le dodatek:
Dobro se obnesejo silikonska olja v sprayu
Doma pa lahko "ukradeš" ženi kakšno kremo.....
Arbajter vedno dobro argumentira.
Jst sem uporabljal mazivo, ki se uporablja tudi pri spajanju odtočnih kanalizacijskih cevi. Mi je pa čudno, ko v elektro trgovini rečeš za kakšno mazivo za kable se ti sam smejijo. Bi prej verjel Arbajterju, da gotovo obstaja tudi kaj za ta namen, samo se očitno ne prodaja kaj dosti.
Najcenejša krema za roke pa gasa
Če za mazanje omenjate WD40 in kremo za roke, bo Balistol gotovo dober kompromis. Je uporaben za mazanje orožja in za mazanje psa.
Spray za uvlečenje vodnikov in kablov v glavnem prodajajo firme, katere proizvajajo foršpane (vlečne zajle). Ena takih je italijanska Volta. Pri nas je pa to seveda tista: a to sploh obstaja???
Omenil sem sicer WD40, ampak sem zraven tudi napisal, da menim, da za to ni najbolj primeren. Vse, kar vsebuje razno razna topila, ni primerno za vodnike, ajde za kable morebiti. Če pa res drugega ni pri roki ali če je na delu lenoba, ko se ti ne da sprehoditi do avta, pač zagrabiš tudi kaj drugega. Res pa je tudi, da se mazanje pri uvlečenju uporablja le sem ter tja, oziroma prej ne, kot ja, saj običajno ne sme biti problem z uvleko. Je pa veliko odvisno predvsem od dveh stvari - od dolžine položene cevi in od načina polaganja, koliko ovinkov je in kako so ti izvedeni. No tu pa svoje dela praksa. Nič nenavadnega, ko v cevi zvlečeš tudi po dva kilometra žic, brez sleherne uporabe mazanja.
Ob gradnji sem si precej olajšal delo z razbijanjem betona tako, da sem RBT cevi položil v ploščo. To se je zelo obneslo, tako da so mi ostale za razbijanje samo še navpične povezave v opeki, betona pa sploh nič.

Je pa treba pri polaganju RBT cevi paziti na krivine, da niso prehude, loki torej dovolj dolgi in lepo zaokroženi ter cevi fiksirane, da jih svež beton in hoja po njem ne premika.
Seveda je pomembno tudi, da cevi pridejo ven točno tam, kjer je treba.
Vlečenje žic in vezanje je potem hitro in brez problemov.

No, vse to tisti, ki ste se s tem že srečali, dobro poznate.
Iskanje po temi