PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Tlaki, izolacija in ostrešja Nepokrita terasa in strešna folija Sikaplan

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

pred kratkim sem kupil novograjeno hišo s 33m2 velikim nepokritim balkonom oz. dvignjeno teraso. Zaključne plasti terase niso bile primerno izdelane (mislim, da sploh nima hidroizolacije) in zato so po lanski zimi začele odstopati fuge in nekaj vlage se je nabralo v notranji steni ob terasi. Problem je v vlagi, ki je vstopila skozi fuge, ker se je tudi na odkapu začel izločati soliter (belo “cvetenje”). Drugih problemov pa ni (spodnja površina terase je čista in nepoškodovana).

Za prvo silo je bila terasa v jeseni prefugirana in premazana s hidrofobnim sredstvom (Salvaterazza), da je zdržala zimo -- od takrat naprej ni več zamakalo, so pa od snega in mraza spet odstopile fuge ob robu terase (najbrž stara vlaga?).

Idealna rešitev je seveda sanacija vseh plasti in nanosi na novo, toda to trenutno ne pride v poštev. Eden izvajalec mi je pa svetoval, da bi za nekaj časa lahko stvar rešil tako, da bi čez ploščice položil strešno folijo “Sikaplan” in čez dal npr. WPC ploščice na klik za pohodnost. Podobne rešitve sem tudi že zasledil na forumu.

Zanimajo pa me podrobnosti o polaganju Sikaplana. Kakor vem, se spoji varijo s toploto, toda s čim se pa lepi folija na tla? A obstaja kakšno namensko lepilo za to?

Že vnaprej hvala za morebitne odgovore!
Da, namensko lepilo je predvideno. Padec stran od hiše je izveden na terasi?
Če je, bi to bila verjetno dobra rešitev, je pa potrebno na pravilen način izvesti še zaključke zunanji robov na terasi, da ne bo tam zamakanja in da bo vse skupaj dobro izgledalo.
Kakšna slika stanja iz več zornih kotov bi pomagalo.
Najlepša hvala za odgovor!

Nekaj padca je izvedenega do te mere, da voda odteka, ampak bi pa lahko bil boljši, kot mi je rekel keramičar. Vsekakor pa ni tako, da bi bila terasa nagnjena proti hiši.

Prilagam še nekaj slik:

(1) Ploščice -- tiste bež "packe" so tesnilna masa, ki sem jo na hitro (in grdo) nanesel, da sem zatesnil odstopajoče fuge: https://file.si/Jdjl/terasa-01.jpg

(2) Odkap z ene strani -- sledi solitra so pretežno iz prejšnje sezone (nisem še kupil čistila za soliter; z navadnimi čistili ali kisom ne gre dol): https://file.si/dkW6/terasa-02.jpg

(3) Odkap še z druge strani: https://file.si/ypVP/terasa-03.jpg

(4) Del spodnjega dela terase oz. "stropa": https://file.si/pzeX/terasa-04.jpg

(5) Drugi del spodnjega dela terase: https://file.si/ekeX/terasa-05.jpg

(6) Edina vidna poškodba spodnjega dela je cca. 10cm razpoka čisto ob odkapu, kjer je najbolj zamakalo: https://file.si/5ADL/terasa-06.jpg
(v bistvu je bila najprej samo razpoka -- temno sem jo jaz zamazal z rokavico)

Lahko mogoče poveste, katero lepilo se uporablja za Sikaplan?
Carts ,
po opisanem in slikovnem materialu, ne bi priporočal takšen tip sanacije.
Voda/vlaga je pod keramiko.
Ta ti bo sranje delal še naprej; še več " pare = pritiska " -> odstopanje keramike. Soliter se že izceja.
Če bi rad videl, bom kakšno sliko nalimal podone težave.
Vse odstarnili - keramiko. Na novo izdelali.
Žal, menim, da na dalgi rok ni primerno.
Lep pozdrav
Težavo imaš z zamakanjem skozi fuge in potem ta vlaga nima kam drugam iti, kot nazaj skozi fuge, kar opaziš kot ta bel "soliter". Ker je na novo narejeno, bo tega belega "solitra" še kar nekaj.
Če počakaš na poletje, da se dobro presuši, potem pa nova hidroizolacija čez in WPC (če ti ustrezajo). Lahko da bo ok, ali pa ne???!!!

