PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Zamašena cev v kuhinjskem lijaku

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,
v kuhinji občasno spustim v odtok mr. muscolo in pustim čez noč. Ker pa to ni pomagalo in je voda zastajala v lijaku je mož pred cca 14 dnevi razstavil cevi pod lijakom in naletel na kepo vodnega kamna.
Včeraj se je zadeva z zamašitvijo ponovila. Imate mogoče kakšen predlog kako se tega rešiti. Bojim se da je zamašeno kje v cevi v zidu ali še globlje. Upam, da v tem primeru ni potrebno razbijati. Cevi so plastične, ker je novogradnja.
Hvala za kakršnokoli pomoč.

Loredana
Meni se je včasih pogosto mašilo. Se je pa to dogajalo "v fazi smuthijev", ko sem samo hitro splaknila blender. In so se te kašaste usedline posedle in zasušile, plast na plast. Potem sem pa raje še kakšen liter vode več spustila v lijak, da je dobro odplaknilo.

Ko se je takrat zamašilo, sem prežokala z eno zajlo po cevi in je bilo ok. Vodnega kamna pa dvomim, da je toliko, da bi cev zaprl. Nam pa je enkrat vodovodar vlekel ven cele "bele skale", ki so bile v bistvu nerazstopljen oh in sploh drag amwayev pralni prašek.
Jap, tisto ni vodni kamen, so razne usedline, ostanki hrane, kave, praška in tako naprej. To se reši z zajlo ali ''podgano''. Če ne gre v lastni režiji pokličite eno izmed firm ki se s tem ukvarja.

Jaz cca 1x na mesec ali dva, v vse umivalnike stresem sodo bikarbono, zalijem s kisom za vlaganje, počakam in nato zalijem z vrelo vodo.
Nobenih težav... je pa res, da v kuhinji probamo čimanj stvari spustit v odtok... Kavo kuhamo v kaferieri in ni zoca Smile

Srečno
Če gre res za vodni kamen, v kar res močno dvomim, da se lahko nabere v 14 dneh, ker to ni možno (dopuščam možnost, da se je že prej nabiral dlje časa), se le ta dobro raztaplja v nekaterih kislinah. Najpogosteje uporabljena (tudi v sredstvih, ki jih dobiš po trgovinah) je solna kislina (klorovodikova kislina HCl). Če pa gre za organske ostanke, jim pride do živega zelo dobro žveplena kislina (H2SO4). Da ne govorimo o dušikovi kislini. Vse tri kisline so pogosti sestavni del komercialnih sredstev.
Še ena varianta je natrijev lug, ki ga dobite v lističih v vsaki trgovini z barvami.
POZOR!!!!
Gre za izredno agresivne sestavine, zato je treba z njimi rokovati po priloženih navodilih (zaščitna sredstva: rokavice, maska, zaščitna očala, oblačilo, ki vam ni ga škoda).

Zelo pomaga (tudi v kombinaciji) tudi vroča voda. Vendar ne več kot 60°C pri plastičnih sifonih. In pozor, tudi nekateri kovinski imajo plastične sestavne dele.

V vsakem primeru se je treba prej potruditi z mehanskim čiščenjem (posebej razstaviti sifon in posebej nato očistiti odtočne cevi) z raznimi zajlami, "podganami", ipd, saj kemija je le kemija in ima zato vpliv na zdravje tako naše kot tisto v naravi.

A zaradi tesnil 60 stopinj? Jaz vlijem notr piskr vrele vode
Saj tudi jaz. Sem se pa nas.al pri enem svojem dragem kovinskem sifonu nevedoč, da ima v notranjosti še en kovinski tulec, ki se je tako močno deformiral, da je popolnoma zaprl odtok. Sem ga moral zamenjati.
Gumijasta tesnila so manj občutljiva.
Sicer pa, ko zliješ v lijak krop, je na udaru prvi del sifona (tam kjer ne rabiš, nato tempetatura drastično pada. Če pa uporabiš veliko količino kropa ....

