PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Tlaki, izolacija in ostrešja izrez estriha

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zdravo.

Imam kvadratno sobo 20 m2. Nekje na sredini enega zidu bi izrezal nekje 40 x 40 cm estriha. Ali bi blo v redu, da bi s fleksarco izrezal nekje 3 cm globoko ter potem počasi štemal? Bi se zaradi štemanja kaj poškodoval preostali del estriha?Estrihar je rekel, da bi lahko potem spoje premezal s elastosilom ter zadevo samo zalil s hitrosušečim estrihom iz "žaklja" brez da bi šival spoje. Bi blo to v redu, ali bi moral še zašiti spoje? Bojim se, da ne bi potem estrih kaj pokal...

Hvala.

Izrez bi bil ob zidu in sicer nekje na sredini ene "stranice" kvadrata
Je spustilo talno gretje? Zdaj če ste sigurni v ulito debelino estriha je najlažje vzet eno rezalko dol iz zidnega rezkarja za inštalacijske utore in rezat samo z eno. Tam lahko precizno nastaviš globino, izrežeš skoraj do cevi in rahlo potolčeš, da poči ta izrezani del.
Ne, ni talnega gretja. Ugotovil sem, da sem  zafrknil, ko sem delal hidroizolacijo in sem pri enem preboju inštalacije po nasvetu kombiniral hidrostop z izotektom, sedaj pa študiram, da bi to saniral... Hidrostop sem namreč zapacal okrog cevi, ko je že bil predhodno položen izotekt, pa me skrbi, da ne bo problematičen spoj oziroma, da ne bo vse skupaj odstopilood izotekta. Pa ne vem točno, koliko je to problematično? Se mi splača zaradi tega žagati estrih? Bi skozi tisti morebitni razpoko prišlo veliko vlage?
Če je kletna soba s podbetonom in izotekt hidroizolacija in preboj za vodovodno ali kanalizacijsko cev - ter v zemljini ni stoječe vode - bo vlage zanemarljivo malo in boš z rezanjem estriha dejansko več škode naredil... V primeru, da je cev za centralno ogrevanje, ki je toplotno izolirana, je pa skrb povsem odveč.
Je pritličje, izotekt je na temeljni plošči, pod ploščo je malo nasutja. Gre za hišo letnik 1985. Skrbi me, da ne bo ta vlaga prišla do estriha, ki ie nov. Prej so bili tlaki stsri, udtrezne hidroizolacije ni bilo, le neka smola je bla, ki je kmalu popokala in je bil tlak vlažen. 

Je pa res, da je preboj vertikalni, izotekt je iz ene strani do alumplast vodovodne cevi in iz druge strani nad cevjo, problematičen je edino betonček vertikalno okrog cevi, kjer nismo mogli variti. Tam sem malo bolj na debelo zapacal z hidrostopom, malo tudi pon izotektu. Takrat je zgledalo ok, da je hidrostop prijel na izotekt. Nad izotektom je 4 cm xps ter folija. Sem v dilemi...
Za te spoje z varjeno hidroizolacijo se drugače uporabljajo hladne hidroizolacije na bitumenski osnovi. Mnogi proizvajalci takih izdelkov sploh nimajo v ponudbi, recimo Sika take zadeve nima, pa imajo res svašta v ponudbi lepil in mas. Bitufix f od Fragmata je ena takih zadev, ki je odlična za te zadeve, nanaša se kot silikon iz pištole, je tudi UV obstojna itn. Sam sem tako urejal spoje na terasah ter balkonih. Na tvojem mestu bi kontaktiral proizvajalca tvojega hidrostopa in boš sigurno dobil najbolj zanesljive podatke iz prve roke. Tam imajo zaposlene tehnične oddelke, katerim je vse takoj jasno o čem sprašuješ, niso to neki prodajalci, katerim se ponavadi ne sanja o praktični uporabi izdelka.
Sem že kontaktiral, je rekel, da je problematičen oprijem hidrostopa, ampak da se ne bi s tem obremenjeval, da mogoče bo ok. To so vse "mogoče" variante. Če bi res držalo, pol ok, sam to noben ne ve. Ne vem pa koliko naj bi res prišlo vlage čez spoje. Prejšnji tlak je bil precej vlažen, samo tam ji bil problem po celi površini. Še zmerej pa je lažja sanacija zdaj, kot pa pozneje. Bojim pa se, da bom zjebal še kaj drugega...

Sem pa.pogledal bitufix f, sam mislim da ne bi bil primeren zame, saj je pri meni ni samo direktno okrog alumplasta, temveč tudi še kakšen cm več, ker je beton okrog cevi.
Tist cm brez težav naneseš ta bitufix f. Druga varianta katero se spomnem je pa tale:https://youtu.be/mNfMGhU_uMc

Je uvoznik tudi v Sloveniji, prodjaajo po trgovinah, vsaj tu pri nas se dobi bp. Dela se tudi v kombinaciji s filcem po želji, sem ga uporabljal pri večjih flehah, nanaša se s čopičem ali pa valjčkom, nekje 11€ kanti a če me spomin ne vara.
Ok, a se mi potem splača it v rezanje estriha? Ali preveč kompliciram? Sej mogoče bi pa obstal hidrostop, gruntam? Par kolegov mi je reklo, da naj pustim vse skup, da ne bo velik vlage prišlo noter, če bo, po drugi strani si pa mislim, da je sedaj čas, da zrihtam, če je potrebno... 

A bi blo potrebno estrih šivat, če bi ga rezal?

Prosim za nasvet, ker sem laik v tem.
Ze v osnovi si cev 95 % dobro izoliral, poleg tega je po opisu prejšnje stanje bilo pravzaprav brez omembe vredne hidroizolacije po vsej površini sobe. Torej ta pora dolzine par cm je neprimerljiva s prejšnjim stanjem in tvoji kolegi imajo prav: preveč kompliciraš Smile .

Še nekaj bom tukajle povedal, kar pravzaprav nobeden od mojih ne ve  Smile .
Pred 25 leti sem pozabil temelj od pete kletnih betonskih stopnic hidroizolirati in sem se podobno kot ti, vsaj eno leto spraševal, kako bo z vlago.
Nikoli ni bilo tezav, stopnice so zgoraj v ploščicah in z spodnje strani ometane in ni sledu o vlagi.
Hvala, sej mogoče bom res pustil, recimo da bo hidrostop držal, če bo pa kdaj odstopil oz. bo spoj počil, pa upam, da veliko po tisti reži na spoju ne bo prišlo vlage notr. Verjetn bi blo slabš, če sploh ne bi bilo hidrostopa, tako kot je bilo na začetku mišljeno...
Iskanje po temi