PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Filtri od žleba do cisterne

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lep pozdrav!

Doma imam cisterno za deževnico, ki bi jo rad uporabljal, zato potrebujem še filtre od žleba do cisterne. Na filtre se ne spoznam najbolje, se mi pa zdi, da potrebujem vsaj tri, torej za večje "odpadke" (listje, žuželke) z mrežico, nato enega s peskom in na koncu pred cisterno še oglje - ali imam prav?

Zelo bi bil vesel, če bi mi pomagali z nasveti in predvsem s tem, kje se te zadeve dobijo. Na Googlu sem že našel nekaj filtrov za žleb, pa niti ne vem, kateri so dobri (da za ostale niti ne govorim), ker me zanima izključno kvaliteta.

Hvala za trud in pomoč!
To vodo verjetno nameravaš uporabljati za zalivanje in podobno, ne? Kot prvo priporočam namestitev mreže na žlebove, kot si že omenil. Ostale omenjene variante so pa res že "precizne" in bi že skoraj dobil pitno vodo. :twisted: Če mene vprašaš, je vse skupaj že skoraj malo preveč, ker je deževnica le sorazmerno čista. Drugo bi bilo, če bi uporabljal to vodo za kuhanje in pitje...
Živjo, sem pozabil točneje napisat, da bi to vodo seveda rad uporabljal za tuširanje, kuhanje itd, ker če bi bila samo za zalivanje, ne bi vgrajeval teh filtrov Smile
Tudi jaz imam enak problem. Možnosti (v teoriji Smile so naslednje:
ZUNAJ
1)mrežica "napeta" čez žlebove
2)first flush sistem za odvod prvih nekaj litrov najbolj umazane vode na začetku deževanja
3)košara mrežica
4)grobi pesek
5)fini pesek
6)oglje
7) plavajoči odjem vode 10 cm pod površjem
8) v objektu mikronski vložek grobi
9) v objektu mikronski vložek fini
10) v objektu vložek ogleni filter (ponovno)
11) UV svetilka.
Jaz osebo bom imel 1, 3, 4, 7, 8, 9, 10, 11.
Edino za mrežico na žlebu ne vem, kje je dobiti in kako se obnese... Mislim, da bi morala biti "napeta" čez žleb, se pravi da listje in ostalo zdrsne čez mrežico mimo žleba na tla, voda pa skozi mrežico v žleb.
Aja, pa pozabil sem še na možnost samočistilnega filtra v odtočni cevi.
Poglejte, nekaj takega bi rabil - ima kdo idejo kje dobiti?
Živjo, fantje!

Kaj pa recimo doma narejeni filtri? Smo prišli na idejo, da bi kar sami naredili filtre, ampak bi prosil koga, če lahko deli kakšne izkušnje, da ne bomo predimenzionirali oz. naredili premajhno. Na začetku bi zašolali za velike kamne, nato manjše, pesek, pred cisterno pa še kakšno aktivno oglje. Bi bilo potrebno dodati še kakšne finejše filtre po izteku iz cisterne?

Vesel bi bil vsakega, ki bi delil izkušnje s podobnim svojim "domačim projektom" Big Grin

Hvala!
zdravo,

evo mene tudi to zanima. Imam cca 300m2 strehe in 22.000 l. zalogovnik.
Sta 2 cisterni:
- rostfrei cisterna (ciisterna od tovornjaka za prevoz mleka), katera bo za hišno napeljavo in se bo uporabljala za tuširanje, kopanje, wc kotlički
- železna od olja katera se bo uporabljala za vrt in pranje avtomobilov

Na vsakem žlebu imam namen namestiti peskolov, kateri bi služil kot "first flash" vanjga bi nasul pesek cca 20mm, v dno pa zvrtal 2 luknji fi 10mm. Ti dve luknji bi služili za praznjenje peskolova po dežju, kar pomeni da se v peskolovu ne bi nabirala stara voda, katero bi ob ponovnem deževju porinilo v cisterno.

Potem pa bi speljal cevi naprej do filtra pred cisterno.
Filter bi bil sestavljen iz dveh betonskih cevi ena fi 110cm druga 80cm. Manjša bi bila v veliki na sredini postavljena. Cevi bi speljal v srednjo betonski cev (fi 80) v kateri bi bil pesek debeline cca 10mm. Na dnu bi bile luknju za v večjo cev kjer bi bil pesek deb. 2-3mm. V večju cevi bi se dvignilla voda do iztoka v cisterno.

Iz te druge večje cevi (fi 110cm) bi šla voda v rostfrei cisterno na dno. Potem pa plavačoji ovzem za hišno napeljavo. Ko bi bila rostfrei cisterna polna, pa bi stara voda zgoraj tekla v železno cisterno, zato da bi bila voda v rostrei cisterni vedno sveža.

mah... skica priložena ...

pravokotni filter bi bil boljši, ker lahko kamenje naložiš v po meri narejeno mrežo,, katera ima ročaje. Pri čiščenju preprosto dvigneš (z mehanicijo, da ne bo pomote) mrežo venj, opereš pesek in položiš nazaj.

