Po cca 25 letih se je poskodovalo okovje balkonskih vrat (slide). Zaenkrat sem poklical par obrtnikov, ki prihajajo nazaj z norimi cenovnimi predlogi.
Zato bom probal sam.
Imam pa 2 problema
1. zgornja tracnica balkonskih vrat je na lesen okvir namontirana s philips vijaki. Do katerih pa lahko pridem le, ce nekje najdem 90 stopinjske philips izvijace. Prilagam fotko...
Zdej, a jaz neki ne stekam ali pa moram najdt take kljuce? Prostora cca 12 mm.
2. polomljeno je spodnje okovje (vpeto na spodnjo tracnico). Na fotki boste vidli prosto stojeci jezicek, ki je v tej poziciji zato, ker se je zlomil nekaksen vijak, ki jezicek vpel na vodilo, ki je na strani tracnice.
3. Iscem, kje tako okovje sploh dobit. Ne vem, kdo je proizvajalec, zato prosim za pomoc. Proizvajalec ostalih elementov je Roto.
Zgornjo tračnico pusti lepo pri miru. Na okovju zgoraj se da sneti "škarje". Potem samo nagneš krilo in snameš s spodnje tračnice.
Aja, čist za opozorilo! Za vsako operacijo imej zraven vsaj enega! Ki drži krilo! So že peljeli v bolnico enega srečneža ki je cel porezan komaj preživel ker je počel stvari ki jih ne razume!
Ko boš dobil ceno za okovje in ko se boš tega lotil boš tudi razumel zakaj so cene nore. Okovje dobiš v sora-norica.kot rečeno zgoraj pustiš menjaš samo spodaj. Takrat tudi preveriš kako je s spodnjo šino ali vijaki še vedno držijo na poziciji.
Ni tako drago.
Rabi zgolj novo spodnjo garnituro, pride v paru. Fajn je tudi spodnjo šino menjati, ker je verjetno zgonjena.
Odvisno od tipa in velikosti, pride okovje nekje med 250 in 350 evri. Plus ddv. Če hočeš, da je naslednjih 5 let mir. 5 let če jo malo uporabljaš.
dejte me prosim se malenkost tolerirat:
1. sem si ogledal skarje zgoraj. Vpete pa niso s sraufi, tako da predvidevam, da se jih samo iztakne nekako? Me je pri teh receh vedno strah, ce gre potem nazaj brez problema.
2. kaj je to šina? Tračnica? Ja, tračnica je tudi ze zdelana in se jo mislil v vsakem primeru menjat. Dajem sliko v prilogo. Menjava ocitno pomeni 4-5 philips vijakov v les.
3. torej, jaz sem dobil predracun 900 evrov. Samo FYI. Po tem, kar tukaj slisim, je za nekoga, ki je to ze kdaj delal, dela cca 1h. Potrebuje pomoc pomocnika in potni stroski + material. V glavnem, to je bilo toliko, da me je zmrazilo.
Za okovje + šino boš dal 600 eur. Pa v žiri se boš peljal. Potem boš ugibal in poskušal zamenjat. Recimo da v prvo rata. In se noben ne poškoduje. V najboljšem primeru "prišparaš" 250-350 eur. Brez da ure zase in "pomočnika" šteješ. Drage so te zadeve... 900 je res velik. Še 900 daš zraven pa imaš novo steno! Sam hebat ga...
(5.3.2025 ob 15:00)firefly Napisal: Za okovje + šino boš dal 600 eur. Pa v žiri se boš peljal. Potem boš ugibal in poskušal zamenjat. Recimo da v prvo rata. In se noben ne poškoduje. V najboljšem primeru "prišparaš" 250-350 eur. Brez da ure zase in "pomočnika" šteješ. Drage so te zadeve... 900 je res velik. Še 900 daš zraven pa imaš novo steno! Sam hebat ga...
Upam da je kaj več kt 5 bijakov v tračnici...
