PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Inštalacija ogrevanja

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zanima me naslednje. Monter, ki mi bo delal vodovod in inštalacije za ogrevanje (talno + TČ), mi predlaga, da bi se v vsaki sobi naredil termostat, češ da je to najboljše saj se lahko temperatura ločeno nastavi in ko v določeni sobi doseže nastavljeno temperaturo se izklopi dovod ogrevanja. S tem bi naj prihranil na elektriki saj se vseskozi nebi ogrevale vse sobe ampak le tiste v katerih temperatura nebi dosegla nastavljene ravni. Sam sem pa hotel imeti le termostat v dnevni sobi, vendar pravi da potem je lahko npr. v drugih sobah hladneje, ker bo celotno ogrevanje vezano na termostat v dnevni sobi. Zanima me kakšne so vaše izkušnje oz. kako imate vse skupaj izvedeno vi?
Poglej teme od ssapota. V glavnem je stališče, da si vzameš mesec dni cajta in počasi zreguliraš temp. v vsakem prostoru. Termostati v vsaki sobi so metanje denarja skozi okno.
Zanima me tudi, kaj pravijo tisti, ki imajo tako vgrajene termostate!
talno ima predolg odzivni čas, da bi se ti splačalo dajat noter termostate, kvečjemu stikalo On/Off ki bi ti odprlo/zaprlo zanko Wink malo heca več pa resnice Wink

LP, Erik
Spoštujte uporabnike portala | Opišite svoj problem čim bolj natančno - vključno z naslovom | Preden postavite vprašanje uporabite ISKALNIK | Pišite v slovenščini; KRIČANJE ni dovoljeno | Komercialno oglaševanje ni dovoljeno
antizidar Napisal:Zanima me naslednje. Monter, ki mi bo delal vodovod in inštalacije za ogrevanje (talno + TČ), mi predlaga, da bi se v vsaki sobi naredil termostat, češ da je to najboljše saj se lahko temperatura ločeno nastavi in ko v določeni sobi doseže nastavljeno temperaturo se izklopi dovod ogrevanja.

Takšno idejo sem imel v začetku tudi jaz, vendar so me hvala bogu izvajalci del prepričali v to, da se ne splača, oziroma kot je napisal že @Ericssson - talno ima predolg odzivni čas in bi termostat delal samo zmedo in bi bilo težje nastaviti željeno temperaturo.

Sam sem imel prva dva meseca celotno hišo (ogrevana z talnim ogrevanjem in T.Č.) brez enega termostata (no, tisti za tipanje zunanje temperature od TČ je od začetka). Prvi mesec sem se malo poigraval s krivuljo TČ in z ventili v razvodni omari, da je naprimer spalnica najhladnejša in kopalnice najtoplejše,... Ko je tako vse štimalo pri toplejših dnevih enako kot pri mrzlih sem prenehal s tem. Od takrat naprej niti ne pomislim več na ogrevanje, saj je vsak dan ob vsaki uri v hiši točno željena temperatura.
No, če zaradi vzdušja dveh nadebudnih malčkov popustim in zakurim kaminsko peč, hiro postane prevroče, ampak to se da kompenzirat Smile

Aja, pozabil - šele v januarju sem namontiral in priklopil še tipalo notranje temperature, ki le še pripomore k rahlemu korigiranju krivulje TČ.

Glede tvojega monterja - jaz bi ga skušal prepričati v nasprotno, če se ne bo pustil, mu ne dovoli izvajati del. Očitno se spozna bolj na staro, dobro instalacijo z radiatorji, pa še tam jaz nebi dajal termostatov v vsak prostor, ampak raje termostatske ventile na vsak radiator.

Samo moje mnenje in skromne izkušnje!
Mi termostate imamo, pa mi ni nič žal. Edino kar je bi bili lahko čisto navadni analogni. Zregulirat se da fino, nikoli nas ne zebe in nikoli nam ni vroče (sicer pa izključno talna). Se pa verjetno da tudi na način, ki ga je opisal noones.

Če imaš zelo veliko oken na jug in jugozahod se mogoče bolj splača investirati v kakšno regulacijo žaluzij zaradi pregrevanja, to je ena redkih stvari, ki mi manjkajo, ker sonce pa zna v zgornjem nadstropju kjer ni nadstreškov dobre pregreti prostore (skozi panoramska okna).

lp
Iskanje po temi