Objave: 12
Teme: 5
Ocena:
0
Pozdravljeni!
Lotevam se povezave hišne kanalizacije na kanalizacijski priključek, ki je že na moji parceli. Glede na predpisan padec 1-2% na meter bi moral premostiti višinsko razliko 80 cm. Zanima me ali je možno premostitev višine izvesti z kanalizacijskimi cevmi (rdeče) brez revizijskega jaška?
Vnaprej se vam zahvaljujem za kakršnokoli informacijo.
Objave: 4477
Teme: 98
Ocena:
4
Ne. Najbolje je kupiti namenski kaskadni jašek (npr Zagožen jih izdeluje), lahko ga iz betonske cevi izdelaš tudi sam. Sicer bi za priklop na kanalizacijo menda moral obstajati tudi projekt (če je novogradnja, imaš zadeve v proektni dokumentaciji hiše opisane, če se naknadno dela kanalizacija so pa verjetno tudi kaj govorili o projektih za priključitev). En problem pri tvoji varianti je da te mogoče ne bodo hoteli priključit, drug je pa ta da ne bo možno čiščenje v primeru težav. Čez kaskado je pač nemogoče karkoli čez spravit. Kje pa bi ta jašek bil montiran? Sam sem npr. vse jaške na dvorišču prekril s tlakovci. Če je je treba katerega odpret, pač poberem stran tlakovce in nekaj peska ter dvignem pokrov. Če ga imaš na zelenici, ga lahko montiraš tako, da je čez njega 20 cm zemlje. Mogoče ga nikoli ne bo treba odpret, a če ga bo treba zamahneš 2x z lopato in je problem rešen.
LP,
Samojed
Ocena:
0
Hmm. Torej moja varianta odpade. Problem je v tem, da bi rad jašek skril pod tlakovan pločnik širine 40 cm, kar pomeni, da bi rabil ustrezno ozek jašek. Ali obstajajo kaskadni jaški takšne širine? Ali lahko tak jašek izdelam sam iz cevi (brez tistih stranskih cevi pri kaskadnem jašku)? Ali se mi ne bodo v takem jašku nabirale odplake?
Objave: 4477
Teme: 98
Ocena:
4
Hja, najmanjšega zaenkrat sem našel tule: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.regeneracija.si/revizijski-jaski.html">http://www.regeneracija.si/revizijski-jaski.html</a><!-- m -->
LP,
Samojed
Objave: 915
Teme: 14
Ocena:
1
Načeloma bi lahko izdelal jašek iz betonske cevi fi40 cm ampak tudi v tem primeru je 40 cm notranji premer cevi + stene, pa pokrov ti more pokriti cev se pravi da če bi ga pozicioniral na res čist točno mesto bi potreboval min. 50 cm "pločnika". Poleg tega je jašek fi40 kar malo majhen glede na to da gre za kaskadnega za fekalije.
Dej ti raje prestavi jašek nekam drugam in ga tam narediš brez problema in takega kot se zagre :mrgreen:
Objave: 2187
Teme: 21
Ocena:
1
Jaz pa ne vidim pametnega razloga zakaj tega ne bi naredil z kanalizacijsko cevjo. Kako pa je kanalizacija v hiši izvedena? Zelo podobno.
Zgoraj daš en T člen z pokrovčkom če kdaj rabiš odpirat in ga zakoplješ pod pločnik iz tlakovcev. Spodaj - pod padcem pa daš dva kolena 45 stopinj, da ti ne zabija dreka v dno.
Ocena:
0
V bistvu sem imel v mislih varianto, kot jo je opisal Čojko (T člen in spodaj 2 krat 45 stopinjsko koleno) in vse skupaj skrit v pločnik. Ali ima kdo kakšen pomislek proti oz. ali se zna zgodit, da stvar ne bi funkcionirala?
Ocena:
0
Torej je izvedba takšne "stopnice" mogoča z cevmi fi 160? Pred vstopom v "stopnico" nameravam zmonitat še protipovratni ventil fi 125, da bi preprečil morebiten dvig odpadnih voda.
Saj drugače mi je tudi jašek varianta všeč, bojim se samo, da bo stvar smrdela zaradi nabiranja odpadne vode na dnu (vse skupaj se nahaja tik ob vhodu v hišo).