PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Tlaki, izolacija in ostrešja Fasada na Ytong 40 cm

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni
Sem pred odlocitvijo kakšno fasado naj dam na Ytong steno dbeline 40 cm, po zagotovilih Xselle (proizvajalca) izolacija ni potrebna v kolikor gre sicer za klasično gradnjo, le kitanje in zaključni sloj. Eden izmed izvajalcev fasad mi je priporočil da naj vseeno dam 5cm kamene volne (lamele), zopet drugi, da je 5cm stiropor cisto o.k..
Pri stiroporu naj bi izgubil del paroprepustnosti zidakov... je pa obcutno cenejši kot kamena volna!

Zanimajo me izkušnje stiropor na ytong in to od koga, ki že nekaj let živi v hiši s takšno fasado in zidaki?

Saj teh teoretičnih zagotovil imam kar nekaj, ampak to so vse proizvajalci ali pa ljudje, ki na tak način pravkar gradijo in dejansko nimajo izkušenj kaj se s tem dogaja čez par let.

Vsak odgovor mi bo v veliko pomoč. Hvala :wink:
Isto zanima tudi naju, sva še kar precej oddaljena od fasade pa vseeno bi rada slišala mnenja. V sosednji vasi so dali na zid iz itonga samo mrežico in zaključni sloj, vendar kratek čas živijo v njej.

lp
če gre za novogradnjo, bi lahko to projektant (ali pa kakšen strojnik/gradbenik, če je v timu) izračunal glede na veljavno zakonodajo, kolk mora bit. pri recimo 29cm opečnem zidaku po trenutni veljavni zakonodaji to znese tam 12cm (recimo stiroporja, seveda min), se mi zdi (seveda odvisno od geog. lege ipd, ampak recimo za en povprečno mrzli kraj na celini, hehe).
za 40cm siporex bi tako na pamet bleknil, da bi bilo za zadostiti i) trenutni zakonodaji verjetno dovolj že nekaj cm (verjetno bi že s tem zadostil), oz tistih 5, kakor so ti že predlagali (ampak spet, govorim za recimo celinski del slovenije). že samo da je dodatna plast izolacije gor ogromno nardiš. recimo nekdo gradi NE (mislim da 2l) hišo (ima svoj blog), kjer so zidovi 40cm ytong in je gor 12 ali 14 cm izolacije, ampak tukaj so potem še vse ostale stvari glede oken, zračenja, tesnenja, ogrevanje ipd.
se pravi, čist tako, za eno ppovprečno NE gradnjo bo verjetno že 5cm dovolj, ne bo pa nič narobe, če daš kak cm več, recimo 8 ali celo več (vprašanje pa , kolk kaj dosti od recimo 5 cm naprej pridobivaš na izolativnosti, graf ponavadi začne hitro upadat).
tolk od mene, sej me bodo drugi ziher popravli.. :mrgreen:
lion,
daj gor 8 cm izolacije.

Sam imam 5 cm še iz časov ranjke YUGE. (siporex 30cm) Vse je v redu!! :lol:
Lep pozdrav
Ne poslušat tiste, ki ti govorijo, da izolacija ni potrebna. Takole na uč bi dobila toplotno prevodnost stene 0,32 W/Kmm. Če daš 8 cm izolacije, bo stena imela, spet na uč, 0,19 W/Kmm.
Hoj!
Midva mava na isto debelino 12 cm volne. Cca. 200 m2 fasade. Cca 9000 Eur. S stiroporom bi blo 2000 eur cenejše, pa ga praviloma ne smeš dajat gor. Midva sva sicer pazila na taka pravila, pol smo pa tud mi nardil bedarijo, pa dal gor na notranjo stran lepilo pa mrežico. Zdej baje je eno lepilo, ki je za to, sam naš izvajalec se je zmotu, pa dal napačno lepilo, tisto za zidat. Ne vem, kolk bo zdej to zmanjšalo paropropustnost. Sm kr mal žalostna... Cry
Aja, pa še to, HB mava prisilno prezračevanje, stane 1800 eur, precej cenej od rekuperacije, ker drugač bi mela kr problem z zrakom.
Kako ste pa vi nardil vse skupaj? Denarja gre ogromno... Res pa je, tko kot je eden prej napisal, večina ljudi še dela hišo al pa načrtuje. Žal tudi mi. Efekt vam pa povem, ko bomo vseljeni.
p.s. Se opravičujem za rahlo skrenitev s teme!! Smile
Lep dan!
njofra
d2005 Napisal:Aja, pa še to, HB mava prisilno prezračevanje, stane 1800 eur, precej cenej od rekuperacije, ker drugač bi mela kr problem z zrakom.