Okrogle betonske cevi lahko kupiš, za pravokotni filter pa bi bilo potrebno betoniranje :roll:

Nimam pa pojma kako velike filtre bi naredil.
kaj menite?
pasivko Napisal:Poglejte, nekaj takega bi rabil - ima kdo idejo kje dobiti?

tole je dobro videti, ampak potem se pojavi vprašanje kaj je s snegom? Luknje bi se hitro zamašile spomladi, ko bi zmrzovalo in potem bi teklo čez žleb. Tudi ob velikih nalivih mislim da bi voda udarjela čez mrežo in žleb?
Po mojem bi se zadevo dalo kupiti v trgovini z kleparskimi izdelki.
En primer sen našel na [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")marexunichr("46")si/krovski_elementi/ostali_kleparski_izdelki[/url] (čisto spodaj).
Malo obujam temo da ne pišem novega posta.
Na bjektu sem imel strokovnjaka za te zadeve.
Osebno bomo imeli deževnico + podtalnico le za kotličke,zalivanje,pralni stroj,..oz vse kar ne morem dobit direktno v usta...ok spreglejmo ko se trava zaliva.. :lol:
prevelika cisterna zna bit velik problem ( osmraditve) veode ...sam problem stoječe vode je velik!
Naša cisterna bo 3500 ali max 5000L.
Imamo stalen dotok sveže vode cca 0,5 do 2,5 l na minuto kar je min 720l na dan.
Poraba na naši zelenici bo cca 1000 l na dan + kotlički 300l + PS 200l max...itd.
Mislim da je več kot dovolj 5000l.
Treba je imeti stalen kostanten pritok sveže vode s prelivom.
Vse kar je moram rešiti vse povezave in avtomatiko.. :?
V dobrih dveh tednih boš brez vode, (če ne bo dežja) ker imaš računsko večji odvzem kot pritok vode...
Spoštujte uporabnike portala | Opišite svoj problem čim bolj natančno - vključno z naslovom | Preden postavite vprašanje uporabite ISKALNIK | Pišite v slovenščini; KRIČANJE ni dovoljeno | Komercialno oglaševanje ni dovoljeno
Evo prekopirano iz ene druge teme. Gre pa se za betonsko "štirno" velikosti 38 kubikov. Raje pa naredite še večjo.

Štirna mora biti taka, da ima dno padec v najnižjo točko v kateri je dovolj velika zazidana cev za izpraznitev šterne. Približno 20 cm nad dnom naj bo cev za zajem vode v vodovodno omrežje. Na tej cevi naj bo nameščen mrežasti filter oz. železna mrežica skozi katero ne morejo večji delci. Voda iz strehe naj gre diretno v šterno brez kakršnegakoli filtra, mrežice, kamenjev, peska ipd. Šterno se čisti 1x letno in to spomladi!

Zdaj pa razlaga zakaj temu tako.

Filtri - mrežice na oz. v žlebovih se radi zamašijo z listjem in voda ne gre v šterno. Razni filtri v obliki kamnov, oglja in peski se zapacajo z listjem v katerem nato vse to segnije in ob naslednjem dežju to gnilobo točiš v šterno.
Torej vse kar je na strehi direktno v šterno. Če imaš pred napovedanim dežjem po dolgem sušnem obdobju čas, prvi dež spusti mimo šterne, da spere streho - to žal vedno ni mogoče.
Nesnaga, listje in ostalo gre direktno v šterno in zaradi tega zna biti voda iz šterne takoj po nalivu nekoliko motna. Čez čas se vse kar je v vodi počasi vsede na dno šterne - zato tistih 20 cm višji odvzem vode za uporabo. V šterno lahko zaide tudi kakšna žival, ki utone in obleži na dnu (ker ni zraven zraka telo ne razpada).
Šterno čistiš tako ,da jo najprej izprazniš skozi vodovod, na dnu ostane tistih do 20 cm vode, ki jih tudi začneš izpuščati in hkrati stopiš v šterno z škornji in metlo. Najprej pomakaš metlo narahlo v vodo (da ne namakaš v usedline) in oribaš stene, nato pa začneš pometat in vrtet vodo po tleh in počasi spravljaš vso blato oz. usedline proti iztoku. Ko je šterna prazna je praktično tudi že skoraj čisto čista. Fino je še če vzameš vap in jo opereš čisto do čistega.
Čiščenje opraviš spomladi priporočljivo po cevetenju dreves pred napovedanim dežjem, ki jo takoj zopet napolni. Spomladi pa zato, ker na jesen in zimo dobi šterna z odpadlim listjem največ nesnage, vendar ker so pozimi nizke temperature to konzervirano čaka na dnu. Če prideš s to nesnago v poletje zaradi višje temperature vode lahko vse skupaj zasmrdi - sploh če je več tega (pri Petri dvoletna zaloga). Če očistiš šterno spomladi je v njej poleti ob vročini res minimalno nesnage, ki praktično ne more zasmrdeti.

Jaz sem zrasel s tako šterno, ki je bila edini vir vode pri hiši (tudi pili oz. mešali sok z vodo)in vam ne morem povedat kako danes pogrešam deževnico. Nikjer nobenega kamna, 80% manj čistil in drgnjenja, nobenih krem za po tuširanju, nobenih mehčalcev za perilo, pol manj praška in perilo čisto,....
Kaj pa kaj takega, "low budget"?
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.lidl.si/cps/rde/xchg/lidl_si/hs.xsl/index_20003.htm">http://www.lidl.si/cps/rde/xchg/lidl_si ... _20003.htm</a><!-- m -->
Ali kdo že uporablja FirstFlush varianto na odtočni vertikalni cevi (tisto "slepo črevo" z žogico, ki preusmeri prvo umazano vodo stran..)? Kakšne so izkušnje, kje v SLO se to da nabaviti..?
1 2
Iskanje po temi