5l vrele vode ne more ničemur škodit... 60stopinj pa ne naredi nobene koristi. ostajam pri svojem Smile
Največji sovražnik modernih bajt je mleko. In bojler na 45 stopinj. Kar je pri toplotnih pogosto. Pozimi se tudi nam to dogaja, ker je bojler nekje na teh stopinjah zaradi izkoristka kolektorjev. Pa še domače mleko imamo.
Zdaj je bojler na 95 in včasih pustim vodo teči par minut. Ni boga, da ne spuca.
Pozimi bo pa spet sranje.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
SloCop Napisal:5l vrele vode ne more ničemur škodit... 60stopinj pa ne naredi nobene koristi. ostajam pri svojem Smile
Saj se strinjam s teboj. Vem pa tudi, da lahko pride do škode. In to mora tisti, ki sprašuje tu na forumu, tudi biti s tem seznanjen.

Ker veš da lahko, nam povej še kdaj, kako, na kakšen način, zakaj ...
Lahko se pa pripelješ do mene, ti bom demonstriral razkuževanje odtočnih cevi z vročo vodo.

BTW tudi alumplast je deklariran do 90 stopinj. Pri nas dnevno laufa v velikih količinah na 95 stopinjah. Kaj mu pa preostane?
Kuhinjske armature so deklarirane na manj. Če me spomin ne vara na cca 70°C...vsaj moja Grohe.
Kar pa ne pomeni da ne moreš na štedilniku prevreti vode in jo zluti notri.

Sent from mTalk
Počekiraj, če imaš zavarovano zamašitev kanalizacije in pokliči firmo, ki se s tem ukvarja. Oni ti bodo šli s podgano notri in odmašili. Nato se še naj s kamero pregleda, kako je stanje in to je to. Včasih se ne pogleda not s kamero, ostane kaki večji kos, ki ga čez par dni odplakne do naslednjega kolena in čez teden ali mesec imaš spet zamašeno.

Kot je že nekdo pred mano napisal je problem mleko. Pravzaprav so problem vse maščobe, ki se počasi odlagajo na stene cevi in sušijo. Nato nastane taka belkasta dokaj trda obloga, ki jo lahko zdrobiš v grobi prah. Vroča voda pomaga, tudi pustiti vodo teči po umivanju posode, pranju blatne zelenjave itd.
Smo že debatirali tule na forumu....

Nabavi si LUG (dobiš npr. v Mavrici)...en kilogram v lističih stane cca. 3.5 EUR.
Pripravi liter tople vode, ter noter stresi pest lističev (najprej vodo potem lističe!) malo premešaj (Niti ni treba povsem do konca da se stopijo vsi lističi) in zlij v odtok.
Čez petnajst minut pošteno splahni. Po potrebi zadevo še enkrat ponovi.

(jaz, odkar sem uporabil lug v kuhinji, voda odteka kot podmazana :wink: )

Dobiš pa v raznih trgovinah (sam se nabavil v Hoferju za par eur) vzmeteno žico namenjeno za odmaševanje odtokov..če je zamašeno naprej po cevi greš s tem noter da prebiješ ter nato splahneš z večjo količino vode.

Pri novogradnjah so za zamašitve pogosto krivi 'majstri' ki svoje odpadke spuščajo v lijak (predvsem malarji radi to počnejo..pa tudi zidarji) in ti naredijo zamašek (in veselico s čiščenjem) še predno se vseliš.
brunoland Napisal:Kuhinjske armature so deklarirane na manj. Če me spomin ne vara na cca 70°C...vsaj moja Grohe.
Kar pa ne pomeni da ne moreš na štedilniku prevreti vode in jo zluti notri.

Sent from mTalk
Kako je lahko deklarirana na manj, če vanjo pride taka temperatura?
Moje kitajske niso nič deklarirane in popolnoma lepo laufajo s kropom.
Ja samo tebi ne spušča 100° bojler skozi.
No, da ne bomo pametovali, sem poiskal naključno Gröhe pipo in ta je deklarirana na max 80°C, priporočena pa na 60°C:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://cdn08.grohe.com/lib/1/tpi/1501667.pdf">http://cdn08.grohe.com/lib/1/tpi/1501667.pdf</a><!-- m -->

Sent from mTalk
1 2
Iskanje po temi