PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Priklop luči na elektriko

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ker sem bol laik na elektro področju in bi se vseeno rad sam zmontiral lustre na napeljavo me zanima kako naj priklopim luster ki ima enaki barvi žice le da je na eni nalepka L na drugi pa nalepka N. Tako ne vem kam gre rjava in kam modra žica.

Prosim za pomoč

Hvala
Rjava na L
Modra na N
Delam ko ostali spijo  Smile
L pomeni live (faza)-oz. žica rjave ali črne barve (to je tista kjer ti fazenbrifer zagori), n pa neutral (nula) oz. žica modre barve.
Pozdravljen

Kot so že zgoraj napisali se veže L na kontakt, kjer pride spodnji del žarnice v grlu. Za lažjo predstavo prilagam sliko kjer naj bi bil fazni vodnik(L).
Super, hvala vam za hitre napotke
Citat:Za lažjo predstavo prilagam sliko
Ne zavajaj! Take žarnice niso dovoljene (za prodajo).
Nimam časa - sem v penziji!
Ne bo pa nič narobe, če boš vezal obratno.

Jaz sem si zapomnil katera je faza (oz. tista ki 'pajsne') ...da je 'črna', ker veš kaj se bo zgodilo s tabo, če jo zagrabiš. Big Grin
Žerjavar Napisal:
Citat:Za lažjo predstavo prilagam sliko
Ne zavajaj! Take žarnice niso dovoljene (za prodajo).

Nekateri imate čas, :lol: bo sedaj ok? :mrgreen:
Citat:Žerjavar: Ne zavajaj! Take žarnice niso dovoljene (za prodajo).
V tem primeru zavajaš ti!
Žarnice na žarilno nitko se postopoma sicer ukinjajo niso pa kot take že kar prepovedane. Še letos so se lahko prodajale te žarnice z močjo do 60 vatov, naslednje leto bodo dovoljene do 25 vatov. Če greš pa k sosedom na obisk jih boš pa lahko še vedno kupil.

Citat:Vincent: Ne bo pa nič narobe, če boš vezal obratno.
Imaš prav, žarnico bo gorela. Prav pa ni, ker na ta način se lažje zgodi da boš prijel za fazo ko montiraš žarnico npr.!
Citat:V tem primeru zavajaš ti
Sem prepričan, da je na sliki vsaj 60W (ali več) žarnica. Sem napisal (v oklepaju), da je prepoved prodaje. Ali res zavajam?
Nimam časa - sem v penziji!
Mi zdaj uporabljamo tele Phillipsove halogenke:

[img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")vemostrgovinaunichr("46")si/Images/Big/p252552unichr("46")jpg[/img]

Zadeva sveti ko hudič......
kake češ...
Za tam kjer delam in rabim res svetlo 105 watov, za ostale prostore 42 watov. Luminuscenta je večja napram starim nitkastim žarnicam in 105 w je ista svetilnost kot 140 w pri tastari, 42 w pa 55 w pri tastari.

Greje pa verjetno se, nisem še nobene pipal Smile
berghaus Napisal:Za tam kjer delam in rabim res svetlo 105 watov, za ostale prostore 42 watov. Luminuscenta je večja napram starim nitkastim žarnicam in 105 w je ista svetilnost kot 140 w pri tastari, 42 w pa 55 w pri tastari.

Greje pa verjetno se, nisem še nobene pipal Smile

...pipal "bogvaruj" ne, maš pa manjšo porabo tč...
Iskanje po temi