PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Tlaki, izolacija in ostrešja Stara hiša, nižanje temelja

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
V dalmacijii kupujem hišo. Hiša je letnik 1969, in je zgrajena iz kamna. Pritličje je visoko cca. 230 cm, kar mi ni všeč.

Zanima me, ali lahko temelj znižam za nekih 20-30 cm, da bi dobil normalno stropno višino?

Če da, kakšen je postopek? Po tleh bi bile potem položene ploščice.
Ne bi jest to počel. Kamen pa to.
Raje drugo poiskat.
zakaj? imam jo namen oddajati oz. spremeniti v apartmaje.
Brez da probno ne odkopljete zadeve na ene par mestih, bo vse ostalo samo ugibanje....
betmen Napisal:V dalmacijii kupujem hišo. Hiša je letnik 1969, in je zgrajena iz kamna. Pritličje je visoko cca. 230 cm, kar mi ni všeč.

Zanima me, ali lahko temelj znižam za nekih 20-30 cm, da bi dobil normalno stropno višino?

Če da, kakšen je postopek? Po tleh bi bile potem položene ploščice.

In kako bi ti "znižal temelj"?

Lahko pa "poglobiš tlake v pritličju". To se da.

A kako?

Tako, da razbiješ tlake in odkoplješ ves material iz pritličja - tistih tvojih 30cm. Ampak - ker bi ti imel strop visok 250 ali 255, boš moral odstraniti več.
Sestava novega tlaka verjetno bo; podložni beton 5cm, HI, TI-5cm, Beton 5cm in keramika 2cm. Torej med 17 in 20cm je še pod gotovim tlakom. Torej 25cm da imaš strop visok 255m in 20cm da prideš na NULO od katere delaš nov tlak, skupaj 45 cm.

Sami TEMELJI so običajno globje, kot pa telih 45 cm. Je pa seveda odvisno od terena. Lahko je pod hišo raščena skala - potem si ga Naje..l! Če je spodaj skala in je preko skale malo betona in preko keramika, potem boš kar imel strope visoke 230cm.

Ko boš odkopal pa boš videl v kakem stanju so dejansko TEMELJI. Lahko so betonski, lahko je kamen - odvisno od načina gradnje. Predvidevam da nekako ne bi smel kopati nižje od dna temeljev, če pa bi prišlo do tega, ti predlagam da se ustaviš tam. Ne koplji globje. Bo pa strop visok 250cm.
Papez koliko mislis da bi prislo okvirno ta dela in material ki si napisal? Cca 40m2
5 cm talne TI? Za hišo v Dalmaciji? Ki se bo pretežno uporabljala v sezoni? Pa že...

Če gre zgolj za všeč/ni všeč in za prostor površine max 40m2, kateri bo s stenami/pohištvom verjetno razdeljen v še več manjših prostorov, se meni 230cm visok strop sploh ne zdi tako zelo grozno nizek. V marsikaterem bloku so bili stropi v stanovanjih visoki 240cm. Jaz se bi rajši ukvarjal s tem, kako prostor z notranjo opremo optično "povišati".
@jaki79
Citat:zakaj? imam jo namen oddajati oz. spremeniti v apartmaje.

Tole je tudi zapisal. In ne boš verjel - oddaja se tudi v zimskem času. In ker je ogrevanje običajno "klima", je zrak hitro topel - v noge pa zebe kt pr norcih.

Citat:se meni 230cm visok strop sploh ne zdi tako zelo grozno nizek.

eeee, tukaj pa se v celoti strinjam s tvojo ugotovitvijo. Ampak …….. človek sprašuje kako bi poglobil tla, da bi dobil NJEMU VŠEČNO višino prostora.
betmen Napisal:Papez koliko mislis da bi prislo okvirno ta dela in material ki si napisal? Cca 40m2

Hja - v Dalmaciji - kje? Kdo bi delal? Ti sam? Verjetno da ne. Tole ne gre z "štemarco" al pa z špohtlom. 8) :lol:

Čez palec in od oka ………. 150€/m2 najmanj. Za opisano opcijo. To je kakih 6 jurjev!
Lahko pa tudi več. Manj težko.

