Objave: 605
Teme: 67
Ocena:
0
Cisto na hitro bi vprasal, kako lahko preverimo ali imamo narejen enocevni ali dvocevni ogrevalni krog. Seveda so cevi ze v estrihu, tako da se tega ne da videti. Je kaksen nacin po katerem bi se to dosti enostavno dalo razlociti oz. identificirati?
Objave: 1190
Teme: 23
Ocena:
0
optimalno je da gre pri enocevnem le ena cev v radijator.....
in dve v ventil.....in so narazen na isti višini nad tlemi za cca. 8 cm
Ocena:
0
V bistvu imam ze narejen ogrevalni krog, vendar sem sedaj v dvomih ali imam eno ali dvocevnega, cevi so pa ze pod estrihom
Ce jaz prav razumem gre nekako tako:
enocevni:
Od zanke vod ogrevane vode gre od peci proti prvemu radiatorju v dovodni ventil, cez odvodnega v drugi radiator v dovodni ventil in spet cez odvodni ventil v dovodni ventil tretjega in potem cez odvodni ventil radiatorja nazaj na povratni vod na pec.
dvocevni:
Od zanke vod ogrevane vode gre od prvega do tretjega (zadnjega v zanki, kjer se konca) v dovodni ventil radiatorja, vzporedno pa je se cev povratnega voda, v katero gre povratna voda iz odvodnega ventila od vseh radiatorjev in se zacne pri zadnjem radiatorju (se prikljuci pri vseh ostalih) in se konca na peci
Je to res?
Zanimam me kako preverim ze narejen ogrevalni krog...sumim namrec da imam namesto dvocevnega sistema implementiranega enocevnega :?
Bil je nek "centralnar" pri meni in ko je gledal kurilnico mi je rekel da imam enocevni sistem, ker imam pri peci iz vsake zanke (imam tri: klet, mansarda, pritlicje) samo povratno in odvodno cev, naj bi pa imel neke razdelilce
Zdej mi pa ni nic jasno, saj kot razumem v vsakem primeru (eno - dvo cevni) prideta do peci, za vsako zanko samo dve cevi (odvodna - prihodna) in ne toliko cevi kot je radiatorjev na zanki.
P.S: se oproscam za nestrokovno poimenovanje pojmov...mi pac ni jasno
:oops:
Objave: 118
Teme: 4
Ocena:
0
Dvocevni sistem:
Pri dvocevnem sistemu so radiatorji vezani vzporedno. Topla voda iz peči priteka po dovodni cevi preko regulacijskega ventila, ohlajena pa se vrača preko drugega ventila nazaj v peč.
Enocevni sistem:
Pri enocevnem sistemu so radiatorji vezani zaporedno. Voda iz peči priteka do prvega radiatorja, le ta nekoliko ohlajena nadaljuje pot do drugega, nato do tretjega in tako naprej. Od zadnjega radiatorja v zanki se voda vrača v peč.
Kako se vidi za kateri sistem gre?
Pri obeh sistemih prideta do radiatorja dve cevi. Razlika je le v ventilu, ki je priklučen na radiator. Najbolje, da si pogledate dokument na strani <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.titan.si/Instalacije/pdf/kom_ven.pdf">http://www.titan.si/Instalacije/pdf/kom_ven.pdf</a><!-- m --> pa boste morda lahko iz opisa ugotovili za kateri sistem gre.
Objave: 203
Teme: 17
Ocena:
0
To spodaj je laičen odgovor, ker imam o centralni priblizno toliko pojma kot ti, zato ga jemlji z rezervo - mogoce bi bilo se najboljse ce predlog potrdi se kdo, ki se malo bolj spozna:
Ce imas dvocevni sistem, kjer je vezava vzporedna, zapri na polovici radiatorjev v enem krogu ventile, pa se to ne bi smelo kaj dosti poznati na delovanju ostalih pol radiatorjev v istem krogu.
Ce pa je sistem enocevni (zaporedni), bi zaradi zaprte polovice radiatorjev ostala polovica dobivala bistveno bolj vroco vodo kot sicer, kar bi se moralo poznati.
Se bolj ekstremen predlog je, da zapres ventile na vseh radiatorjih, razen na enem.
Če je sistem že v pogonu, potem ni noben problem probat. Enostavno vključiš ogrevanje in zadnji radiator naj bi bil najmanj topel. Če je temu tako, gre za enocevni sistem.
Sicer pa, če so ti to v resnici naredili drugače, kot je v projektu, potem je to kar precej narobe. Poanta je namreč ta, da je pri enocevnem sistemu velikost radiatorjev prilagojena (vsaj morala bi biti!) vse hladnejši ogrevalni vodi. Pri dvocevnem sistemu imajo vsi radiatorji enako temperaturo in je zato njihova velikost odvisna samo še od toplotnih izgub in ne več tudi od 'vrstnega reda' radiatorja.
Sicer mi pa ni jasno, kako da nisi niti pogledal poteka cevi pred zalivanjem le-teh z estrihom. Tam se razlika med sistemoma zelo jasno vidi. Take stvari je pred betoniranjem estriha pametno tudi poslikati, ne pa da jih še pogledal ne bi... Očitno res precej zaupaš svojim izvajalcem. Po moje preveč!
Ocena:
0
Če naredite fotografijo radiatorja, osredotočite se seveda na ventile, vam lahko iz fotografije povem za kateri sistem gre.
Če ventil radiatorja povezuje obe cevi (dovodno in odvodno) med seboj gre za enocevni sistem sicer pa za dvocevnega.
Nekako se mi zdi, da pod to temo lahko zastavim sledeče vprašanje in sicer:
Kakšna je razlika med direktnim in mešalnim ogrevalnim krogom ?
(Vem, da v mešalnem krogu se povratna voda zmeša z vročo in se sper vrača nazaj v radiatorje...?)
Kakšna je prednost enega in drugega ?
Ogrevali bomo samo z radiatorji (brez talnega itd..). Kateri je torej bolj primeren za npr. spalne prostore (mansarda) in kateri za dnevne prostore (pritličje) ?
Hvala in LP !
Objave: 42
Teme: 14
Ocena:
0
Še ena ideja za enostavno kontrolo: Ko se vključi obtočna črpalka (ponavadi je peč takrat že ogreta) in so vsi radiatorji odprti, se bodo pri dvocevnem sistemu ogreli vsi hkrati, pri enocevnem pa ne. Ogrevali se bodo po vrsti, kot so priključeni.
Konkretne izkušnje nimam, vendar mislim, da po ogrevanju sistema lahko enostavno ugotoviš, za kakšen sistem gre.
Ocena:
0
Pec ni sla v pogon ((ne)pricakovani zapleti :evil: ) dopust sem pa vseeno imel :evil: ...tako da zaenkrat se ne vem kaksna je situacija. Sem pa pogledal ventil pred radiatorjem in ni povezan (oz. je samo vmes nosilec ni pa pretoka med obema cevema)
Ocena:
0
Če je vmes samo nosilec in seveda ni pretoka med cevema gre za dvocevni vzporedni sistem.
Objave: 17
Teme: 3
Ocena:
0
Pozdravljeni, da ne odpiram nove teme bom uporabil obstoječo. V bloku imamo enocevni sistem, sedaj pa bi rad dodal še en radiator v prostor. Cca 2m stran od obstoječega. Ali je to možno da bi bila na enem priključku vezana dva radiatorja? Hvala!
Objave: 1022
Teme: 0
Ocena:
7
Če vzameš v zakup, da bosta radiatorja po novem malo višje je možno, bo pa malce po češko izgledalo...,