Dolgoročna rešitev pa je, da odstraniš ploščice, nova hidroizolacija (kjer se ti spodaj kaže zamakanje, je hidroizolacija poškodovana) in potem čez talna obloga, ki omogoča sušenje.
Hvala za odgovore, som16 in ivank_! (som16, kakršnekoli slike bi bile super!)

Ja, iskreno rečeno, se že od začetka nagibam v to smer, da bi enostavno odštemal vse ploščice. Bi pa tudi v tem primeru mogoče šel v opcijo s Sikaplanom + WPC, ker nanos novega keramičnega lepila in novih ploščic bo verjetno dokaj hitro vodilo do istega problema.

Razmišljal sem v tej smeri:
  • a) Odstranijo se vse ploščice in ostanki lepila; površina se pobrusi do "suhega".
  • b) Naredi se nanos kakšne nivelirne mase (npr. Mapei Planitop 330 Fast), da se zapolnijo nastale špranje (itd.) in da se popravi padec terase.
  • c) Ob stiku s fasado se naredi nanos hidroizolacije.
  • d) Čez nivelirno maso na terasi se položi Sikaplan in nato WPC ploščice za pohodnost.

Komplikacija v mojem primeru je odkap. Kot lahko vidite na slikah, je skozi kovino odkapa montirana ograja, ki je precej ogromna in zvarjena skupaj. Odkap je po mojem obvezno odstraniti, ker je pod odkapom najbrž vlaga, ampak nikakor pa nočem odstranjevati ograje, ker bi to vodilo do večih komplikacij  Confused  Zato je po mojem potreben še korak:
Kakršnikoli komentarji so zelo dobrodošli!  Smile
Sem imel v spominu, da se proizvajalci teh trakov hvalijo s paropropustnostjo in res se - hvalijo.
Ampak ko greš gledat tehnični list za en od Sikaplanov (jih je sicer veliko vrst) vidiš, da je napisana vrednost mi = 20000 kar vsekakor ni paropropustno, prej nasprotno:
https://svn.sika.com/dms/getdocument.get...n-g-15.pdf
(tu ti tudi piše, katero lepilo se uporablja)

Zato ima som16 verjetno kar prav, da se lahko spodaj zadržuje vlaga, ki ne bo imela kam izhlapeti. Če je vlaga že tam... če pa je ne bi bilo (po poletni izsušitvi) in če upaš, da je nikoli ne bo potem pa verjetno lahko pokriješ s tako folijo.
Na roko ti gre dejstvo, da spodaj nimaš zaprtega vlažnega prostora (kuhinja, kopalnica) ki bi v sestavo vedno znova dovajala nov vir vlage. Vlaga, ki je sedaj že tam je prišla od zgoraj.

V glavnem, tu si lahko več prebereš o pravilni izvedbi:
https://assets-global.website-files.com/...atalog.pdf
Carts ,
tule so dve slike. Je pa precej huje bilo.
- prva počene fuge - dejansko napihnjene ploščice zaradi izparene vlage/vode pod njimi; para ustvarja zares velik pritisk

- druga slike ko smo komplet vse odstranili, do AB plošče Terase.

Pazljivo in pametno se loti sanacije.

p.s..: Sem med tem časom bil na 4-5 terasah, kjer je nastala pizdarija. Se noben investitor ni odločil za moj predlog, ker preveč kompliciran in veliko preveč stroškov. Z emin izmed njih sem bil v špilu za nadzor. Wink
Pozdravljeni vsi še enkrat!

Po nasvetu som16 sem si vzel kar nekaj časa in temeljito raziskal in razmislil o zadevi. Moja prva ideja je bila, da se na terasi odstranijo ploščice do betonske plošče in da se potem izdela vse po pravilih: npr. vse potrebne hidroizolacije, naklonske XPS plošče, primerna barva in velikost ploščic, primerno velike fuge in dilatacije glede na lego terase, itd.

Sem pa ugotovil, da bo za tako izvedbo šlo kar nekaj časa in precej denarja  Smile  Trenutno pa urejam/opremljam hišo, tako da ni najboljši čas za to. Zato sem prešel na idejo, da bi teraso čiimbolj "praktično" saniral za max 2 leti in bi se potem lotil bolj "celostne" sanacije.

