PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Samogradnja rekuperatorske enote

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Poigravam se z idejo, da bi sam izdelal rekuperatorsko enoto. Kupil bi kocko in ventilatorje, ohišje (in mogoče tudi elektroniko) pa izdelal sam. Tudi distribucijske škatle in komore planiram narediti v lastni režiji.

Prebral sem poste o samogradnji, pa me zanima, ali je kaj novega na to temo? Je še kdo (razen Toneta, Lade in še enega, nick sem pozabil) naredil sam oz. je v fazi izdelave? Bolj me zanimajo variante s kupljenimi protitočnimi kockami.

Kje ugodno nabaviti dc ventilatorje, kocko..... ?
No, bom kar sam nadaljeval monolog. 100 ogledov, pa nobenega samograditelja.

Torej, spravljam se delati prezračevalni sistem za bajto cca 200m2 P+M. Ker so rešitve na ključ kar drage, sploh pa ker se da marsikaj postorit sam, bom poskusil s samogradnjo.

Prva faza: distribucijski sistem. Tu ni kaj filozofirati. Za prazno škatlo z 11 luknjami pač ne dam 250 eur. Bom naredil sam iz iverala ali osb plošče. Predviden strošek 70 eur za 2 kosa. Tudi stropne komore bom nardil sam. cca 250 eur za 8 kosov. Material me pride cca 40-50 eur. Načrti so zrisani, drug teden kupim material in grem v akcijo. Torej za cca 150 eur (sem si vkalkuliral še gajbo pira) sešraufam in spunktiram oz. zlotam kište in kištice, kupim še cevi, pa gremo polagat.

Druga faza: rekuperator: od 700 eur na ebayu do loosnaya za cca 1200 pa do 3000 za kakega Paula. Pa sem se vprašal, koliko je vredno, če ima rekuperator npr. izkoristek 60 namesto 90%?
Sem malo ruknil po excelu in izračunal, da v primeru prezračevanja s 150m3/h po 8 ur na dan znašajo ventilacijske izgube (če nebi imel rekuperatorja) cca 200 eur letno. Se pravi razlika v izkoristku 30% pomeni 60 eur letno. Tu nisem štel razliko porabe elektrike za ventilatorje. Torej je vprašanje smiselnosti dajati 3k eur za super duper šparovček.... in padla je odločitev za samogradnjo rekuperatorja za male pare. Pa če bo izkoristek 50%, bo ok. Z razliko v investiciji lahko krijem manjši izkoristek kar nekaj let oz. desetletij.

Trenutno se odločam med dvemi variantami:
- 2x DC ventilatorji (verjetno cca 300eur) ali pa vzamem navaden asinhronski ventilator z 5 brzinami in dvojno turbino, ki me ne stane nič, ker mi ravno en tak leži doma. Moram preverit ali bi bil zadosti močan.
- križni ali protitočni izmenjevalec? Kot sem rekel, se z izdelavo le-tega nebi ukvarjal, raje kupim gotovo kocko za kakih 100 eur.
- Elektronika? Najprej sem bil zagret, da bi meril 4 temperature in vlage, ter CO2 in z mikrokontrolerjem upravljal vse skupaj... Ko sem naredil zgornji izračun, pa se mi zdi, da bi lahko stvari malce poenostavil, saj ni nima smisla, da 3 mesece delam kontroler, s katerim bom nato prišparal recimo 20 eur letno.

No, toliko zaenkrat, upam da se zdaj opogumi še kak samograditelj, pa kaj napiše.

lp
Pohvalno
Takšen rekuperator pa je že kar ugoden. Kje pa boš nabavil kocko? Saj te tudi pri klasičnem 2xdnevnem zračenjem ne pride veliko več. to ti pač odtehta, da imaš v prostoru svež zrak, pa še nekaj toplote prihraniš.
V bistvu grem v projekt prezračevanja zato, ker "ročni" način pri nas ne deluje. Zjutraj si ne predstavljam, da naredim "durhcug", otroci pa napol goli okrog letajo. Potem pridemo popoldne šele ob 15ih, ko spet lahko zračiš le polovico hiše naenkrat, da se prebivalci ne prehladijo...

Čuti se slab zrak zjutraj v spalnicah, pa veliko vlago imamo, zato okna veselo kondenzirajo, kljub temu, da so 3.slojna.

Govorim seveda za zimsko obdobje - edino takrat pogrešam avtomatski prezračevalni sistem.
Jaz imam kocko (upam, da je starši še niso vrgli stran - lahko preverim drugi teden), ki jih je izdeloval IMP klimat (če se ne motim).
Jo zamenjam za kaj bolj tekočega :wink:
Ok,javi pa boma vidla.
Jaz sem delal v lastni režiji, s tem, da sem material kupil v celoti. Z odbito subvencijo je prišlo 3k€.
Pri ceveh in ostali šari bi lahko še kaj privarčeval.
Zgolj v informacijo, da boš lažje ocenil, kaj se splača in kaj ne.
Mi je tvoja ideja všeč in upam, da nas malo razsvetliš s kakšnim spletnikom.

Res nimam pojma, kaj vse vsebuje tak sistem.
Vem pa, da imamo popolnoma iste probleme z zračenjem.

