PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Elektrika - kuhinja

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Meni je električar napelal eno fazo 2,5mm2 za pečico, kuhalno ploščo in pomivalni stroj, čeprav sem mu povedal katere aparate vse bom imel v kuhinji.

Sedaj ko sem gledal aparate, vidim da samo kuhalna plošča porabi 7,5kW maks.. Za tako moč bi rabil 6mm2 ali pa 3 faze po 2,5mm2. Me je električar nategnil?
Za te aparate rabiš eno fazo (16A) za pečico, eno fazo (16A) za pomivalca in dve fazi (po 16A) za kuhalno ploščo vsi vodniki morajo biti 2,5 mm2 tako rabiš da bo delovalo BP vse drugo pa so inprovizacije.
Električar je bil "električar", ali pa mu nisi vsega povedal, raje napisal...
Če je trifazni priključek na električno omrežje, potem je za štedilnik dovolj 5 x 2,5mm2 (3 x faza, nula in izenačevanje potencialov). Če pa je enofazni priključek, pa je potrebno napeljati ali en kabel preseka najmanj 4 mm2 ali pa 2 oz. 3 kable preseka 2,5 mm2, katerih faze se priključijo na tripolni inštalacijski odklopnik. Nule se vežejo paralelno in morajo imeti 2 oz. 3-kratni presek posamezne faze. Tripolni (trifazni) inštalacijski odklopnik je nujen predvsem zaradi varnosti, da se ob ovari izklopi kompletni štedilnik.
No jaz tudi renoviram kuhinjo in mi ravno jutri pride električar premaknit kable iz obstoječih doz...

na kaj biti torej pozoren? Notri bo 7.2kW indukcija , pečica in pa pomivalc, napa... v hiši je 3 fazni tok, mislim da so do kuhinje potegnjene 3 faze,ampak nisem siguren ( to upam da jutri ugotovi štromar).

Skratka nebi rad da varovalke letijo vn ...
Če se da naj bo vsak aparat na svojo varovalko.Na indukcijo naj bosta pripeljani 2 fazi+ozemljitev+nula.Pri pečici glej da ne bo vtičnica montirana previsoko ker v nasprotnem primeru ne boste mogli pečice poravnati z elementi,v primeru če je vgradna pečica.Pri pomivalcu naj bo vtičnica dovolj oddaljena od priključka za vodo.Pa tudi vtičnica za napo mora biti na primerni višini da kasneje ni vidna.Za vse pa vodnik 2,5 mm.
Menim, da eni malo pretiravate. Za štedilnik je čisto dovolj 5x 1,5mm, če varuješ s 16A. V hiši 4mm droti nimajo kaj iskati. Tudi za trifazno vtičnico v garaži za kakšen večji cirkular ali kaj takega je dovolj 5x2,5mm. Če je enofazni priklop za štedilnik, pa naj bo 3x2,5mm. Iz prakse pa lahko povem, da je na 3x1,5 se pravi na eni fazi delovala indukcijska plošča, pečica, pomivalec in podpultni bojler. Pa ne, da bi tako polagal, takšno je bilo zatečeno stanje in je držalo 12 let, na istem tokokrogu pa še bojler v kopalnici, tako da sem, ko mi je dopizdilo vklapljat varovalko, zamenjal 16A z 20 A ta hitro in je lepo držalo.
varnost je varnost,zaenkrat se pri nam daje za vtičnice,itd 2.5mm vodnik,za stikala 1.5 mm.Ni problem v tem da ne bi zdržalo!
Pezo Napisal:Menim, da eni malo pretiravate. Za štedilnik je čisto dovolj 5x 1,5mm, če varuješ s 16A. V hiši 4mm droti nimajo kaj iskati. Tudi za trifazno vtičnico v garaži za kakšen večji cirkular ali kaj takega je dovolj 5x2,5mm. Če je enofazni priklop za štedilnik, pa naj bo 3x2,5mm. Iz prakse pa lahko povem, da je na 3x1,5 se pravi na eni fazi delovala indukcijska plošča, pečica, pomivalec in podpultni bojler. Pa ne, da bi tako polagal, takšno je bilo zatečeno stanje in je držalo 12 let, na istem tokokrogu pa še bojler v kopalnici, tako da sem, ko mi je dopizdilo vklapljat varovalko, zamenjal 16A z 20 A ta hitro in je lepo držalo.