In kot že rečeno ……… 230cm sploh ni tako nizko!

ps

Ampak daj, najprej se pri kakem sosedu ali pa pri sedanjem lastniku pozanimaj kaj je dejansko na tleh. Če je hiša postavljena direkt na kamen - kar ni neobičajno - tam doli - potem raje pozabi na višje strope. :wink:
papez46 Napisal:Tole je tudi zapisal. In ne boš verjel - oddaja se tudi v zimskem času. In ker je ogrevanje običajno "klima", je zrak hitro topel - v noge pa zebe kt pr norcih.

Bodi resen no. Sem šel prav preveriti svojo intucijo in pogledal številke nočitev za Splitsko-dalmatinsko županijo. V mesecih november, december, januar, februar, marec, takrat ko bi te zeblo v noge, so ustvarili 2% vseh nočitev v letu. Povedano drugače v 5 mesecih se v tej županiji ustvari toliko nočitev kot se v juliju ali v avgustu v 2 dneh.

Dalmacija je pozimi prazna. Če ne živiš v bajti, ti je brezveze sploh oglaševati, da oddajaš.

Če pa na vsak način hočeš topla tla, pa lahko položiš električno talno gretje in jih uporabljaš tistih 10 dni izven sezone, ko boš imel oddano.
@jaki79

:roll: :lol: :lol: :lol:

Ej - pa kaj se midva "prepucavava"? Oziroma ti?

Avtor posta je napisal - kaj in kako namerava.

Mene BK, koliko % nočitev je! A veš? On bo investiral in oddajal. Človek sprašuje. Zbira informacije. Ima določene zamisli in ideje. In denar je konec koncev - njegov.

Očitno sam spadam med tista tvoja 2% :lol: :lol: :lol: , in meni je bilo Novembra v okolici Dubrovnika prav fino. Mir. Nikogar nikjer. In krasna ponudba. 8)
papez46: Če nisi opazil, pa je po mojem to zelo opazno, moj odgovor ni bil namenjen avtorju, ampak tebi. Zato sem te tudi citiral in zato sem v tem citatu tudi uporabil tvoj stavek, ki si ga namenil meni: "In ne boš verjel - oddaja se tudi v zimskem času."

Moj odgovor torej nima nobene veze z avtorjem teme in ima vso zvezo s tvojim zapisom.

Kaj bo on delal z denarjem, me seveda boli džoko. Je pa prosil za nasvet in tega sem mu dal. Nasvet seveda ni skladen z njegovim vprašanjem. Ker res ni spraševal, ali je 230 cm dovolj ali ne. Ampak, če smo striktni, tudi tvoj nasvet ni skladen z njegovim vprašanjem. On je namreč spraševal, kako se poglobi "temelje", to je bila njegova namera. Ti pa si mu odgovoril, kako naj poglobi "tlake". Kar je seveda precej bolj logična rešitev kot poglabljanje "temeljev", ni pa to, po čemer je avtor teme spraševal, on je spraševal po poglabljanju "temeljev".

Če ga moti, da kdo drugače razmišlja od njega (in to velja tako za tvoj kot za moj odgovor), se naj obkroži s kimavčki in sprašuje njih, namesto na forumu. Če ga to ne moti, potem upam, da sem mu pomagal. Mi pa dol visi tudi če želi delati pasivne apartmaje v Dalmaciji.
@jaki79

:roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:
:?
papez46: to je rebus? Jaz sem še old school in znam brati zgolj črke ter številke.
Naslednji teden grem na ogled in bom takoj dobil "občutek" s samo višino 230 cm, pogledal ali je hiša na skali in podobno... hvala za te nasvete.

kolikor sem si sam "meril" je to taka višina, da strop dotaknem z dlanjo... mogoče deluje nekako klaustrofobično. Bom šel v to smer, da se temelje/tlake ohrani, postavi pa kakšen večji oken in steklena vrata...

bom poslikal in bomo tudi kakšno predebatirali na temo same obnove Big Grin sam imam voljo nimam pa toliko znanja, vendar sem se pripravljen učiti.

hvala obema za nasvete
1 2
Iskanje po temi