PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Montažni sistemi in les CLT lesena hiša - pokanje lesene konstrukcije

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni, 

letos se obrača tretje leto odkar bivamo v leseni hiši, izdelani iz CLT oz. XLAM konstrukcije. Že v prvi zimi smo opazili pogoste pojave takšnega in drugačnega pokanja lesa v konstrukciji. Poki so bili kar pogosti (recimo vsaj 2x na uro), po intenziteti pa od manjših "prasketanj", do močnih in zelo glasnih pokov. Lansko zimo se je zadeva malenkost umirila, letos s pojavom precej nizkih temperatur (včeraj in danes je bilo pri nas -15°C) pa se je pokanje spet pojavilo, le da tokrat nekajkrat na dan zelo glasno poči. Ponoči recimo tako, da se človek tudi zbudi. 

Zadeva me preseneča, ker so nam CLT predstavljali kot "gradnjo prihodnosti" gre tudi za višji cenovni razred kot je npr. "navadna" montažna gradnja. Iskreno povedano, smo se že večkrat ustrašili, da je z našo hišo kaj narobe. Pa nas pri znanem slovenskem podjetju, kjer imajo veliko izkušenj s takšno gradnjo, tolažijo, češ da je to pač les in da bo pokanje sčasoma izzvenelo... 

Zanima me, ali imate tudi ostali lastniki hiš s CLT oz. kakšno drugo leseno konstrukcijo (skeletne, lepljena bruna) podobne izkušnje? Po koliko letih (če sploh) se zadeva umiri? 

Hvala za konstruktivna mnenja in odgovore.
Sem mnenja da ni nič narobe. Preveri vlažnost hiše. V montažnih gradnjah je ponavadi zrak presuh, kar pomeni sušenje konstrukcije in pokanje le te ( sploh v zimskem času).
Mogoče bo potrebno hišo dodatno vlažiti če imate vlago pod 45% ( to je tudi slabo za dihala). Pametno je pa tudi da vlage ni več kot 55%.
Pokanje je bilo prvo zimo kar "močno", drugo zimo se je sem in tja še kaj zgodilo, zdaj je mir neglede na to, kakšno je vreme. Les se je posušil oz. aklimatiziral.
Ja, pri tej gradnji je tako, da ti polno stvari ne povejo.
Recimo tega, da posamezne deske, ki tvorijo posamezne plasti niso med seboj bočno lepljene (če pa so, so samo zaradi tega, ker se je presežek lepila slučajno znašel tam). To ima za posledico, da vsi spoji po prvi zimi lepo zazevajo...drugače ni to problem, samo ko so pripeljali plošče je bil videt les brez fugic RES lep  Tongue .
To je les in les reagira na spremembo temperature in vlage. Čisto brez pokanja ne bo nikoli.
Lahko sicer uravnavate vlago, še vedno bodo pa spremembe zunanjih temperatur.
To se da omejiti pri dizajniranju in montaži hiše (spoji), sedaj je kar je.
Iskanje po temi