PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Tlaki, izolacija in ostrešja kondenz na opažu in prezračevanje podstrešja

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

iz pokrite terase sem za v podstrešje naredil revizijski pokrov in zračnik za prezračevanje. 
Odprtina-zračnik je samo na eni strani in hiša je v L na drugih dveh špicah ni luknje oz. zračnika.

Pred tem je bilo zaprto in špica pozidana z modularcem do vrha. Streha ima zračni most in na stropu mansarde je ca 30 cm izolacije.

Sedaj sem opazil, da opaž kondenzira, ko pride topel zrak  čez  zračnik iz podstrešja.

Kaj narediti? Je sploh potrebno imeti luknje za prezračevanje v špici strehe če ima streha zračni most? Dejstvo je, da v spico strehe vedno pride toplota ki prehaja iz izolacije stropa...

Glejte pripete slike.

Priložene datoteke Predogledne slike

To samo pomeni, da je v špici veliko vlage. Parna zapora je ustrezna? Mislim, da bi bilo smiselno narediti odprtino tudi na drugi strani strehe.
Je temno pobarvano in ne morem videti če je to ladijski pod, al so tako ozke deske z razmakom? Če slednje, bi razmak po moje moral biti večji, če je ladijski pod pa ti vlaga tak ne more kar skozi les skočiti v zračni most.
Pa še nekaj, z odprtinami delaš hladno podstrešje, hkrati pa je šica z notranje strani izolirana, al kaj so ti kosi stiroporja. Nekak se mi zdi, da ne veš, kaj bi želel narediti.
Aja, to je pogled od zunaj, daj še kako sliko notranjosti podstrešja. Pri 30centi steklene more ta biti položena zelo šlampasto, al pa je parna zapora šlampasto položena. Posledično je vlaga v stekleni, zato ne funkcionira kot bi morala.
(7.1.2020 ob 13:38)bk9105 Napisal: Je temno pobarvano in ne morem videti če je to ladijski pod, al so tako ozke deske z razmakom? Če slednje, bi razmak po moje moral biti večji, če je ladijski pod pa ti vlaga tak ne more kar skozi les skočiti v zračni most.
Pa še nekaj, z odprtinami delaš hladno podstrešje, hkrati pa je šica z notranje strani izolirana, al kaj so ti kosi stiroporja. Nekak se mi zdi, da ne veš, kaj bi želel narediti.
Aja, to je pogled od zunaj, daj še kako sliko notranjosti podstrešja. Pri 30centi steklene more ta biti položena zelo šlampasto, al pa je parna zapora šlampasto položena. Posledično je vlaga v stekleni, zato ne funkcionira kot bi morala.
Temno pobarvano je ladijski pod. 
Stena je do špice izolirana s stiroporjem - le ta črni del je lesen pokrov in na njem mrežica. Toplota ki uhaja iz vrha podstrešja gre skozi zračnik in zakondenzira. Logično je notri nad stropom bolj toplo kot pa zunaj. 

V špici/nad stropom mansarde so špirovci in deske suhi... 

Bolj me zanima ali je sploh potrebna luknja v spici za zračenje podstešja ali ne? Ene hiše to imajo ene nimajo...
Podobno se je par dni nazaj pojavilo meni.. Sveže podeskano, sekundarna kritina, zračni most 5cm, nova kritina.. Streha stara 1 mesec.
Najprej sem seveda zelo čudno gledal in takoj mislil klicati krovca.. Potem sem malo premislil, mansarda je še v izdelavi in morda ravno na tem delu prihaja do mešanja toplega in hladnega zraka in je zato kondenz..
Ko bo izolirano in narejena parna zapora upam da bo težava izginila. Ker tale kondenz in sveče so ravno nad vhodom..
Očitno je nekje pač problem uhajanja toplega zraka, ravno tako kot pri tebi?

Priložene datoteke Predogledne slike

Sploh ni nujno da je topli zrak. Lahko je samo slaba zapora (ovira). In dobra izolacija. Seveda ce je podstresje toplo (ne samo od sonca segreto), izolacija ni dobra. In ce je se zapora slaba... se zdaj dela kondenz zunaj. Ce izpusta ne bi bilo bi se cez cas delal na celem podstresju.
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
Soba ki je zraven se ne ogreva in v njej je ca 10 -15stopinj.....streha in izolacija mansarde je staro 20 let in do lani je bila spica zaprta in les nad mansardo v notranjosti je ok....
Zato sploh ne vem ali ima smisel ta zracnik.
(7.1.2020 ob 20:15)firefly Napisal: Sploh ni nujno da je topli zrak. Lahko je samo slaba zapora (ovira). In dobra izolacija. Seveda ce je podstresje toplo (ne samo od sonca segreto), izolacija ni dobra. In ce je se zapora slaba... se zdaj dela kondenz zunaj. Ce izpusta ne bi bilo bi se cez cas delal na celem podstresju.

