16.5.2026 ob 15:23
Pozdravljeni,
rad bi prosil za mnenja glede izvedbe notranje izolacije v mansardnem stanovanju in možnih vzrokov za ponavljajočo vlago/plesen.
Gre za mansardo v hiši iz začetka 90ih. Zaradi težav z vlago in plesnijo izvedla notranja izolacija zunanjih sten in stropov (po mojih informacijah XPS/stirodur + BA13/mavčne plošče).
Po posegu se je:
Dodatno opažam:
Dodatno me zanima še vpliv spodnje etaže:
pritličje pod stanovanjem še vedno ni dokončano oziroma je v precej “surovem” stanju (betonska plošča, neizolirani zidovi ipd.).
Zato me zanima tudi:
Hvala za vsak konstruktiven nasvet ali mnenje.
rad bi prosil za mnenja glede izvedbe notranje izolacije v mansardnem stanovanju in možnih vzrokov za ponavljajočo vlago/plesen.
Gre za mansardo v hiši iz začetka 90ih. Zaradi težav z vlago in plesnijo izvedla notranja izolacija zunanjih sten in stropov (po mojih informacijah XPS/stirodur + BA13/mavčne plošče).
Po posegu se je:
- zmanjšala višina prostora,
- prostor začel delovati precej bolj zaprt,
- zrak hitro postane zatohel,
- še vedno pa se pojavlja:
- plesen oziroma manjše črne pikice okoli oken,
- fleki na stikih stena–strop,
- lokalno luščenje barve.
Dodatno opažam:
- precej grobe oziroma nedokončane zaključke okoli robov in oken,
- okoli klime izolacija ni bila izvedena za enoto, ampak samo okoli nje,
- na določenih zunanjih stenah se ponovno pojavljajo manjše pikice, podobne začetkom plesni.
Dodatno me zanima še vpliv spodnje etaže:
pritličje pod stanovanjem še vedno ni dokončano oziroma je v precej “surovem” stanju (betonska plošča, neizolirani zidovi ipd.).
Zato me zanima tudi:
- ali lahko tak nedokončan/neizoliran prostor spodaj vpliva na vlago oziroma kondenz v zgornjem stanovanju,
- ali se lahko zaradi temperaturnih razlik/problemov spodnje etaže težave prenašajo tudi v prvo nadstropje/mansardo.
- ali gre lahko za problem kondenza/toplotnih mostov,
- ali je bila notranja izolacija z XPS + BA13 sploh smiselna rešitev za tak objekt,
- ali so taki problemi po taki izvedbi pogosti,
- ali iz opisanega/slik deluje izvedba profesionalna oziroma korektna,
- in ali obstaja možnost, da je bila težava zgolj “prekrita”, ne pa dejansko odpravljena.
- ali bi danes strokovno gledano izbrali drugačen pristop,
- in kaj bi bil po vašem najbolj smiseln naslednji korak:
- izboljšanje prezračevanja/rekuperacija,
- lokalna sanacija problematičnih delov,
- odpiranje sten/stropa na kritičnih mestih,
- ali kaj drugega.
Hvala za vsak konstruktiven nasvet ali mnenje.