Kakšno prezračevanje pa?
Kako je rešeno?

lp

m
Zivjo

Hvala za odgovore. S fasado začnemo ta teden, tako da bo kocka morala pasti kmalu, problem je samo ker jo je za 450 m2 Sad Na hitro bom poskusil dobiti še nekaj izkušenj drugih, pol pa po obcutku... Sosed je na 40 ytong dal še 16cm kameno volno, gradi pa pasivno hišo, ki jo bo ogreval z biomaso. Fasada je po izračunih na oko dražja od najine za 10 do 15 jurjev, okna (troslojna) za 5 jurjev, ogrevanje celotni sistem cca. 15 jurjev, kdaj bom porabil plina (zemeljski) in elektrike (toplotna črpalka zrak zrak) za 30 jurjev pa ne vem.... Pa bodi pameten če moreš...

D2005 mi smo znotraj dali Rofix paroprepustne omete na bazi cementa, izvajalec del garantira, da bo O.k., prej pa je bilo mišljena masa od Rigipis-a, ki pa jo je odločno odsvetoval, ker se je pač nekako treba odločiti, sem sel na zaupanje, kaj pa bo bomo šele videli. Rofixove materiale bom uporabil tudi zunaj pri fasadi.
Sicer pa sva se razen ytonga šla popolnoma klasično gradnjo, brez rekuperacije in vseh ostalih novosti, ki se sedaj večinoma vgrajujejo.

Še kakšna izkušnja, lastna ali od znanca bo dobrodošla.

LP
lion Napisal:Zivjo

Hvala za odgovore. S fasado začnemo ta teden, tako da bo kocka morala pasti kmalu, problem je samo ker jo je za 450 m2 Sad Na hitro bom poskusil dobiti še nekaj izkušenj drugih, pol pa po obcutku... Sosed je na 40 ytong dal še 16cm kameno volno, gradi pa pasivno hišo, ki jo bo ogreval z biomaso. Fasada je po izračunih na oko dražja od najine za 10 do 15 jurjev, okna (troslojna) za 5 jurjev, ogrevanje celotni sistem cca. 15 jurjev, kdaj bom porabil plina (zemeljski) in elektrike (toplotna črpalka zrak zrak) za 30 jurjev pa ne vem.... Pa bodi pameten če moreš...

D2005 mi smo znotraj dali Rofix paroprepustne omete na bazi cementa, izvajalec del garantira, da bo O.k., prej pa je bilo mišljena masa od Rigipis-a, ki pa jo je odločno odsvetoval, ker se je pač nekako treba odločiti, sem sel na zaupanje, kaj pa bo bomo šele videli. Rofixove materiale bom uporabil tudi zunaj pri fasadi.
Sicer pa sva se razen ytonga šla popolnoma klasično gradnjo, brez rekuperacije in vseh ostalih novosti, ki se sedaj večinoma vgrajujejo.

Še kakšna izkušnja, lastna ali od znanca bo dobrodošla.

LP

Sicer nisem še tako daleč kot ti, vendar...

Ta tvoj kolega ne dela pasivne hiše, če se bo grel na biomaso. Pasivna hiša izkorišča sonce (orientacija hiše, kolektorji) in topel odpadni zrak (zračenje z rekuperatorjem je obvezno), ki ga pridelajo ljudje ter elektronske naprave v stanovanju. Mankajočo toploto dovaja s toplotno črpalko.

Enodružinska hiša stanovanjske ogrevalne površine 100 m2 potrebuje toplotni vir moči le 1 kW. Tole najdeš na :

<!-- m --><a class="postlink" href="http://gcs.gi-zrmk.si/Svetovanje/Clanki/Grobovsek/PT222.htm">http://gcs.gi-zrmk.si/Svetovanje/Clanki ... /PT222.htm</a><!-- m -->

Druga stvar pa je, da se mi zdi zidak 40cm preveč. Sam bi dal max 30 oz. 25 cm. Če
se obrnes na energetske svetovalce ti svetujejo 20, ki so dovolj z vidika statike ter nato ustrezno izolacijo.

