PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Priklop indukcijske kuhalne plošče

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Stara kuhalna plošča je šla falit. Kupil sem novo pa imam nekaj začetniških vprašanj in prosim za pomoč pri vezavi.

Obstoječa vezava v steni:
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/26/8F/1yvI2lsK/stenaunichr("46")jpg[/img]
Če prav razumem od leve proti desni od zgoraj navzdol si sledijo: zemlja, nula, L1, L2, L3. Spodaj sta skupaj zvezani iz kabla pečice in stare kuhalne plošče najprej zemlja, nato nula, potem pa sledi faza od pečice in faza od plošče. Zadnja faza je prazna.

Shema na novi kuhalni plošči:
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/h/Ut/1ZqCZKKn/indukcijaunichr("46")jpg[/img]
Od zgoraj navzdol si sledijo L1, L2, nula, zemlja. Možna je tudi vezava na samo eno fazo.

Najprej sem mislil samo razvezat kable s stare plošče in jih zvezat na novi, ampak, ker sem prebral, da je bolje da ima indukcija dve fazi bi tako tudi naredil.

Imam tri vprašanja:
1. Ker je nova plošča prišla brez kabla, me najprej zanima kakšen kabel potrebujem? V navodilih je omenjen samo kabel, ki prenese temperaturo 90°C.
2. Ali je potem vezava pravilna, če na kuhalno ploščo na zgornji polji zvežem rjava kabla, kjer je označeno z N nulo, na spodnje polje pa zeleno-rumen kabel? V steni pa sledim isti logiki kot je ob obstoječi plošči: skupaj zvežem zemljo od pečice in plošče, isto naredim z nulo, rjava kabla pa zvežem na staro mesto kuhalne plošče in na prazno mesto, kjer sedaj ni nič?
3. V navodilih piše, da mora biti ozemljitveni vodnik daljši od vodnikov z električnim tokom. Zakaj (to me zanima samo iz firbca)?

Hvala za odgovore.
Kabel iz stene rjava na 1, siva na 2, modra na N, rum/zelena na PE in črna ostane za pečico.
PE žica je daljša zato da če se kabel zategne je večja možnost, da ostane v sponki oz zadnji izpade iz sponke.
Kabel vzameš gumi 4x2.5 za ploščo in 3x2,5 za peč.
Uf, tole je bilo pa ekspresno sploh glede na pozno uro. Hvala stlux!
Stlux
Lepo, da si omenil tisto okrog dolžine zaščitnega vodnika (stara štromarska šola), danes ne vem če še kdo to ve. Mal si me prehitu.
Redkokdo ve oziroma kot opažam nihče. Ni malo primerov ko najdem prekinjene PE vodnike in vzrok - izpuljeni, največkrat v vtikaču.

Če je PE vodnik najdaljši, se izpuli N ali L vodnik - naprava ne deluje in se ve da je nekaj narobe. Če se izpuli PE vodnik, naprava deluje in nihče ne posveča pozornosti zadevi, ki lahko postane smrtno nevarna.
LP,
Samojed
Tastari to poznamo in izvajamo (za tamlade pa res ne vem, če še)....
Mi o avionu, pilot iz gozda....
Probal sem zvezat pa mi je glavno varovalko vrglo ven. Zakaj tako, če sem imel vse tri varovalke izklopljene in sem žice šele namontiral v steni na aparatu pa sploh še ne?

Glede na to da sem total analfabet mislim, da bo tole moral priklopit kakšen štromar.
Če si imel varovalke izklopljene (in to prave), tu glavne ne bi smelo odnest. Nikakor. Če pa si imel izklopljene neprave varovalke, pa imaš srečo, da si živ. Ali si pred 'šlatanjem' kaj preveril s preskuševalnikom faze (fazenprifer/fazenbrifer...) - in to vse žice?

Sicer pa se kabel montira najprej na odjemniku (štedilnik) in zatem v dozo, ker je odrezan kabel na odrezanem koncu lahko tudi v stiku.

Res pokliči/poišči nekoga, ki ve, kako in kaj.
Mi o avionu, pilot iz gozda....
Imel sem 100% izklopljene prave varovalke, sem tudi preveril s fazenbriferjem in potem eno po eno izklapljal prave varovalke. A je možno da je glavno varovalko vrglo ven ko sem drug konce kabla položil na pleh od štedilnika?
Slika glavne varovalke, bi bila v veliko pomoč pri nadaljnem sodelovanju.
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/3n/Zc/1qF58WLh/img8521unichr("46")jpg[/img]

Slika omarice. Vrglo je dol tisto zadnje po št. 24.
Najbrž je vrglo ven FID zato ker je sklenil nulo in zaščitni vodnik .....
tork Napisal:A je možno da je glavno varovalko vrglo ven ko sem drug konce kabla položil na pleh od štedilnika?
Izklopilo bi FID stikalo če pride v stik nevtralni in zaščitni vodnik, v kolikor je vključen še kak drug porabnik.
Kljub temu da so bile varovalke odklopljene?
Tako je, ker je to FID in ne glavna varovalka.
1 2 3
Iskanje po temi