Objave: 3
Teme: 1
Ocena:
0
Električar nam je v kuhinji pripravil dve vtičnici za priklop bojlerja in pralnega stroja pod pultom. Za bojler je dodal novo varovalko in vse kable speljal po istem kanalu do obeh vtičnic. (Pralni stroj pa je na isti varovalki, kot še hladilnik in luči.)
Bojler smo sedaj montirali nad koritom zato sem hotel potegniti kable za bojler iz kanala in jih speljati pod omaricami do bojlerja. Ker je bil kanal tesen sem potegnil ven vse kable in ker si nisem označil sedaj nevem katera nula pripada kateri fazi. Kako bi to ugotovil in ali je to pomembno?
Za faze seveda lahko ugotovim z izklapljanjem varovalk...
Če je odgovor bolj preproste sorte bi priklopil sam, če ne pa bom počakal električarja.
Hvala za branje in morebiten odgovor!
lp
emil
Objave: 7496
Teme: 227
Ocena:
0
Vseeno. Nula in zemlja sta samo eni.
211 konjev sreče v ovinkih...
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/P/Cm/2bVKGTTq/1/r53superchargedunichr("46")jpg[/img]
JOHN COOPER WORKS evolucija
Objave: 56
Teme: 2
Ocena:
0
Mislim da bo varneje če pokličeš električarja.
LP
Objave: 106
Teme: 2
Ocena:
0
Pri nuli in zemlji naj bi bilo tako, da so v omarici tako ali tako vse nule (modre žice) povezane skupaj na letev, enako velja za zemlje (RuZe žica).
Razlika je le v tem, da imaš lahko dve debelini modrih žic za nulo ter ponavadi črnih žic za fazo. Debelejše so namenjene vtičnicam in ostalim namenskim porabnikom (ponavadi 2,5mm2), tanjše pa so namenjene razsvetljavi (1,5mm2).
Seveda pa je vse odvisno od starosti inštalacij in doslednosti izvajalca.
Objave: 7496
Teme: 227
Ocena:
0
Napisano je, da je potegnil "dve" nuli in da jih ne razlikuje. Predvidevam, da sta obe enakega preseka in obe iz omarice.
NIKOLI pa ne "deliti" naprej - na primer iz ene nule 2.5mm na 2x2.5mm, 3x1.5mm ... ipd. neumnosti!!!
211 konjev sreče v ovinkih...
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/P/Cm/2bVKGTTq/1/r53superchargedunichr("46")jpg[/img]
JOHN COOPER WORKS evolucija
Objave: 12028
Teme: 18
Ocena:
1
Citat:NIKOLI pa ne "deliti" naprej - na primer iz ene nule 2.5mm na 2x2.5mm, 3x1.5mm
Kako naj to razumem? Iz omarice vlečem do neke sobe za vtičnice 3 x 2,5 (na fazi 16 A varovalka).
- V dozi raz
delim na 3 vode do 3 vtičnic po 2,5 mm2. Ali to ne smem?
- Z vodom sem prišel do 1. vtičnice, od tam grem dalje do 2. in še naprej do 3. vtičnice. Ali se tudi to smatra kot delitev, ki se ne sme delati?
Nimam časa - sem v penziji!
Objave: 422
Teme: 12
Ocena:
2
iz ene 2.5mm na dve ali več 2.5mm lahko - varovalka varuje tisto eno 2.5mm.
Vendar:
- uporabiti se mora ista faza oz. se mora faza deliti istočasno (in ne več faz na eno nulo)
- uporabiti se mora isti presek vodnika. (iz 2.5mm se ne sme deliti na 1.5mm)
Objave: 3
Teme: 1
Ocena:
0
tako ja.. jaz imam v dozi sicer res samo doticne kable torej 2krat po nulo fazo in zemljo, nevem pa kaj se dogaja med dozo in omarico glede na to, da je na eni od obeh varovalk tudi hladilnik.. Kakor koli sem že naročil električarja.
Hvala!
Objave: 8660
Teme: 6
Ocena:
9
Pa gre tu sploh za različne faze?
Bolj kot berem, bolj sem prepričan, da gre zgolj za dva tokokroga, ki sta vaezana vsak na svojo varovalko.
Kakorkoli nula je nula in zaščita ("zemlja") je zaščita. Vseeno na katero varovalko se nanaša, saj je itak vezana v omarico na skupno letev.
Delitev ali "šivanje" iz doze v dozo mora biti izvedeno z istim presekom, kot je dovod.
Sicer pa če imaš dvome, je najbolje, da to prepustiš električarju!