PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave mnenja vodovod

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
na hitro sem na roke zrisal skico vodovdne napeljave prosim za vaša mnenja in dopolnitev oz odstranitev nepotrebne šare Smile

da opišem zadevo:
v hišo imam speljana dva vodovoda-vaški in javni komunalni vodovod

javni vodovod ima pritiska čez glavo dovolj, pri vaškem je problem ker pritisk niha oz je včasih minimalen in bi zato potreboval še hidrofor kateri je prav tako vrisan.
pred hidrofor sem narisal še nepovratni ventil, da preprečim javnemu vodovodu vstop v vaški vodovodSmile

vodovoda bi za tem združil in peljal čez filter nato pa bi razdelil na razdelilec(z ventili) za mrzlo vodo za spodnjo in zgornjo etažo in pa na vejo katera bi šla čez bojler in nato v razdelilec(z ventili) za toplo vodo v zgornji in spodnji etaži...

ali potrebujem nepovratni ventil tudi na javnem vodovodu?

prosim da pokomentirate skico in mi jo po potrebi dopolnete oz svetujete kaj spremeniti.
jutri začnem z izdelavo in bi rad naredil ok.

[url=httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/?2x/ii/2P0RNWKJ/20120531185707unichr("46")jpg][img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/t/2x/ii/2P0RNWKJ/20120531185707unichr("46")jpg[/img][/url]

lp,hvala
Javni vodovod verjetno že ima vgrajeno nepovratno loputo v vodomeru, vsaj v naših krajih je tako.
potem je verjetno tako tudi pri nas,
Samo dve malenkosti bi popravil:
- nepovratni ventil med T-kos in hidrofor
- filter med dva ventila (za lažje čiščenje in morebitno menjavo/servis)

Ostalo je še kar v redu. Aja, od kod je pa speljan vaški vodovod (zajetje, studenec...) in kakšne so kaj zaloge?
Jaz bi na oba dovoda dal nepovratni ventil. Zihr je zihr, ker četudi je vgrajen nekje, kdo pravi da ne bo odstranjen ali da ne bo zatajil. Nasploh pa ne priporočam koriščenje obeh virov hkrati (ne vem kako si si zamislil na splošno), ker se zna zgoditi da boš iz enega vira filal drugega, če ti v ventil zaide smet itd. Če bi imel režim npr pozimi svoj vir, vaški pa zaprt, poleti pa obratno, pa ne v bistvi nepovratnega ventila sploh ne rabiš v nobeni veji.
LP,
Samojed
veja katera se ne bo uporabljala bo zaprta, nepovratni ventil je samo za varnost če se pozabi drugi zapret...

na vsako stran filtra, ventila pomojem ne rabim ker itak lahko zaprem dovode in razdelilce, vse skupaj pa bo čim bolj skupaj tako da to nebo problem.

vaški vodovod je sicer novo zajetje vendar imajo gor priklopljenih kar nekaj hlevov in je v špicah porabe pritisk na minimumu.( kasneje bom naredil še vkopani zalogovnik cca 1000l da bom pokril te špice)
Jaz bi dal oz. sem dal pred in za filter ventil + bypass povezavo mimo filtra.
Razmisli, če ne bi vgradil dva filtra? Enega na vejo javnega vodovoda in sicer dvojnega in na vaški vodovod trojni filter.
Glede na trdoto vode si za filtri pusti možnost priključitve mehčalne naprave - 2 T kosa in vmes ventil.
Iskanje po temi