Edinole kar me resno žuli, odkar sem izvedel za te sisteme, so preboji plošč.
Zato sem naredil precej enostavno zadevo - v spodnjem bivalnem nadstropju 2 ventilatorja fi 125 mm na vsako stran hiše en in poleti prepihavanje ponoči, pozimi pa na kip in 10 minut. Pomaga, je pa potrebno skrbet. V načrtu še en sistem 3 ventilatorjev v podstrehi zanjo in mansardo. Vklop z daljincem.
Za odvod se mi zdi zelo zanimiv ta ventilator:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://tienda.cell.es/GRUPO-EXTRACCION-SP-VENTURIA-E-KIT-230V">http://tienda.cell.es/GRUPO-EXTRACCION- ... E-KIT-230V</a><!-- m -->
tudi njihov rekuperator je zelo poceni in ima nekaj inovativnih rešitev.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.shopmania.co.uk/other-comfort-appliances/p-akor-heat-recovery-unit-2493087">http://www.shopmania.co.uk/other-comfor ... it-2493087</a><!-- m -->
malo poglej, mogoče se premisliš o samogradnji.

LPU
kimusabi Napisal:V bistvu grem v projekt prezračevanja zato, ker "ročni" način pri nas ne deluje. Zjutraj si ne predstavljam, da naredim "durhcug", otroci pa napol goli okrog letajo. Potem pridemo popoldne šele ob 15ih, ko spet lahko zračiš le polovico hiše naenkrat, da se prebivalci ne prehladijo...

Čuti se slab zrak zjutraj v spalnicah, pa veliko vlago imamo, zato okna veselo kondenzirajo, kljub temu, da so 3.slojna.

Govorim seveda za zimsko obdobje - edino takrat pogrešam avtomatski prezračevalni sistem.

Tole je poleg mojega, najbolj odkrit in iskren post na temo ročnega prezračevanja, ki zajema večino populacije. Pa mi lahko drugi še stokrat razlagajo, kako 6x na dan vsak dan, 365dni/leto, počnejo na stežaj odpiranje vseh oken v hiši.......I`m not buying.
Kako boš pa umestil vso to inštalacijo v prostore, brez da bi razbil pol bajte?
Alea iacta est
Preboji in nadometna porazdelitev.
Ker se tudi sam poigravam s podobnimi idejami je tole tema, ki jo bom z veseljem spremljal. Super zimski projekt! Wink

Ali imaš kakšne izračune kakšni bi naj bili ventilatorji (kakšen pretok) glede na kvadraturo?

kimusabi Napisal:- Elektronika? Najprej sem bil zagret, da bi meril 4 temperature in vlage, ter CO2 in z mikrokontrolerjem upravljal vse skupaj... Ko sem naredil zgornji izračun, pa se mi zdi, da bi lahko stvari malce poenostavil, saj ni nima smisla, da 3 mesece delam kontroler, s katerim bom nato prišparal recimo 20 eur letno.

Pri senzoriki lahko pomagam...prav tako pri krmiljenju, če boš izbral DC motorje. Če bi bil še kak interesent bi se mogoče lotil izdelave namenskega krmilnika z vsemi "kukiji" in wifi web vmesnikom za nastavitve in diagnostiko. Seveda bi bila cena "forumska".

Ali kdo ve, kje bi dobil kake čim manj vpadljive okvirje/rozete/rešetke za v knauf? Pa ne tiste navadne okrogle plastične za WC ventilator. Wink
Neika, imam kar srečo - kljub talnem gretju mi je uspelo najti elegantno rešitev - prebijam samo na 3 mestih. V mansardi bodo cevi nad knaufom, ena vertikala (3cevi) gre dol čez garderobo (nadometno, pa bom zaprl s knaufom), druga vertikala (8 cevi) pa ob dimniku, kar bom ravno tako zaprl s knaufom. V pritličju bom naredil spuščeni strop 10cm in sicer v shrambi (30x100cm), v hodniku pred wcjem (50x100) in po samem wcju (30x200) tako da v bistvu sploh ne bo opazno ali moteče.

Berghaus - nimam kaj skrivat problemov, saj noben ni nič € zram k bajti dal. :mrgreen:
Zajeb je iz moje strani, ker tega problema takrat nisem dosti resno jemal (takrat je to šele ven prihajalo in sem to pripisoval bolj k modi kot pa dejanski potrebi), da bi vsaj cevi potegnil.

Bart, poglej še klima opremo Samobor, mogoče kaj najdeš. Pa Ebay.

Glede same samogradnje rekuperatorja še nisem 100% odločen in sem še odprt za kake predloge po normalni ceni, kjer ne plačuješ blagovne znamke. Bolj kot nedoseganje super izkoristka pri samogradnji me skrbi hrupnost enote. No, verjetno bo treba kak dan pa kak euro riskirat za znanost, to mi nikdar ni težko :wink:

Zaenkrat izdelava distribucije, do takrat pa bo tud že ostalo jasno.

Uporabni linki dobrodošli!

Naj začnem z enim: <!-- m --><a class="postlink" href="http://ecorenovator.org/forum/conservation/891-diy-ventilation-heat-exchanger.html">http://ecorenovator.org/forum/conservat ... anger.html</a><!-- m -->

p.s. vidim, da ko sem prebil led, je debata kar stekla. kul.
Za prazno škatlo bi lahko skupaj zlepili par kosov stiroporja in ga oblekli z alu folijo.

Ali pa, lesomal (hrbtišče za omare, 3,2 mm), vmes pa kak kos stiroporja. Seveda spet, magari z notranje strani oblepljeno s folijo, da ne bi kondenz delal škode po lesu.

Lahko samo stranice (zlepljene skupaj) iz lesomala + notranjost iz alu folije.

Če vas že tako privlači les, ker je kos pleha predrag...

LP steklenička
LP, steklenička
1 2
Iskanje po temi