PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Peskolov, RJ, ponikovalnica, drenaža

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Glede na to, da sem obrnila forum na glavo in ne najdem odgovora, vas prosim za pomoč. Jasno mi je čemu so namenjene posamezne zadeve, ampak predstavljat si pa v mojem primeru ne znam, zato imam kup vprašanj.
1. drenaža se dela na spodnjem robu temeljev. Za širino še nekako predvidevam, ne vem v kakšno višino je potrebno, glede na to, da imamo klet iz treh strani vkopano, in na S strani še tri svetlobne jaške. Ali je treba na vsakem vogalu postavljat kake jaške? In če, je potrebno na severni strani torej postaviti jaške v višini celotne kleti? Drenaža se izliva v ponikovalnico?
2. peskolovi so postavljeni na vsakem odtoku iz strehe. V kakšni višini od površja jih je potrebno postaviti (zadnja stran)? Po moji logiki se naj bi ta voda po svojih ceveh skozi mrežice ali pesek odtekala v ponikovalnico. Po načrtu pa je narisano, da se izteka v revizijski jašek in potem naprej v ponikovalnico.
3. RJ so jaški, ki nam omogočajo čišenje cevi v primeru njihove zamašitve, če se ne motim. Ali je možno kakega izpustiti ali jih res naštepati po celem hribu okoli hiše? Seveda me predvsem zanima spet zadnja stran hiše. Ker v primeru, da vse to rabimo in to v ne vem kakih globinah, bo naša okolica torej izgledala kot švicarski sir, preluknjana z ne vem kolikimi jaški in pokrovi.
4. ponikovalnice bi imela betonske, samo ne vem kako določiš koliko naluknjanih jaškov rabiš, da si brez strahu, da boš plaval po dvorišču. Material je lapor, zaenkrat od kar je hiša postavljena, še nisva opazila, da bi voda kje grozno zastajala.
5. še nekaj o drenaži. Hiša stoji na 70 cm tampona, ki trenutno požira vso vodo in ni zastojev. Na desnem zadnjem vogalu hiše pa ob hudih nalivih iz hriba priteče mini potoček, ki bi ga z drenažo spravili stran. Kaj pa če pustimo tako kot je, glede na to, da trenutno vse kar pride iz hriba ponikne v nasut tampon? Voda dejansko zdaj potuje mislim da pod hišo očitno.

Prosim za vsakršen odgovor ali nasvet, ker sem utrujena do nezavesti od tega iskanja in branja. Najdla sem veliko primerov sicer, ki so lepo šolski in brez kleti. To mi ne pomaga nič, če si ne znam predstavljat, kako to izpeljat v mojem primeru.

[img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")shraniunichr("46")si/f/8/mP/1tE5v3ix/dsc7062unichr("46")jpg[/img]
Pred cca 3/4 leta sem to počel in bi ti odgovoril takole pod (v bistvu se mi zdi, da po obširnem študiju že vse veš):
1) RJ za drenažo vsekakor ne škodijo, sam bi jih imel cca 3,5 metre globoko in si nisem mogel predstavljati, kaj bi si z njimi pomagal - za spremljanje situacije bi sicer bili, vendar za kakšna popravila, čiščenja pa ne - zato sem jih opustil; ko bo problem, JCB koplji. Pri svetlobnih jaških bi pazil, da bi voda odtekala navzdol, mimo okna...Smiselno je, da so RJ na višini terena, sicer si z njimi nimaš kaj pomagati. Drenažo pa spelješ v ponikovalnico... kako se drenažo uspešno naredi, imaš na forumu.
2) jaz bi jih dal v višino terena in zamaskiral; pazil bi na padce, da bi voda tudi odtekala stran - torej njihovo dno ne bi dal prenizko
3) ne jih šparat - ko se kaj zamaši, je lahko toliko težav, da misliti ne moreš; pa saj jih ni toliko - le razdalje zgleda, da so velike, potem pa je smiselno tudi, da je RJ. POkrov čez pa tenko plast zemljice ali pa grm, pa se ne bo poznalo, da je tam.
4) bolj kot število preluknjanih cevi je pomembno, kako teren požira - če požira super, je ena preveč, če požira slabo, jih je 10 premalo; v tem primeru pa je sploh fajn eno potopno črpalko imeti v rezervi;
5) ko bo drenaža, vsega tega ne bo videti in ne bo skrbi ne glede potočkov ne glede tampona;

Jaz imam klet in so mi tile šolski primeri kar pomagali. Sicer pa sem sproti spraševal nadzorno kako in kaj. Glede kleti se mi zdi trenutno najbolj pametna poteza vodotesen beton. Zankrat je še vedno vodotesen. Potem sem si vzel cajt za lepo hidroizolirati stike stene in temeljev - kema, kemaband, hidrostop elastic.
Iščem primerno temo in ta izgleda ok,

Vprašanje imam sledeče:
Kako bi izvedli nasutje okrog ponikovalnice?

1 opcija: do višine cca 1m nasipljem kugle (fi cca 100mm)po delotni površini jame, nato pokrijem z filcem in zasujemo z mešanim savcem preostala 2m višine,

2 opcija: pribljižno enako količino nasujem konusno okrog ponikovalnice, nato pokrijem z filcem in kot v zgornjem primeru zaključim z savcem mešane granulacije?

jama do imela dno cca 20m2, skupna globina cca 3m, v njej bo MKČN, deževnica in ponikovalnica.
V ponikovalnico se bo stekal višek deževnice, odtok iz MKČN in meteorna voda nadstreška (cca 50m2)

Teren je slabo vpojen, zato bi rad najbolje izkoristil uporabljen material.
po celotni višini ne bom dal kugel izključno zaradi stroška materiala.

Iz ponikovalnice bom napeljal tudi odtočno cev, v primeru da bom namestil potopno črpalko (backup).

Hvala za smiselne razlage teorij.

LP m
Če že... filc daj že na dno jame, potem pa nanj 100mm kugle in jih zavij v filc.
Iskanje po temi