Trenutno razmišljam o tem:

(1) Odstranitev ploščic do betonske plošče, ki se pobrusi in po potrebi pokita na problematičnih mestih,

(2) Nanos ustreznega primerja in primerna obdelava robov/dilatacij

(3) Nanos pohodnega poliuretanskega premaza (nekaj v stilu Sikafloor 400 N Elastic)

(4) PVC odkap

To je nekaj, kar se lahko izvede razmeroma hitro in stroškovno dostopno. Sem pa tudi mnenja, da je to bolje za obdobje cca. 2 let, ker lahko razne razpoke v premazu (ipd.) popraviš lokalno, medtem ko pri ploščicah, ko enkrat poči fuga, je vprašanje, kje bo vse bo pristala voda in kaj vse je treba odstranit.

Terasa tudi ne bo posebej obremenjena: najbrž manjša miza + stoli, tako da bova z ženo občasno sedela tam med poletjem, to je pa to.
Kakšna mnenja? Poudariti moram še enkrat, da je to rešitev za cca. 2 leti  Smile Po tem bom pa videl, kaj in kako naprej.
Za 2 leti je bolje ne narediti nič. Če tisto, kar boš naredil ne bo ostalo za kasneje.

Še največ bi naredil, če bi dal streho. Tudi za kasneje.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Carts,
kar si po tvoji temeljiti raziskavi in v duhu opcije napisal, se je tudi izdelalo na tej sanaciji, a z nekoliko bolj konkretno.

Na sliki je viden II. sloj in III: sloj kot zaključek.
Nekaj dni nazaj izvedel nalivni test = drži vodo.
Ja, menim, da ne boš nič "" mimo ustrelil " jkot si si zamislil. Za pohodno površino les + filc .
Hvala, som16, za slike in mnenje!

Se mi je pa porajal dvom par dni nazaj. Med lepim vremenom sem za test odštemal stran eno ploščico in sem videl, da je estrih videti kar lep (konec koncev je star le nekaj let). Prišel sem na idejo, da bi poliuretanski premaz dal direktno na estrih in ne na beton in sicer zaradi dveh razlogov: (1) estrih daje terasi naklon, (2) ugotovil sem, da je del ograje privijačen v estrih (vsak stebriček ima dva vijaka -- en je v beton, en pa v estrih, ker sta drug nad drugim).

Sem pri zgoraj omenjen testu tudi odštemal dve luknjici v estrih in mi je bil videti malo vlažen. Razmišljal sem, da bi odstranil vse ploščice takoj, ko bo možno, estrih malo pobrusil in ga v lepem vremenu pustil, da se malo posuši (če bo dež, bom seveda pokril). Bi to šlo? Ali je nevarnost, da dejansko med estrihom in betonom ostane kakšna vlaga?
Carts,
ali imaš med tema dvema slojema kakšno hidroizolacijo??
Če je, obstaja možnost nastanka kondenza.
Če ni, ni kondenza.
Ja, bi bilo primerno, a vedi, da ko boš odstranjeval keramiko, ki je nalimana na estrih, boš konkretno raniral estrih; pomeni potreba po izravnavi poškodb; nato sanacija.
Tako je bilo na slikah narejeno.
Tvoja pozornost pa še na vijačenje ograje!!
Lep pozdrav
Po gradbeni dokumentaciji sodeč, naj bi med AB in estrihom bila hidroizolacija -- kaj so dejansko naredili je druga zgodba, ampak predpostavljam, da je prisotna.

Ker gre za dvignjeno teraso oz. velik balkon in spodaj ni zaprtega prostora, ni bilo na spodnji strani do sedaj opaziti kakšne posebne kondenzacije. Je nekaj manjših madežev (ki sumim, da so od dežja, ki je pronical skozi), ampak to je pa to. 

Jaz sem se bolj bal, da bi vlaga od navlaženega estriha (zaradi slabih fug in dežja) mogoče nekako ostala med AB in estrihom. Je bilo kaj takega pri primeru, ki si ga ti navedel?

Sicer pa ja, estrih (ko se posuši) nameravam sanirati z neko namensko epoksidno smolo.
Iskanje po temi