Objave: 647
Teme: 0
Ocena:
5
Učinkovito je komplet novo ostrešje.
To je fuč, nimaš kej popravljat
Objave: 1422
Ocena:
20
Črvivost se pojavlja tik pod površino, kjer je les "mlajši". Zato je na vogalih tramov/špirovcev bolj črviv, kot na sredini ravne ploskve. Sedaj reševat črvivost je prepozno, ker je škoda že narejena, razni premazi pa ne delujejo dovolj v globino. Poleg tega se pa sedaj črvivost počasi nadaljuje, tako da bi ostrešje lahko bilo v uporabi še kar nekaj let.
Če je prišla voda zraven, je les samo za zamenjat.
Glede na videno in še na to, ker ne veš, kaj te čaka, predlagam zamenjavo ostrešja, še posebej, ker boš menjal kritino, ki bo tam 25 in več let.
Objave: 1266
Teme: 7
Ocena:
3
Raje komplet menjavo kot pa samo strešnike.
Malo offtopic na vprašanje..
Malo tako študiram (verjetno se bo zdelo butasto komu)...
Les tako za na streho moraš zaščititi, kaj da si narediš bazen doma s folijo in ga namakaš čez noč? Ali pa dan, dva. Da se tram recimo fajn napije, deske mogoče res samo kakšen dan maximum. Potem verjetno tudi sušenje več dni traja.
Bi ta zadeva bila ok za domačo izvedbo za tisto eno streho?
Objave: 1422
Ocena:
20
Kaj to misliš namakanje obstoječega ostrešja? Pa veš koliko impregnacije gre za to? Poleg tega ni 100% učinkovito.
Star les ("spomeniško zaščiten") dajejo v sušilnice, kjer ga segrejejo na okrog 70°C, da tako uničijo škodljivce in potem čez impregnacija.
Nov les za ostrešje je smiselno zaščitit. Nabaviš 10 l škropilnico in les pošpricaš, je hitro opravljeno.
Ocena:
5
Jaz sem tudi potapljal. Les je bil popolnoma suh, pustil sem posamezni kos vsaj pol ure, potopljen popolnoma. Rezultat? Ko odrežeš, vidiš, da je prodrlo manj kot mm v globino. Bolj kot metat € za impregnacijo, je pomembno, da je posekano ob pravem času in da je velik delež kasnega lesa= gostota branik.
Objave: 1266
Teme: 7
Ocena:
3
Saj zato pa sem napisal da bi pustil namočeno kakšen dan, dva ali celo kar tri (tram, ne deske). Da se res čim globje zaščiti.
Edino kar je, bi šla res ogromna količina impregnacije, razen če bi naredil bazen res čim manjši in potem samo dolival.
Objave: 1478
Teme: 16
Ocena:
37
Prvi mm je najvažnejši. Če meni hrana zasmrdi po pokvarjeni ob prvem ugrizu, jo izpljunem in ne nadaljujem.
Objave: 2
Teme: 1
Ocena:
0
Mi smo sicer po bolj obsežnem pregledu ugotovili, da situacija ni tako kritična in da večine tramov ne bomo menjali, ker bi to pomenilo precej dodatnih stroškov, predvsem pa bi se vse skupaj precej zavleklo.
Tako da bi večino črvivih tramov samo pobrusili (ker so črvivi bolj ko ne samo v zunanjem sloju) in premazali, po potrebi pa še ojačali z deskami.
Kako je z mazanjem raznih zaščitnih sredstev kot je Silvanolin? Pride v poštev tudi špricanje ali je bolje to nanašati s čopičem?
Ocena:
5
Črv je še notri, to veš ne? In grize dalje... Zamenjaj.