Eno lamelo z olfa nožem prerežemo čez pol po celi dolžini in vzamemo plašč ven iz vodil.
Potem snamemo roleto, sestavimo plašč nazaj, popravimo gurtno, sestavimo roleto in jo zmontiramo nazaj.
Tako nekako to gre v dvanajstem nadstropju.
U madona. Torej če prav razumem, ko prerežete eno lamelo, se da potem vse ostale potegniti iz vodil?
Potem zrihtaš gurtno na kolut, zložiš lamele nazaj v vodila - ampak kako potem zatakneš jezičke nazaj v vreteno? Bolj kot buljim od lamele od notranje strani, manj mi je jasno.
Mi je pa zdaj jasno, da bom to naredil od zunaj z lojtre...
2.4.2025 ob 18:16 (*Zadnja sprememba objave: 2.4.2025 ob 18:17 uporabnik firefly.)
ne čist... se pa prereže eno lamelo ja. Nazaj dat plašč je pa lahko cela umetnost... 10 rolet prerežeš pa zamenjaš pa te 11 ta še vedno lahko hebe...
Če imaš od zunaj možnost potem kar tam začni.
Bi se pa vprašal zakaj se je strgala pri praktično novi hiši...
No, ni glih nova, je ravno 10 let vsakodnevne uporabe. Je pa to zdaj druga v 2 tednih
Sumim, da je premajhna luknja zvrtana skozi okvir okna (les) in drgne po robovih. Sem zdaj razširil luknje.
S tem da je bila prva strgana v pritličju in sem na komot zamenjal, zdaj moram pa večjo lojtro dobit, da pridem v nadstropje. Da ne omenjam, da moram prej še rolo komarnik dol pošraufat, da sploh lahko škatlo od rolet odprem, cela jeba
Spregledal si tisto, da potem ko prerežeš plašč in ga vzameš ven, kompletno roleto preprosto snameš dol z okna in jo noter, v miru, sestaviš nazaj.
Nato pa popravljeno zmontiraš nazaj na okno.
Gurtna se, v 90 procent primerih, strga zato, ker se jo ne vleče pravokotno na kolešček, ampak nekoliko levo ali desno od njega. Ljudje pač ne pazimo, kar je tudi logično. Primeš trak in potegneš. In ta se drgne ob ohišje koleščka.
4.4.2025 ob 22:04 (*Zadnja sprememba objave: 4.4.2025 ob 22:06 uporabnik Zaspanc.)
Se najde tudi kaka serija navijalcev, ki ima "zavoro" preostro in tudi "pazit kot oko v čelu" ne pomaga. Če je trak fentan v delu, ki je ravno v navijalcu ob dvignjeni roleti...
Potem sem za štos študiral, kako bi tega hudiča porihtal od znotraj. To moraš biti čarovnik, kljub rezanju lamel.
Da plašč dobiš iz vodil, moraš najprej odšrafat oba omejevalca - kako ju odšraufaš preko 1 razrezane lamele, mi je uganka...
Jaz sem omejevalca odšraufal ob dvignjeni roleti, ampak ju nisem mogel potem odstraniti.
Skratka vsa čast tistemu, ki to popravi v 12. štuku stolpnice...
Preden se lotiš sam, dobro razmisli o varnosti. Delo na višini je lahko zelo nevarno. Poklicati strokovnjaka je pogosto boljša in dolgoročno cenejša izbira, saj imajo tudi ustrezne rezervne dele in znanje, kako pravilno popraviti mehanizem. that's not my neighbor
V hiši imamo starejši način zunanjih rolet. Na dveh oknih sta se mi strgali vrvi za dvigovanje/spuščanje (na ostalih se cufajo ali pa je potrebno zelo previdno ravnati), odprl sem leseno škatlo kamor se roleta zloži.
Preden se sam lotim tega, raje tukaj vprašam, če kdo pozna ta sistem in kako se lotit menjave vrvi. Je potrebno roleto in palico prvo dati dol pa potem to belo kaseto odpreti?
Prav tako me zanima kakšno vrv uporabiti za prihodnje, da se ne bi to dogajalo. Vidim, da so bile vrvi na ostalih oknih že šivane s strani prejšnjega lastnika, samo vidim da ni to trajna rešitev - s časom se začnejo spet cufat. Glede na to, da okna in rolete ne bom menjal še par let bi rad to nekako rešil, da bo koliko toliko funkcioniralo za ta vmesni čas.
Torej kako zamenjati vrv in kakšno uporabiti, da bo bolj trpežna (če je možno, da je že v enem kosu v krogu ali je moram nujno jaz sestavljati/šivati).