PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Prezračevanje kleti - shrambe

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Imam zraven hiše v zemlji klet, 2,5m x 2,0m x 2,2m (cca 10m3) zasuto brez termo izolacije z vseh treh vertikalnih strani. Zgoraj sem položil pred zasutjem tudi stirodur 12cm. Ena stranica kleti je ob enem stena hiše, ki pa je prav tako izolirana z 12cm stirodurja. Klet nima oken, samo vrata v hišo.

Sprašujem se, kako, če sploh izvesti prezračevanje? Klet je z vseh strani hidro izolirana, tudi na tleh. Če jo prezračujem poleti si bom z toplim zrakom prinesel preveč vlage v prostor, pozimi bi verjetno šlo, vendar bi prostor ohlajeval. Želel bi, da prostor ostane suh, nekakšna shramba z zemeljsko temperaturo. Poleti pijača, pozimi vloženi kozarci, mleko iz trgovine, ipd.

Kaj svetujete? Bi bilo dovolj prezračevanje kar luknjice v vratih, ter luknja z ventilatorjem v hišo, vse skupaj bi se zagnalo mogoče dvakrat na dan za 5 min? Pojma nimam kaj je prav...

Hvala za pomoč
Nevem če pomaga...

V zadnjem projektu, ki sem ga delal so imeli centralno prezračevanje shrambnih prostorov rešeno z plehnatimi jaški po stropu in naštimano prek timerja da se prezračuje na 4ure po 20min. To je bilo v nadstandardnem stanovanjsem bloku.

Po stanovanjih pa so imeli rešeno tako, da so imeli v oknih neke posebne hidro elemente, ki se ob povečnju vlage odprejo, vsa vrata po stanovanju so imela pri tleh izrezane zračne reže(podobno kot pri kopalnicah) in v kopalnici nek poseben ventilator(navaden z neko timer uro), ki je glede na letni čas sesal zrak iz prostorov in ga pošiljal ven- neko prisilno prezračevanje.

Če te mogoče še kaj zanima, mi sporoči pa lahko gospoda, ki je skrbel za prisilno prezračevanje stanovanj, v katerih se mi zdi podobna rešitev, ki jo iščeš ti, malce povprašam.

Lp, Tine.
Podobna situacija, vendar pelje na plano cev premera 125 mm in pokrita z rešetko, temperatura je skozi vse leto približno enaka.
Mark II, kako imaš rešen zajem zraka in ali imaš ventilator?
NIč ni zajema zraka iz kleti pod hišo, samo iz tega "bunkerja" je odvedena omenjena pvc cev. Če me vprašaš od kod kakšna izmenjava zraka v prostoru, potem je to najbrž samo od občasnega odpiranja vrat..., morda kasneje vgradiš kakšno rešetko na vrata spodaj, če ne boš zadovoljen.
tovrstne prostore se prezračuje tako, da cev za dovod zraka vkoplje v zemljo in pripelje blizu tal "zemljanke", tako da zrak niti ne hladi, niti ne greje "zemljanke"
odvod pa naredi blizu stropa z ventilatorjem in senzorjem vlage
ali preko naravnega vleka

škoda, da nisi pustil "mokrih" tal ...
Iskanje po temi