PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Tlaki, izolacija in ostrešja Plesen v stanovanju - izvedba izolacije

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

rad bi prosil za mnenja glede izvedbe notranje izolacije v mansardnem stanovanju in možnih vzrokov za ponavljajočo vlago/plesen.
Gre za mansardo v hiši iz začetka 90ih. Zaradi težav z vlago in plesnijo izvedla notranja izolacija zunanjih sten in stropov (po mojih informacijah XPS/stirodur + BA13/mavčne plošče).

Po posegu se je:
  • zmanjšala višina prostora,
  • prostor začel delovati precej bolj zaprt,
  • zrak hitro postane zatohel,
  • še vedno pa se pojavlja:
    - plesen oziroma manjše črne pikice okoli oken,
    - fleki na stikih stena–strop,
    - lokalno luščenje barve.

Stanovanje je bilo v zadnjih letih praktično v celoti ponovno prebarvano z Jupol Citro barvo, vendar se določene težave še vedno vračajo.
Dodatno opažam:
  • precej grobe oziroma nedokončane zaključke okoli robov in oken,
  • okoli klime izolacija ni bila izvedena za enoto, ampak samo okoli nje,
  • na določenih zunanjih stenah se ponovno pojavljajo manjše pikice, podobne začetkom plesni.
V kuhinji sem opazil tudi zanimivo situacijo. Za delom pohištva na enem manjšem delu zunanje stene notranja izolacija ni bila izvedena, medtem ko je bila tik zraven. Ravno na tem neizoliranem delu se je ponovno pojavila vlaga, kljub temu da je bilo prebarvano približno leto nazaj.

Dodatno me zanima še vpliv spodnje etaže:
pritličje pod stanovanjem še vedno ni dokončano oziroma je v precej “surovem” stanju (betonska plošča, neizolirani zidovi ipd.).
Zato me zanima tudi:
  • ali lahko tak nedokončan/neizoliran prostor spodaj vpliva na vlago oziroma kondenz v zgornjem stanovanju,
  • ali se lahko zaradi temperaturnih razlik/problemov spodnje etaže težave prenašajo tudi v prvo nadstropje/mansardo.
Zaradi tega me zanima:
  • ali gre lahko za problem kondenza/toplotnih mostov,
  • ali je bila notranja izolacija z XPS + BA13 sploh smiselna rešitev za tak objekt,
  • ali so taki problemi po taki izvedbi pogosti,
  • ali iz opisanega/slik deluje izvedba profesionalna oziroma korektna,
  • in ali obstaja možnost, da je bila težava zgolj “prekrita”, ne pa dejansko odpravljena.
Prav tako me zanima:
  • ali bi danes strokovno gledano izbrali drugačen pristop,
  • in kaj bi bil po vašem najbolj smiseln naslednji korak:
    - izboljšanje prezračevanja/rekuperacija,
    - lokalna sanacija problematičnih delov,
    - odpiranje sten/stropa na kritičnih mestih,
    - ali kaj drugega.
Prilagam nekaj slik problematičnih delov.
Hvala za vsak konstruktiven nasvet ali mnenje.

Priložene datoteke Predogledne slike

Zračenje zračenje zračenje. Pravilno, pogosto, redno.
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
Niksob,
nikjer v tvojem zapisanem prerezu ni parne zapore, z notranje strani.
Težav - vprašanje z njimi povezano ena stran!! , predlagam, da si poiščeš kakšnega gradbinca da pregleda zadeve in ti pokomnetira.
Glede toplotnih mostov : sigurni ni v redu, da je spodaj podhlajen prostor.
Veliko tudi že komentirano in napisano glede teh.
Lep pozdrav
Kot prvo in najceneje, dosledno in pogosto prezračevanje.
Verjetno toplotni mostovi (tudi od spodaj). Sedaj ko je še hladneje pregled s termo kamero, ki bo pokazala kritična mesta.
Pohištvo umakni od zunanjih sten in omogoči kroženje zraka.
Iskanje po temi