Objave: 797
Teme: 1
Ocena:
0
Pozdravljeni ker sem nekaj korakov pred tem da vgradimo masivne stopnice, me zanima kako se načeloma sidrajo stopnice če so samonosilne, seveda normalne ne take ki so v "luftu" ampak so verjetno iz vidika pritrjevanja samonosilne.
Ker bomo kmalu imeli tudi tlake "Stopnic še ni" bi po mojem bilo dobro vedeti kako se na vse to pripraviti prej da ne bi bilo presenečenj predvsem pa na kaj je treba paziti najbolj pomemno je kako se in na kakšen način ponavadi urejajo pritrjevanje, sidranje, kaki zatič mogoče še v spodnjem delu zadnje stopnice in ali se do dela v Estrih ali na AB plato? Ker bo talno bom pazil da na tem delu zadnje stopnice ne bo talnega okrog, to lahko naredim. Prosil bi vse strokovnjake da mi nekako obrazložijo zadevo, še najbolje pa s skicami, slikami poleg pa opis ker to mi največ pomeni, če človek lahko tudi vidi kako se to dela.
Res me mori ker ne vem kako je s temi zadevami, še posebej masivne stopnice, ki jih še ni, kako se pritrjuje in s čim. Hvala vam za vse nasvete okrog pritrjevanja oziroma sidranja takih stopnišč. bodo pa v črki L en del poteka ob steni drugi mali L stran pa je še samostojen v prostor, stopnišče se bo videlo iz 3 prostorov tudi dnevne so pač tako mišljene, hvala.
Objave: 723
Teme: 11
Ocena:
2
pri meni sta v tla (direktno skozi lesene pode) nameščena dva manjša zatiča (lahko je leseni čep), v katera so nataknjene stopnice. zatiča preprečujeta, da stopnice ne zdrsnejo nazaj. če je prav narejeno, ne rabiš ničesar drugega.
Ocena:
0
Ok torej ti nimaš betonske plate če sem prav razumel? Mene bi pa zanimalo še kaj okrog AB plošč kjer pride vmes izolacija in nato betonski estrih, jaz sicer ne vem kako je kaj s tem v takem primeru. Ali je lahko sidrano, mislim zadnja stopnica na spodnjem delu samo v estrih? v sgornjem primeru prav tako? preostale stopnice pa v steno? Niti najmanj nimam predstave kako bi to izgledalo.
Hvala
Objave: 723
Teme: 11
Ocena:
2
seveda imam betonsko plato. na njej oz. na estrihu je 2,5 cm masivni pod, v katerega sta zabita 2 čepa (par cm gre seveda tudi v estrih), ki gledata ca. 3 cm ven in na katerega so nataknjene stopnice. ne rabi bit to 15 cm hilti vijak z nosilnostjo 5 ton. zgoraj ne rabiš sidrat, saj ne more nikamor, če spodaj drži. tudi ostale stopnice se nikamor ne sidrajo oz. so itak vpete v stranico od samonosilnih stopnic. če je ob strani stena, bi lahko špranjo med stranico in steno zalil s pur peno, ki bo še dodatno držalo, ni pa to potrebn. pri meni so, saj je pod stopnicami klet in bi sicer pihalo.
Ocena:
0
Ok hvala za informacije potem ni to tako neka panika da bo kaj polomilo se premikalo in da bi mogl bit to ne vem kako močno sidrano, seveda se razume ravno dovolj.
Torej lahko mirno pustim na predelu kjer bodo se stopnice stikale na estrih neko območje prazno brez talnega gretja za primer da se ga ne poškoduje in če o sidrano samo v estrih potem nima kaj biti, ker bodo itak samonosilne.
Ocena:
0
Pozdravljeni še vedno nimam Lesenih stopnic in sem malce v dilemi kako to eni majstri sidrajo in kako to izgleda še posebej me zanima sidranje na tla kjer je estrih in spodaj seveda tlno ogrevanje, ali je res tako nujno da se na mestu razkoplje in sidra direktno na AB ploščo? Namreč stopnice bodo v L in daljši konec je lahko sidran v steno ovinek od L gre od stena do tal ali je res potrebno tako drastično sidranje v tla??? poleg tega bodo pritrjene tudi na zgornjo ploščo kjer je izhod v mansardo.
[img]httpsunichr("58")//iunichr("46")imgurunichr("46")com/c6NWiEVunichr("46")jpg?1[/img]
Puščice so primer kjer bi se sidralo, zgoraj, potem s strani v steno itd., potem obkroženo je pa seveda malce problematično ker tam je estrih z 5cm betona plus talno vmes pa stiropor. Eni pravijo da ni potrebe po sidranju v tla eni pa da je potrebno in nekdo pa je kar konkretno rekel da je NUJNO na mestu odstranit estrih 2x cca 20x30cm ampak tudi če se naredi tam luknjo je na tem mestu talno gretje itak je povsod.
