Objave: 5
Teme: 2
Ocena:
0
Pozdravljeni!
Kupil sem staro stanovanje, kjer v napeljavi ni ozemljitve, torej samo plus in minus. Danes sem naletel na težavo, za katero mi ni najbolj jasno kaj se dogaja, namreč potegnil sem še en kabel na novo vtičnico, trožilni kabel. Tam kjer bo vtičnica kabel gleda ven iz stene, na drugem koncu pa sem vezal plus na plus in minus na minus. Ozemljitve, rumenega kabla, nisem vezal nikamor. Po kontroli z fazenbriferjem pa je napetost tudi v ozemljitvi. Ne vem kako je to možno, saj rumeni kabel ozemljitve ni priključen NIKAMOR.
Kako naj pravilno vežem?
Hvala za pomoč.
Objave: 101
Teme: 1
Ocena:
0
Po opisanem sodeč ti svetujem, da v stanovanje povabiš elektrikarja, saj te ne bo stalo celo premoženje. Nasvet smatraj kot dobronameren. Preizkuševalec napetosti ti na ozeml. žici kaže inducirano napetost, ki se ustvari v večžilnem vodniku.
Lp
Objave: 8660
Teme: 6
Ocena:
9
Kot prvo ni rumeni vodnik, ampak rumeno/zeleni .... (saj moralo bi biti tako).
Kot je vest napisal, gre za za inducirano napetost zaradi bližine vodnikov.
Svetoval bi ti, da rumeno/zeleni vodnik vežeš na vodnik, kjer ti preizkuševalec ne sveti.
To je "nula"(N).
S tem ti bo "ozemljitev" delovala po principu ničenja.
Taka vezava ima tudi nekaj slabosti, a je bolje kot nič.
Če pa je to kopalnica, pa bi ti priporočil, da zadeve prepustiš strokovnjakom, saj znajo napake biti smrtno nevarne.
Objave: 2654
Teme: 78
Ocena:
5
To je star način vezave. Potrebno je izvesti "brikanje" (premoščanje - upam, da sem povedal prav). Na takšen način so vezana el. stikala in vtičnice v precej starejših blokih v Ljubljani.
Imel sem isti "problem" in rešil sem ga s pomočjo izkušenega električarja (stare šole).
Povsem resno ti predlagam isto.
Varianta b) pa je, da zamenjaš celotno el. napeljavo v stanovanju, če si se lotil temeljite obnove. Žice so verjetno v ceveh?!
LP, Ivo
Objave: 5
Teme: 2
Ocena:
0
Hvala za nasvete. Rešil tako, da sem vezal žico ozemljitve in nulo skupaj, vse funkcionira normalno, gre pa za kable na vtičnice in za osvetlitev. Kuhinjska pečica ima direkt kabel iz omarice in prav tako bojler v kopalnici.
Objave: 8660
Teme: 6
Ocena:
9
OK!
Toplo ti priporočam, da v bodoče načrte sanacije objekta čimprej vključiš tudi zamenjavo električne napeljave.
Ker napeljava nima tretjega vodnika, kaže na to, da je nekje iz 60ih let.
Taka napeljava pa je po eni strani že odslužila svoje (slabi stiki), ne ustreza današnjim predpisom in je nevarna požarno in življensko .