Če se navežem na mojo težavo...
Verjetno je lahko sedaj kondenz tudi zato, ker imam na novo podeskano celotno ostrešje, dvojne letve.. Torej ogromno ene vlage iz lesa, ki se bo še nekaj let sušil?
Nad sliko ki sem jo prilozil je prazen prostor (narejen je strešni čop. Oblika prostora je v obliki polovice piramide.
V notranjost od zunanjega zidu pa sem podeskal škarje in nad škarjami izoliral med špirovci in zaprl z ivernimi ploščami (tam bo odlagalisce za kramo, dostopno z izvlecnimi stopnicami).
Je lahko morda to posledica? Da sedaj prihaja do občutne razlike v temperaturi. Zunaj je dejansko kar mraz in vlažno.
Upam, da ko zaprem še končne stene v tej "odlagalnici" in pod škarjami izoliram spuščeni strop + parna ovira, da bo ok. 

Ker čudi me, da bi lahko bilo kaj drugega narobe. Sekundarna kritina je Riwega usb classic light - meni znano med najboljsimi? Prav tako vse klasicno.. Deske, folija, zracni kanal, letve, stresnik. Na copih je v slemenu aerogrebenski trak, po slemenu po dolzini hise pa ga ni, saj je oblika slemenjaka taka, da naceloma ni potreben.
Če so deske stinjene skupaj, ti najhudejša sekundarna kritina nič ne pomaga, saj so deske parna ovira.

(7.1.2020 ob 08:46)Zicko_ Napisal: Pozdravljeni,

iz pokrite terase sem za v podstrešje naredil revizijski pokrov in zračnik za prezračevanje. 
Odprtina-zračnik je samo na eni strani in hiša je v L na drugih dveh špicah ni luknje oz. zračnika.

Pred tem je bilo zaprto in špica pozidana z modularcem do vrha. Streha ima zračni most in na stropu mansarde je ca 30 cm izolacije.

Sedaj sem opazil, da opaž kondenzira, ko pride topel zrak  čez  zračnik iz podstrešja.

Kaj narediti? Je sploh potrebno imeti luknje za prezračevanje v špici strehe če ima streha zračni most? Dejstvo je, da v spico strehe vedno pride toplota ki prehaja iz izolacije stropa...

Glejte pripete slike.
Kot je že bilo omenjeno, na hladno podstrešje prihaja od nekje vlaga. Ali imaš pod izolacijo slabo parno zaporo ali pa celo kakšen zračnik tja napeljan?
Zračni most pod cegli nič ne pomaga, če je spodaj podeskano s premalimi razmaki.

Kakorkoli, če je kakšna napa tja napeljana, jo obvezno spelji čez streho, pa še na drugi čelni strani napravi tak zračnik, da bo čez hladno podstrešje vsaj malo prepiha.
Meni se je prvo zimo po menjavi strehe pojavil kondenz na večih mestih. Najprej sem se ustrašil, potem pa pomislil, da je bilo večino lesa svežega ob vgradnji. Naslednjo zimo kondenza ni bilo nikjer več.
(10.1.2020 ob 14:57)shmandi Napisal: Meni se je prvo zimo po menjavi strehe pojavil kondenz na večih mestih. Najprej sem se ustrašil, potem pa pomislil, da je bilo večino lesa svežega ob vgradnji. Naslednjo zimo kondenza ni bilo nikjer več.

No to sem upal.. Me veseli, da imam sedaj potrjeno eno misel.. Upam da se tudi v čim večjem procentu realizira.. Pač svež les..
Ne vem, zakaj ne napišeš če so na podstrehi kakšni zračniki, kakšna je sestava mansarde itd.
Lahko pa pač samo upaš.
Zdravo,

kaj narediti če je nad knaufom / pod volno slaba oz neustrezna parna zapora?

Kako se sanira oz kako na poknaufani in 25 let stari mansardi narediti parno zaporo?

LP
(30.1.2020 ob 12:01)Zicko_ Napisal: Zdravo,

kaj narediti če je nad knaufom / pod volno slaba oz neustrezna parna zapora?

Kako se sanira oz kako na poknaufani in 25 let stari mansardi narediti parno zaporo?

LP

Vržeš dol gips, namestiš novo parno zaporo, našraufaš nazaj gips?

Ali pa zaporo nalepiš kar na gips plate in čez našraufaš nove?
OK, jasno oz najalžje došravfat še ene gips plošče.

in če  parne zapore ni se dogaja kaj? pozimi  gre vlaga v volno in les ali kaj?
1 2
Iskanje po temi