PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Tlaki, izolacija in ostrešja Menjava estriha?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni!

Smo pred obnovo tal v pritličnem stanovanju v stanovanjskem bloku, zgrajenem 1980. Ko smo menjali balkonska vrata, smo pri odstranjevanju materiala okoli odprtine dobili vpogled v obstoječo sestavo tlakov. In sicer je pod parketom položen estrih, ki izgleda kot 'sendvič', debel cca 10 cm, pri katerem se izmenjujeta estrih in stiropor, nekje vmes je tudi plast polivinila. Prilagam fotografijo. Obstoječa tla se po celotnem stanovanju zdijo čvrsta in ni znakov, da bi estrih spodaj že kje razpadal, se drobil.

Sedaj bi rad ugotovil, ali je smiselno pri menjavi parketa zamenjati tudi estrih. Ker živimo nad kletjo, ki ni ogrevana, imamo vedno mrzla tla, kljub izolaciji stropa kleti. Za menjavo estriha bi se odločili v primeru, da stara plast estriha ni več ustrezna ali pa če bi ugotovili, da bi z novejšimi materiali oz. tehnikami vgradnje, dodatkov itd. izboljšali obstoječe toplotno izolacijo tal.

Zanima me, če ima kdo podobne izkušnje in kako se je odločil oz. če kdo ve, kaj bi bilo v našem primeru najbolj smiselno narediti. Zanima me tudi, če mogoče kdo ve, kakšna je okvirna razlika v toplotni izolaciji med estrihi, ki so jih polagali v preteklosti (v 80-ih letih) in med talnimi plastmi, ki se med betonsko ploščo in talno oblogo vgrajujejo danes. Zanima me tudi, kakšna je razlika pri toplotni izolaciji med mokrimi in suhimi estrihi.

Razmišljal sem tudi, da bi dal obstoječe estrihe ven in uredil dodatno še električno talno gretje. Kaj mislite o tem? Ali se kaj takega sploh splača?

Hvala za vaše odgovore!
Lep pozdrav!
Jaz na tvojem mestu ne bi šaril po estrihu. Če je trden in ne poka pusti kot je. Če hočeš izolirat kot je po današnjih standardih, potem rabiš 15 - 20cm višine za izolacijo in estrih.
Kar pa se tiče električnega talnega - že 100 krat prežvečeno na tem forumu. Električno talno je primerno zgoj kot v kopalnici ali pa kje v kuhinji če kuharja zebe v noge. Kot primarno ogrevanje je predraga zadeva ( kolko da tolko porabi).
To je na hitro iz moje strani. Lp
Električna talno gretje lahko polozis na obstojeci estrih kot vem. 
Bi ga pa jaz polozil samo tam kjer hodis oziroma pocivas z nogami na tleh. Ogreval bi pa samo toliko da ne bi imel hladnih tal. Ker z ogrevanjem tal bos zagotovo nekoliko ogreval tudi strop kleti, kar ti pa ni v interesu  najbrz.
Predvidena talna obloga je? 

Dobis tudi 12V sisteme katere nekateri na veliko reklamirajo. Ce imas slucajno kaksno fobijo pred 230.
Sonce naj sveti vsak dan!
Za kakršno koli debato o menjavi estriha, moraš najprej vedet, kakšna je sestava in debeline plasti sedanjega. Če predvidevaš sedanjo debelino 10 cm, potem boš 5 cm porabil za estrih in 5 cm ostane za izolacijo, kar je bolj tako tako.
Z zamenjavo estriha in "novimi" materiali mislim, da ne boš kaj dosti pridobil.
Iskanje po temi