Nič od tega ti ne pomaga, ker ne delaš pasivne hiše in ker imaš že zid 40cm. Moje mnenje je, da bi dal do 10 cm TI. To imaš že 50cm zid in to je že kar debelina.
Sem pa ravno na temo ytonga in vrste izolacije pred časom brskal po forumu in sem naletel na povezavo na članek glede prehodnisti vlage skozi zid, kjer je bilo zapisano, da zidovi niso namenjeni dihanju kot se sedaj rado to govori, da bo stena dihala... Za to potrebuješ prezračevanje.

lp, alex
Ravno ta vikend smo imeli žolčno debato okrog siporeksa. Bratranec je namreč zgradil hišo (letos) z zidaki 40 cm in v PGD-ju ni predvidene nobene TI. Še več. Projektant vztraja, da je dajanje nje na hišo, stran metanje denarja. Vseeno jo bo oblekel z 10 cm, čeprav kao ni potrebno. Ob tem naj povem še to, da hiša stoji na nadmorski višini 750 m in je tam občutno bolj mraz kot recimo v Ljubljani. Je pa dal nad mansardo od 40 - 60 cm Urse in ga je v bistvu to prepričalo, da obleče tudi hišo (če že tam ni šparal, zakaj bi pri stenah).
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Fery Napisal:Ravno ta vikend smo imeli žolčno debato okrog siporeksa. Bratranec je namreč zgradil hišo (letos) z zidaki 40 cm in v PGD-ju ni predvidene nobene TI. Še več. Projektant vztraja, da je dajanje nje na hišo, stran metanje denarja. Vseeno jo bo oblekel z 10 cm, čeprav kao ni potrebno. Ob tem naj povem še to, da hiša stoji na nadmorski višini 750 m in je tam občutno bolj mraz kot recimo v Ljubljani. Je pa dal nad mansardo od 40 - 60 cm Urse in ga je v bistvu to prepričalo, da obleče tudi hišo (če že tam ni šparal, zakaj bi pri stenah).

Sicer pa Xella že propagira nizkoenergijske hiše: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.xella.si/html/slo/si/5454.php">http://www.xella.si/html/slo/si/5454.php</a><!-- m -->

Mislim, pa da je stran metanja denarja za projektanta, ki daje takšne izjave...
kaj gradbene fizike za objekt več nobeden ne računa, al kako?.. tam določiš, kaj je potrebno ali ne, da recimo zadostiš trenutno veljavnim predpisom, od tu naprej pa je najbrž stavr investitorja, ali potem da to min debelino ali malo več. definitivno pa najbrž mora projektant o debelino vedet (vsaj za pzi, če že ne za pgd), saj nenazadnje lahko za kr nekaj cm spremeni gabarit objekta, za katerega je najbrž dobro, da se ve, koliko točno znaša (zaradi odmikov, zakoličbe itd itd).
ok, vem, mogoče sem preveč dlakocepski, pa vseeno..
Zivjo

Hvala za nasvete. Kot pri vsaki stvari pri hiši se je na koncu treba nekaj odločiti, in dal bom 5 cm kamene volne, pa kar bo pa bo, ves ostali material je Roefix s silikonskim zaključnim slojem, z fasado smo vceraj začeli. Kako se pa obnese pa čez par let :oops:
Ve kdo, kolika je lambda (W/mK) za porobeton? vem da so različni glede na trdoto ampak neka referenčna vrednost bi prav prišla. na <!-- w --><a class="postlink" href="http://www.xella.si">www.xella.si</a><!-- w --> piše samo, da "zadosti najnovejšim predpisom o toplotni zaščiti zgradb", kar meni samo pove, da je ta vrednost znana.
pod gradbena fizika imaš vse, kar te zanima, pa tudi drugje najdeš..
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.xella.si/html/slo/si/ytong_gradbena_fizika.php">http://www.xella.si/html/slo/si/ytong_g ... fizika.php</a><!-- m -->
tisto o energetski izkaznici pa je čisto zavajanje, dokler se ne sprejme pravilnik, ki bo sploh določal razrede ipd..
1 2 3 4
Iskanje po temi