PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Tlaki, izolacija in ostrešja Primernost izolacije tlaka

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Živjo,

zanima me mnenje o ustreznosti izolacije tlaka v pritličju.

Imam spodaj neizolirano temeljno ploščo na kateri si je projektant zamislil.
- zaključna obloga 2cm
- estrih/talno gretje/sistemska plošča 8cm
- EPS: 10cm

Zunanje stene bodo izolirane 20cm, streha 36 + agepan 6cm.

Stojna višina po zaključku tlaka naj bi bila 2,54m.

Lp.
Pa zakaj to nas sprašuješ? Ti se moraš odločiti.
Daje se od nič do 30 cm izolacije. Več res redko.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
A ti je mogoče prišlo na misel da se ne morem odločit. Pa rad bi vedel kaj je še smiselno oz. kaj je pretiravanje in kaj je premalo.
@Fery, ni se treba takoj jeziti, poskusi ga razumeti.....če ti uprašanje ne ustreza ga v bodoče spreglej...

Če imaš kakšno pametno idejo potem to napiši, vsak naj pove mnenje in iskušnjo....če te pa tema moti potem pojdi raje na xxx strani...
MatUrb,
če na pamet poračunam imaš , nekje 12-13 cm toplotne izolacije. Nekam malo.
Kako si pridobil GD.
Lep pozdrav
Kje si pa dobil 12 - 13 cm? Ima 10 plus sistemske plošče.
Jaz imam 6 cm in nič ne pogrešam 10, 15, 20 cm. Razlika med talno ploščo, kot jo ima on, in ploščo nad neogrevano kletjo, ki jo imam jaz, je zanemarljiva.
še malo pa bodo bajte nič drugega kot stiropor in volna .........vsi radite kot da boste živeli 500let.......a je že kaka tableta da jaz ne vem?
še malo pa bodo bajte nič drugega kot stiropor in volna .........vsi gradite kot da boste živeli 500let.......a je že kaka tableta da jaz ne vem?
Ko je že vprašanje o ustreznosti, bolj ustrezna bi bila izolacija pod temeljno ploščo, ampak če prav razumem je ta opcija že mimo.

Kot je zapisano bo v redu. Ne bo super, bo pa v redu. Večje debeline izolacije itak nima smisla dajati, če je nad temeljno ploščo.
BojanF Napisal:Kot je zapisano bo v redu. Ne bo super, bo pa v redu. Večje debeline izolacije itak nima smisla dajati, če je nad temeljno ploščo.
Se malce motiš.

K toplotnim izgubam skozi tla v zemljino moraš prišteti tudi izgube po toplotnem mostu zidov preko temeljev v zemljino. Da bi izenačil efekt izolacije pod temeljno ploščo, mora biti izolacija v neto površini tal nad talno ploščo približno 2 x večje debeline.
Ima smisel dati več izolacije. Ta izolacija bo trajala vsaj 30 let. Pri ogrevanju z TČ (peleti, zem.plin) je ekonomsko upravičena izolacija pod temeljno ploščo približno 13 cm.
Nimam časa - sem v penziji!
Kaj pa hidroizolacija, je projektant ni predvidel? Glede na to, da gre za plato proti zemljini, bi bilo bolj smiselno, namesto 10cm EPS, poloziti vsaj par cm XPS in nato razliko do razpolozljive visine se krizno EPS.
Ob vsem skupaj še toplotni mostovi, ki jih povzroča stik zidu z neizolirano temeljno ploščo, še posebej, če se pozabi na preprečevanje podmrzovanja.
Pa verjeli ali ne : !!!!
če se prav spomnim @energetik81 ima 7 cm EPS
jaz sem dal 5 cm XPS,
znanec ima 3 cm XPS pa ga ni niti križno polagal, ....
Pa energetik pokuri malo z TČ, jaz še ne vem ker nisem vseljen, znanec pa pravi da je tudi pokuril malo, tudi z TČ.
Vsi imamo talno.
Žerjavar Napisal:
BojanF Napisal:Kot je zapisano bo v redu. Ne bo super, bo pa v redu. Večje debeline izolacije itak nima smisla dajati, če je nad temeljno ploščo.
Se malce motiš.

K toplotnim izgubam skozi tla v zemljino moraš prišteti tudi izgube po toplotnem mostu zidov preko temeljev v zemljino. Da bi izenačil efekt izolacije pod temeljno ploščo, mora biti izolacija v neto površini tal nad talno ploščo približno 2 x večje debeline.
Ima smisel dati več izolacije. Ta izolacija bo trajala vsaj 30 let. Pri ogrevanju z TČ (peleti, zem.plin) je ekonomsko upravičena izolacija pod temeljno ploščo približno 13 cm.
Torej...
Ker se pri nas resnično mučimo, da bi TČ za ogrevanje požrla vsaj 200 evrov v eni ogrevalni sezoni, skozi celotni ovoj, pri 24 stopinjah noč in dan povsod, pri konstantno odprtem vsaj enem oknu, pri resnično norem ogrevanju v maju (skratka, bolj se iz proizvedene/porabljene toplote ne da delati norca), zdaj ti vehementno trdiš, da bi pri spremembi talne izolacije iz 6 na 13 cm, prišparal, ne vem, vsaj pol?
Mogoče pa negiraš globalno segrevanje in računaš, da bodo zime kot so bile oz. še mnogo hujše.
Fery Napisal:zdaj ti vehementno trdiš, da bi pri spremembi talne izolacije iz 6 na 13 cm, prišparal, ne vem, vsaj pol?
Ne spreminjaj mojih besed!
Nisem nič rekel o prišparanju in o tem niti ne razmišljam. Pri ogrevanju ni prišparanja, so le izdatki, večji ali manjši. Pri teh problemih je le tisti: sedaj več investirati in vsako leto manj plačevati ali obratno. Je le vprašanje skupne cene po xx letih.
Nimam časa - sem v penziji!
1 2
Iskanje po temi