Ja odpneš. Kako je pa odvisno od modela.
sej razumem, da nekako pridemo do teh 900 evrov, a seveda te na rit vrze, ko to slisis. In ce imas mal zelje po samograditeljstvu, gres probat pac sam. In ja, velikokrat prides potem do tega, da osnovna cena niti ni bila tolk grozna.
(5.3.2025 ob 13:26)Byla3d Napisal: Super hvala za te odgovore.
sem vmes zbolel, tako da se javljam sele danes.
1. sem si ogledal skarje zgoraj. Vpete pa niso s sraufi, tako da predvidevam, da se jih samo iztakne nekako? Me je pri teh receh vedno strah, ce gre potem nazaj brez problema.
2. kaj je to šina? Tračnica? Ja, tračnica je tudi ze zdelana in se jo mislil v vsakem primeru menjat. Dajem sliko v prilogo. Menjava ocitno pomeni 4-5 philips vijakov v les.
3. torej, jaz sem dobil predracun 900 evrov. Samo FYI. Po tem, kar tukaj slisim, je za nekoga, ki je to ze kdaj delal, dela cca 1h. Potrebuje pomoc pomocnika in potni stroski + material. V glavnem, to je bilo toliko, da me je zmrazilo.
Tako je škarje so glede na steno še tastare in imajo iz zgornje strani (ponavadi kontra kljuke) imbus 4 vijak. Iztakneš pvc pokrov odviješ vijak in škarje potegneš ven. Tukaj že rabiš nekoga ker ko to storiš gre stena po svoje in te prav zlahka pokrije. Potem nagneš nase in iztakneš iz šine.Naprej pa boš znal. Aja potem bo treba še nastavit ker ni to plug and play.
6.3.2025 ob 00:20 (*Zadnja sprememba objave: 6.3.2025 ob 00:29 uporabnik Byla3d.)
(5.3.2025 ob 17:45)firefly Napisal: Sem ciljal bolj na to da če ti sam "en vijak manjka" lahko poskusiš popravit preden greš v zamenjavo... tudi če je "a je to" popravilo...
ja, to sem tudi sam razmisljal in mal raziskoval. Ampak v resnici ne gre za vijak, temvec za nekako zakovičen (al kaj je beseda) valjcek, ki se je z leti na zgornjem delu tolk obrabil, da ne vidim ravno nekega ne-mcgyver nacina, da bi ga spravil nazaj.
(5.3.2025 ob 18:02)letalec007 Napisal:
(5.3.2025 ob 13:26)Byla3d Napisal: Super hvala za te odgovore.
sem vmes zbolel, tako da se javljam sele danes.
Tako je škarje so glede na steno še tastare in imajo iz zgornje strani (ponavadi kontra kljuke) imbus 4 vijak. Iztakneš pvc pokrov odviješ vijak in škarje potegneš ven. Tukaj že rabiš nekoga ker ko to storiš gre stena po svoje in te prav zlahka pokrije. Potem nagneš nase in iztakneš iz šine.Naprej pa boš znal. Aja potem bo treba še nastavit ker ni to plug and play.
A lahko se malo tolerance:
1. stena je kaj? Drsna vrata predvidevam?
2. kontra kljuke? Sej tukaj se vedno govorimo o zgornjih skarjah, ki drzijo vrata?
3. o katerem PVC pokrovu je tukaj govora? Jaz vidim PVC pokrov samo pri spodnjem delu vrat, ne pa pri zgornjem, kjer so zgornje skarje. Tam je L profil aluminjasta lašta, ki mi na hitro deluje samo kot estestka lajšta.
4. a je šina tračnica? Al samo spodnja tračnica?
900 evrov je res malo dosti.
500 do 600 evrov je nekako realna cifra za to.
To bi se moral zavedati vsak, ki kupi klasično nagibno drsno steno. Da ga, prej ko slej, čaka tak strošek.
Če večje krilo je, prej bo prišlo do menjave.
Če jo bolj pogosto odpiraš, prej boš menjal.
Če bolj grdo ravnaš z njo, prej ....