Objave: 20
Teme: 5
Ocena:
0
Spoštovani Forumovci.
Pri projektiranju kanalizacije naše enodružinske hiše sem naletel na vprašanje, kako najbolje izvesti kanalizacijo ter priklop meteornih vod (+oljnega lovilca) v primeru, ko je priključna višina kanalizacije iz hiše na 435 metrih nmv, medtem ko je priključna višina komunalnega jaška, kamor se priključujemo 430, 20 metrov nmv. Torej je višinska razlika med izvorom in ponorom cca. 5m.
Glej pripeto sliko.
Ali je bolje, da se skupni jašek nahaja bližje hiši, ter bi tako lahko dosegli naklon približno 2% do skupnega jaška, seveda bi potem naklon od skupnega jaška do priključnega jaška bil večji. Ali je bolje da je skupni jašek pozicioniran tako kot prikazuje slika tako da je naklon do skupnega jaška cca 9% in podobno do mesta priključitve 9%.
Kako zagotoviti, da iz skupnega jaška ne bo prehajal smrad po meteornih in kanalizacijskih ceveh do hiše?
Kako bi vi izvedli takšno kanalizacijo in priključitev meteornih vod?
Najlepša hvala za vaša mnenja, odgovore.
Objave: 1022
Teme: 0
Ocena:
7
Kakšne zahteve je dal upravljalec omrežja ob soglasju za priklop na kanalizacijo? Najbrž je navedeno, kako naj bo izveden priklop oz. pod kakšnimi padci naj bo narejen. Kar se tiče prehajanja smradu iz javnega kanala do hiše bi ga lahko preprečil s kolenom v zbirnem jašku, lovilec olj pa ima že sam po sebi smradno zaporo. Prezračevanje vseh odtokov bo pa itak skozi odduh hišne napeljave, tako, da kakšnega posebnega preoblema s tem ne bi smelo biti.
Ocena:
0
Spoštovani MarkII,
Najprej najlepša hvala za odgovor. Soglasjedajalec v tem primeru navedel samo mesto priključitve, kako pa naj bo kanalizacija izvedena pa ne - kar tudi nekako nisem pričakoval od njih.
Vprašanja, ki sem si jih zastavil sta:
1. Ali je bolje, da je skupni jašek višje, torej z naklonom iz hiše do tega jaška 2% in naklon od tega jaška do priključnega jaška cca 18%, ali je bolje da je naklon na teh dveh odsekih enakomerno porazdeljen na 9%, ali mogoče to sploh ni pomembno.
2. Predlagali so mi, da naj skupni jašek naredim tako, da bo razlika med dnom in odtokom proti kanalizaciji malo večja in bi se v tistem predelu pač zadrževala kanalizacijska voda, pipa, ki jo predlagate iz meteorne kanalizacije pa bi bila speljana do gladine/nekaj pod gladino te zadrževane kanalizacijske vode. Tu imam - kot laik - samo en pomislek: a ne bo potrebno potem takega jaška prepogosto čistiti, ker če se zadržuje kanalizacijska voda, se bodo nalagali tudi bolj gosti delci?
Najlepša hvala za vaše mnenje, odgovore.
Objave: 1806
Teme: 60
Ocena:
1
Zdaj če te prav razumem glede premostitve višinske razlike. Naklon kanalizacijskih cevi naj nebi bil večji od 2%, ker drugače voda prehiti trde dele (tko nekak so meni razložili), kateri potem bašejo cevi. Višinske razlike se premosti s kaskadnimi jaški, kot je npr. tale:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.regeneracija.si/e_files/content_files/file-26-001.pdf">http://www.regeneracija.si/e_files/cont ... 26-001.pdf</a><!-- m -->
Smo pa o tem že debatirali tukaj:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.regeneracija.si/e_files/content_files/file-26-001.pdf">http://www.regeneracija.si/e_files/cont ... 26-001.pdf</a><!-- m -->
Lp A
Objave: 2
Teme: 0
Ocena:
0
Kot je navedel auditor so za take rešitve primerni jaški s kaskado. Na tvojem mestu pa bi čisto meteorno vodo in vodo iz lovilca olj združil že pred jaškom s pomočjo fazonskih kosov, fekalno pa bi pustil ločeno, saj se zna zgoditi da boste nekoč dobili kanalizacijo v ločenem sistemu. Sicer pa plastične cevi niso tako občutljive glede padcev saj so zelo gladke in funkcionirajo od minimalnih padcev (0.5%) pa vse do drče(veliki padci vzporedno s terenom).
Ocena:
0
Najprej hvala "avditor"-ju za poslani link na kaskadne jaške. Natančno sem prebral tematiko in se po posvetu z gradbeniki odločil za dva kaskadna jaška (-3m in -2,7m), s katerimi bom premagal to višinsko razliko. Odseki, ki so 14m, 10m in 20m, ki so med jaški so vsi naklona okrog 2% - argumenti s samo gladkimi cevmi (čeprav tudi bojo) in nakloni 10% me niso prepričali.
V poštev pa bom verjetno vzel idejo, da ločeno pripeljem vse meteorne vode (lovilec olj s fazonskimi kosi) v skupni jašek, ker je projekt ločenih fekalnih in meteornih voda realnost, ki se naj bi začela izvajati.
Še enkrat hvala vsem za odgovore in vaša mnenja.
Z iskrenimi pozdravi.