Vodnikov 1,5mm2 se ne varuje z 16A.
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=6&t=20160&view=print">viewtopic.php?f=6&t=20160&view=print</a><!-- l -->

Zelo zanimiv sedmi ali osmi odgovor , izračun po knjigi Big Grin

Dopustna tokovna obremenitev, ob predpostavki, da gre za stanovanje oz. hišo, kjer praviloma ni daljši vod od 20m, je 16A. Na ta način so se instalacije izvajale in se najbrž še. Zadnje meritve sem sicer opravil leta 2010, ampak vam povem, da sem se nagledal instalacij in v praksi, kakor tudi v projektu, se za gospodinjsko obremenitev uporablja 3x1,5mm razen za aparate (fiksni priklopi) kjer je 2,5mm. Vse drugo je pretiravanje.
Kaj je tu za filozofirati?!

Lahko računaš karkoli, ampak dejstva so preprosta:
Peč, štedilnik, bojler, pomivalni stroj, pralni stroj in drugi veliki porabniki 2,5mm2. Če je naprava napajana dvofazno ali trifazno (pečica, kuhalna plošča), pač ustrezno več vodnikov 2,5 mm2
Vtičnice po stanovanju ravno tako 2,5 mm2
Ostalo 1,5 mm2 (predvsem razsvetljava)

Kable 2,5 mm2 se varuje 16A varovalko, 1,5mm2 pa z 10A varovalko.

Kaki zvonec, signalizacije in podobno, se lahko uporablja manjše preseke vodnikov in ustrezno varovalke za manjše tokove. Če ni posebnih razlogov, se ne splača uporabljati vodnike pod 0,75mm2 in odklopnik 6A, ker so odklopniki za majhne tokove dragi.

Nihče pravzaprav ne brani, da bi za vtičnice vlekel 1,5mm2 in varoval 10A, ampak potem naj ne bo presenečenj, če bo odklopnik večkrat "odneslo", ko bo istočasno vklopljeno kaj več porabnikov

Kakšnega prav hudega prihranka na tanjših vodnikih ne bo.
Tisti, ki pa želi šparati za vsako ceno, pa naj...... Morda pa bi lahko uporabil tudi tanjše cevi za vodo? Morda bi bila tudi 1/8" dovolj.....
Pozabil si poudariti, da je to tvoje mnenje.
Odkar ali pa če rečem, kjer sem delal (se učil, hodil na prakso, delal) smo za vtičnice vlekli 1,5 mm.... tudi po blokih v Šaleški dolini, še kot mulac, s Hiltijem, kot glavnim orodjem na praksi Big Grin
Če si ti tako delal še ne pomeni da je prav Smile.
LP,
Samojed
Pezo Napisal:Pozabil si poudariti, da je to tvoje mnenje.
Odkar ali pa če rečem, kjer sem delal (se učil, hodil na prakso, delal) smo za vtičnice vlekli 1,5 mm.... tudi po blokih v Šaleški dolini, še kot mulac, s Hiltijem, kot glavnim orodjem na praksi Big Grin
Poglej, ne vem ali si še "mulac" ali ne, ti pa priporočam, da si Homerjev zapis prebereš vsako jutro ko vstaneš. Ne vem kdo te je učil, če te je res tako učil kot pišeš, tudi ne vem na kakšni praksi si bil in kakšnega mentorja si imel, dejstvo pa je, da kar počneš je izredno nevarno, čeprav se ti tega ne zavedaš.
Pa kratko pojasnilo tistim, ki se na elektriko ne spoznajo preveč. Pri izbiri preseka kabla ni tako problematičen material vodnika (največkrat baker) kot izolacija. Za inštalacijske vodnike je običajna izolacija PVC, ki se lahko brez posledic trajno segreje do 70 st. C. Če se izolacija pregreva, sčasoma otrdi in se začne lomiti in drobiti. Izolirani vodniki potem postanejo neizolirani kar pomeni, da je samo še vprašanje časa, kdaj bo prišlo ali do požara ali pa nekoga pošteno streslo. Za vtičnice je predpisan presek 2,5 mm2 predvsem zato, ker se v vtičnice, čeprav so mogoče v osnovi namenjene samo priklopu TV ali računalnika in bi potem res lahko bil presek manjši (seveda ob ustrezno manjši jakosti varovalke), priključujejo razno razni porabniki tudi večjih moči (gospodinjski aparati kot so recimo toasterji, pa recimo sesalci za prah itd).
Pa nekdo je omenil, da je pač povečal jakost varovalke - najbolje, da varovalko zamenja kar s presekom vodnika, potem mu prav gotovo ne bo pregorela. Ob takšni miselnosti nekaterih se res ne čudim, da prihaja do raznoraznih nesreč.
Prilijem še malo kisa na solato:
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=6&t=44648&">viewtopic.php?f=6&t=44648&</a><!-- l -->
Mi o avionu, pilot iz gozda....
1 2 3 4 5
Iskanje po temi