Objave: 23
Teme: 5
Ocena:
0
pozdravljeni
prosim za nasvet glede rešitve težave s premajhnim padcem in potekom zunanje kanalizacije.
pri gradnji je bilo predvideno zunanje prečrpališče tipa regeneracija. zaradi višinske razlike smo hišo dvignili maksimalno kot je šlo in pridobili 13 cm višinske razlike na 40 m dolžine.
iz hiše je na dolžino 5 metrov 3 cm padca (fi 110) nato revizijski jašek in naprej fi 160 do glavnega jaška s 8-10 cm padca.
vem da je to premalo a je to bila le začasna rešitev. ob konstantnem dotoku vode, ki plavi odplake (tuširanje, pranje ...) se glavna cev ne zaštopa, vendar je potrebno vsake toliko časa v jašku "malo pomagati" .
sedaj pa me zanimajo vaši nasveti, kako to rešiti trajno. ali naj naredim jašek in prečerališče s črpalko (katero črpalko, sama faza izvedbe, priporočila, cena, izvajalci) ali pa kako drugače.
hvala že v naprej
to je bila le začasna rešitev
Objave: 43
Teme: 0
Ocena:
0
po moje je najbolje da instaliraš črpalko z maceratorjem in prečrpavaš fekalje.če te črpalke zanimajo lahko na zs .
Objave: 248
Teme: 19
Ocena:
0
Koliko jaz vem mora bit padec kanalizacije minimalen, največ 1cm/meter. Mislim, da v tvojem primeru ne bi smelo bit problema.
Objave: 274
Teme: 6
Ocena:
0
Da boste zadevo celovito rešili menim, da bo potrebno zadevo na novo zastaviti, z ustreznim padcem (1 cm na meter bo dejansko v redu kot navaja predhodnik), na koncu pa bo potrebno črpališče.
Črpališče podjetja Regeneracija stane nekje okoli 1200 Evrov. To sem danes nekje na netu zasledil, ampak zdaj žal niti pod razno ne najdem linka.
Objave: 1339
Teme: 26
Ocena:
0
Naredi toliko padca koliko ga pač imaš. V jašek pa napelji en manjši žleb. Če imaš večkapnico napelji not najmanjšo kap. To bo poskrbelo za odplakovanje. Seveda pa pazi, da ne boš preveč vode not napeljal, čeprav ti po pravici povem, da skozi cev fi110 teče kar nekaj vode naenkrat.
Objave: 4477
Teme: 98
Ocena:
4
Če boš kak žleb napeljeval vedi, da bo smrdelo, zato obvezno naredi koleno.
Drugače pa ja, padec je res minimalen oz. premajhen, pa kljub vsemu mislim da bi moralo iti brez črpalke. Domnevam da se je na taki dolžini in tako malem padcu sigurno zgodilo, da je cev kje vodoravno ali celo kontra padec zaradi posedanja ali nenatančnega polaganja. Dobro se pozanimaj če se da z padcem rešiti, ker je sigurno ceneje uredit na novo odtok z enakomernim padcem kot pa montirati črpalko in vseeno prestavljati cev.
LP,
Samojed
Ocena:
0
@ vsem - res hvala za vaše nasvete.
še nekaj dodatnih podatkov
kanalizacija (zunanja) je sestavljena iz cevi ki so dolge po 6 m vsaka. cevi smo pozimi 2008 že dvigovali, saj so se na delih posedle. težava pa je v tem, da je iztok iz hiše takoj pod ploščo in dvig odtoka iz hiše več ni mogoč, zaradi tega pa tudi sam padec proti revizijskemu jašku in nato glavnemu jašku.
mogoče bi cev fi 110 iz hiše do jaška zamenjal s fi 160, da bi odplake hitreje prišle do prvega jaška? povejte tudi, koliko naj bo razdalja med cevmi v jašku, da se ne bo na muldi ustavljalo?
en žleb imam napeljan v jašek z namenom, da bi plavilo. a pri veliki količini vode v jašku (jašek je fi 1 m) se rado zgodi, da voda teče tudi nazaj v cev proti žlebu. in efekt plavljenja je majhen. smrad pa se občasno tudi pojavi.
vsi mi črpalko odsvetujejo.
Ocena:
4
Kje se ti pa maši? Na pvem delu pred jaškom ali potem naprej?
Koliko je v jašku razlike med cevema (po višini). Predvidevam da je ta jašek samo za potrebe čiščenja, če gre kaj narobe.
LP,
Samojed
Objave: 227
Teme: 30
Ocena:
0
Mismo napeljali iz mansarde naravnost dol kanalizacijsko cev fi 15ali fi 16cm se mi zdi. Najprej gre v jašek ,nato pa z majhnim padcem naprej(fi 15 ali fi16). Se spomnim da so rekli, da pri kanalizacijskih(PVC) ceveh mora biti padec malo počasnejši kot pa pri betonskih, ker se prej splahujein lahko ostane v cevi samo goščava,nato pa se zamaši. No nato imamo na vsakih 8m jašek.Dolžina cevi je dolga skupaj okrog 30m do kanalizacije in se nikoli ni mašilo. So pa speljani tudi žlebovi iz strehe(2x).
Po mojem, da ne bi rabil pumpe, če je vredu padec. Če je prevelik-še enkrat odkopat in pa not napeljat žlebove(pa obvezno kolena ,kakor je rekel predhodnik).
Veliko sreče!
Objave: 1622
Teme: 43
Ocena:
0
Danes sem dobil reklamo od Mer***, kjer ponujajo hišno črpališče od Regeneracije za prečrpavanje odpadnih voda iz nižje ležečih hiš ali izenačevanje višinskih razlik. Je pa €1.6k.
Ocena:
4
bolj za šalo kot zares - če v strica googla napišeš drek pumpa med drugim najde tudi tole:http://www.bolha.com/oglas2437453
LP,
Samojed
Ocena:
0
tisto s kolenom bom poiskusil.
res ne bi rad delal z "drek pumpo", saj se lahko v odtoku pojavijo tudi mokri robčki, dosti wc papirja (imamo pač 2 otroka); kaj če tudi zmanjak elektrike.
tako da razmišljam bolj o misiji nemogoče- iz premalo padca narediti vsaj toliko, da mi ne bo treba vsak dan gledati jaška, če, se je kaj ustavilo in s palico poriniti dalje.
prosim še za take "nemogoče" ideje !
Ocena:
4
Povej res kje se ti maši.
Drugo - mesto priklopa praviš je 40m stran. Predvidoma je od tam naprej tudi majhen padec, verjetno pod 1 procent, vendra ali je mogoče par metrov nprej kaka brežina, kjer ima kanalizacija zaradi nje jašek in padec za pol ali več metra? Bi se v takem primeru tam priklopil.
LP,
Samojed
Ocena:
4
Povej res kje se ti maši.
Drugo - mesto priklopa praviš je 40m stran. Predvidoma je od tam naprej tudi majhen padec, verjetno pod 1 procent, vendra ali je mogoče par metrov nprej kaka brežina, kjer ima kanalizacija zaradi nje jašek in padec za pol ali več metra? Bi se v takem primeru tam priklopil.
LP,
Samojed