PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Elektrovod in ciprese

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Situacija je sledeča: preko dela parcele-nekaj metrov ob meji mi bo šel elektro kabel pod zemljo in bom dal služnost sosedom in oni meni. Problem vidim v pogodbi za služnost elektru, kjer piše (služnostni zavezanec in investitor se zavezujeta, da nad elektroenergetskimi napravami ne bosta postavljala zgradb, sadila dreves ipd.). Ker na tistem delu mislim posaditi ciprese za ograjo, me zanima, če jih lahko posadim? Pod kaj se tretirajo ciprese; kot drevo ali grmičevje? Ima mogoče kdo podoben problem?
Če je kabel dobro položen, mu ciprese kaj hudega ne morejo narediti, vsaj v bližni prihodnosti ne. Po moje si lahko uredite okolico tako, kot ste si zamislili, pa čim manj sprašujte okoli. Več ko boste spraševali, bolj vam bodo komplicirali.
Citat: da nad elektroenergetskimi napravami ne bosta postavljala zgradb, sadila dreves ipd
V pogodbi ti piše, da si dal služnost tudi za potrebe vzdrževanja. Če ugotovijo napako ravno pod cipreso (drevo ali grm), bo padla, ker morajo skopati do kabla, da ga popravijo. Če boš nad kabel postavil garažo, je verjetno ne bodo rušili (imeli bi pravico), pač pa bodo tebe bremenili za dodatne stroške pri vzdrževanju (kopanje okrog garaže, nekaj m kabla in dodatni spoj).
Nimam časa - sem v penziji!
Še najlažje bo, če se tisti besedi (sadila dreves) izbriše iz pogodbe in ostaja samo (postavljala zgradb), da se nebi za brezveze "zaklal" v pogodbi, če vidim problem. V realnosti pa je potem marsikaj drugače, to mi je jasno in čim manj se izpostavljati. Ampak takih zadev se hito nabere in potem problem tukaj, problem tam ter prilagajanje drugim na lastnem zemljišču.
Žerjavar Napisal:
Citat: da nad elektroenergetskimi napravami ne bosta postavljala zgradb, sadila dreves ipd
V pogodbi ti piše, da si dal služnost tudi za potrebe vzdrževanja. Če ugotovijo napako ravno pod cipreso (drevo ali grm), bo padla, ker morajo skopati do kabla, da ga popravijo. Če boš nad kabel postavil garažo, je verjetno ne bodo rušili (imeli bi pravico), pač pa bodo tebe bremenili za dodatne stroške pri vzdrževanju (kopanje okrog garaže, nekaj m kabla in dodatni spoj).

Sploh ni problem. Cipreso se odkoplje, Elektro zrihta problem, zakoplje in cipresa se posadi nazaj.
Gre kabel v tla zaradi vas in soseda?
Če je odgovor ne in pogodba še ni podpisana (čeprav ste se opredelili kot investitor,če sem prav razumel), potem pogoje postavljate vi in ne elektro (se pravi še je čas za spremembo). Če pa je obratno pa hoče elektro sebi zagotoviti čim lažje posredovanje ob "defektu". Vendar še zmeraj gre za vašo parcelo; na čim bolj "miren in diplomatski" način si skušajte izpogajat vam zadovoljivo rešitev. Ponavadi oni dajo v podpis pogodbe čim bolj njim v prid, kot bi vsak rad zase, če rata, če ne...
Brez pogajanj pa gre tudi z vašo zadnjo varianto, saj defekte rešujejo drugi- ponavadi bolj "človeški" ljudje, ne ti ki pišejo pogodbe.
Lp
Kabel gre v zemljo za nas in nekaj novih sosedov. Mislim, da s pogodbo zaradi odstranitve besedne zveze (o sajenju dreves nad kablovjem) vseeno nebi smelo biti problem. Ampak raje sedaj ukrepam, ko se še da, kot pa potem ob problemu in bo elektro rekel, kaj ste pa sadili drevje, saj ste podpisali, da ne boste. Itak pa v služnostni pogodbi piše, da dovoljujem posege elektra 0.5m od osi na vsako stran s tem, da so potem oni dolžni spraviti po posegu v prvotno stanje.
kaj če bi kupil cev in bi kabel dali v cev. V primeru menjave itd. bi kabel samo potegnili iz cevi.
susa Napisal:kaj če bi kupil cev in bi kabel dali v cev. V primeru menjave itd. bi kabel samo potegnili iz cevi.

Saj do moje parcele tako tudi je - je potegnjena cev od glavne-razvodne elektro omarice, v kateri pa še ni kablov. In tako bomo naredili naprej do naslednje elektro omarice, kjer bo razvod za več parcel. Del te cevi pa bo šel po moji parceli. Jah, očitno pri problemu na strani elektra nebi smelo biti problemov glede cipres.
Če bo kabel v cevi in vse skupaj položeno tako kot more bit (globina, obsutje itd.), potem kablu nima bit kej. In ciprese res nebi smele bit ovira. Je pa tako kot so že povedali - če se slučajno kaj "zatakne", se vrže cipreso ali dve ven, zrihta, zasuje in nazaj vsadi kar se je vrglo ven.
saj tukaj ni vprašanje ČE BO kabel v cevi, ker itak bo Wink
zdaj če prav razumem, je na tvoji parceli kabel oz. cev že, problem je samo za ostale... če je tako naj ti samo izbrišejo del z drevesi in je to-to... itak pa imajo ciprese plitke korenine , ne pa sadit tam kakega kostanja :twisted:
Spoštujte uporabnike portala | Opišite svoj problem čim bolj natančno - vključno z naslovom | Preden postavite vprašanje uporabite ISKALNIK | Pišite v slovenščini; KRIČANJE ni dovoljeno | Komercialno oglaševanje ni dovoljeno
Ericssson Napisal:saj tukaj ni vprašanje ČE BO kabel v cevi, ker itak bo Wink
zdaj če prav razumem, je na tvoji parceli kabel oz. cev že, problem je samo za ostale... če je tako naj ti samo izbrišejo del z drevesi in je to-to... itak pa imajo ciprese plitke korenine , ne pa sadit tam kakega kostanja :twisted:

Cev je do moje parcele, naprej jo je treba še potegniti skupaj z kablom. Zdaj vsi čakajo/mo moje soglasje. Elektro priključek pa bo potem tudi zame; zdaj ga še ni. Se pravi bomo imeli vsi korist. Sem že dal zeleno luč za soglasje.
Iskanje po temi