No slika je narisana bolj amatersko spodnje stopnice bodo samo 3-4 komade ene 4 v ovinku in ostalo so zgoraj višina za premagat pa je cca 280cm
Objave: 1949
Teme: 2
Ocena:
1
Slika ima že pravi žmoht .Bi pa se sam osebno še zmerom raje odločil za sidranje v AB ploščo ne glede na talno. Si pa lahko vzor za nespametno početje pred vgradnjo estriha, ker nisi poslikal cevi talnega. Verjetno se, da ugotovit pozicijo slednjih s kakim infra termometrom....Tudi kak statik bi ti lahko pomagal s potrebno površino stranic. Osebno bi me bolj skrbelo vpetje stopnic ob steni ob treh puščicah....
Ocena:
0
Majster picas55 žmoht gor ali dol je le skica kakršna pač je. Znam narisati dosti bolje kot si verjetno sam nikoli nebi mislil, pa pustimo zdaj ta žmoht ni tema o njem.
Torej na vrhu sem si označil na steni kje poteka talno spodaj ko potegneš vrvico ....
dobiš lokacijo pa kljub temu nim veze ker je potrebno potem ta del odštemat previdno in ni bojazni da bi kaj poškodoval. Vprašanje je bilo ali je res potrebno tako drastično sidranje v AB? Torej tukaj ne gre za nikakršen vzor in nespametnost, ker mi je pred tem nek mizar sicer drug ki prav tako dela stopnice zagotovil da se samo doda ene da štifta in da ni potrebe po nekem večjem sidranju na tem delu. Zdaj se dogovarjam z drugim kateri pa je vse obrnil na glavo ok? Torej kje ti naj staknem še statika ki bo nekaj naredu zastonj? Kr neki. Infra termometer? ja pa kaj še. Mene pa vpetje ob straneh najmanj skrbi majstr. A ti sploh veš za kaj se tukaj gre? Si mizar ali delaš s tem da mi takole svetuješ? to kar si povedal vse vem tudi sam, in mi je še nekoliko bolj jasno zgleda kot tebi. Želel bi samo za izkušnje ostalih in tistih ki so se s tem dejansko že srečevali in morebitne možne rešitve, ne pa neko nakladanje, hvala.
Objave: 261
Teme: 0
Ocena:
0
osebno nebi nikoli razbijal tlaka in sidral v ab ploščo ........kot vidim si predvidel sidrno konzolo v steno. Upam si trditi da bi bilo sidranje v estrih popolnoma dovolj. Slikaj s termokamero kje gredo cevi in sidraj s kemičnim sidrom.Glede na sidro ki si ga predvidel na steno, to sidro v tla ne bo nosilo veliko mogoče kake horizontalne sile ampak minimalne .
Ocena:
0
Ja očitno bi bilo dobro termokamero si kje izposodit samo močno dvomim da jo bom dobil ker redkokdo to sploh ima, za kupit pa so predrage zastonj pa tud ne vem če bo kdo posojal, nwm. Torej "kemičnim sidrom" kako pa to izgleda? ja sidral bi kar se da v steno kot prvo in zgoraj v plato. Spodaj v tlake pa je malce težje, sunmix666 hvala za odgovor.
Če ima še kdo kako idejo izkušnje karkoli kar na plano, da vidim pri čem sem.
Objave: 8403
Teme: 30
Ocena:
1
Zakaj komplikacije?
Praviš lesene "masivne" stopnice. Tale zadeva bo imela kar konkretno težo.
Če lahko z sidri ki so na zgornji plati in na zgornjih bočnih stenah zagotoviš togost in fiksnost, je sidranje na tlak praktično nepotrebno.
Edina nevarnost ki je realna, je ta, da bo nekdo prišibal okoli vogala in se zasukal na stopnice. Pomeni da bo spodnji ročaj na začetku stopnic dobil neko dokaj veliko horizontalno silo.
Če ti bo izvajalec teh stopnic naredil tako, da bo prva spodnja stopnica imela dno, oziroma "poden", lahko to fiksiraš brez sidranja in vse skupaj enostavno prilepiš na estrih.
Stopnice bodo široke najmanj 1m, prva spodnja naležna ploskev na tla pa bo tudi široka najmanj 40cm. Če to površino zalepiš, stopnice ne bodo same od sebe šle čisto nikamor. :wink:
Ocena:
0
Aha no sedaj pa je tukaj vprašanje kako to izgleda ker si ne predstavlajm limanja. Stopnišče bo 90cm široko v celoti. torej bi moral na mestu kjer bi limal odstraniti del ploščic? Sicer še niso položene amapk...
papež46 hvala za nasvet. Kako pa se imenuje lepilo oziroma s čim ponavadi to lepijo/pritrjujejo. Saj ne drugega ampak nekako si moram tole predstavljati kako to izgleda da dobim občutek...
Tko da ja sem pa klical nekoga drugega in čist flegma in brez panike pove da ni potrebno neko hudo sidranje na tem delu kaka 2 štifta tolk da nikamor ne gre kak 1cm skozi ploščice se štifta če je stena tako kot pri meni na tem delu. Mislim me je kar malo odleglo da ni neke panike. Bomo videli kako bo.