PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Montažni sistemi in les montazna skeletna hiša

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sem se odlocil da napisem par besed tistim ki se odlocate postavljat montazno ali zidat klasicno hiso.
Naredil sem kalkulacijo po koncani podaljsani 3.gr.fazi.gradnje nizkoenergetske skeletne montazne hise tlorisa 13x8.6m in nadstropja 9.0x8.6m .

Material od talne plosce naprej me je kostal cca 20.000€ z materialom za fasado+ 9000€okna in vrata,dela pa je bilo cca 800h +delo fasaderjev.oder sem postavil jaz.Vse skupaj pa je bilo narejeno v 6 tednih +2 tedna fasada.Delali pa smo trije.
S tem da imam steno ze izolirano s celulozo -U=0,2W/m2K
montirana okna in vrata
hidroizolacijo na obeh terasah
montirane obrobe in žlebove
lepo se je videlo da ko je padal dez da nikjer ne pusca voda v hiso.
in Hisa je suha in lahko delam naprej brez prepihov po hisi.
.........ITD.....
Rekli boste da le hvalim,
Dejansko nisem videl slabosti gradnje.Zidar mi je dal predracun do 3.gr.faze
23-25.000€ in ne bi bilo koncano v mesecu in pol.
Mislim da je bila odlocitev prava,saj sem tudi sam razmisljal o klasicni gradnji.

Za predstavo pa si lahko ogledate slike (42 jih je)kako je potekala gradnja na:
[url]httpunichr("58")//elegantunichr("46")dounichr("46")am/photo/1[/url]
Montage na slikah ne vidim nobene hidroizolacije pod lesenim skeletom oz. vidim, da skelet sloni direktno na betonski plošči. Zanima me ali imaš to zaščiteno na kakšen drug način in kakšen.
Kje je ta hiša postavljena? Jaz sem tudi iz Ajd... Mi postaja všeč ta način gradnje...
Pri vsesplošni poplavi vseh možnih sistemov gradnje, mi zadnje čase pride na misel stara pravljica.
Volk in trije prašički.
- Pri slamnati hiški, je volk "pihnil in puhnil" in hiške ni bilo več,
- pri leseni hiški je volk "pihnil in puhnil" in hiške ni bilo več,
- pri zidani hiški, pa je volk "pihal in puhal" pa ni bilo nič narobe, ko pa je hotel skozi dimnik v zidano hiško - tedaj so mu "pujski" pošteno "rit ožgali".

Seveda so razlike med volki. :lol: :lol: :lol:

Pa tudi prašički niso vsi enaki. :oops: :lol: :lol: :lol:
Papež vsak se odloča po svoji presoji. Eni pač želite živeti v trdnjavi in kurit na vse pretege, da vas volk ne pohrusta za malico. :wink:
virt Napisal:Papež vsak se odloča po svoji presoji. Eni pač želite živeti v trdnjavi in kurit na vse pretege, da vas volk ne pohrusta za malico. :wink:

Res je, imaš popolnoma prav.
Žal sam nekako ne morem razumeti ljudi, ki se zavestno odločajo za življenje v PVC vrečki. Res ne.

In ni ves point le v ogrevanju in kurjavi. Verjemi, da ne.

In res ne vem od kje tebi predsodki o trdnjavah. Normalna klasično zidana hiša z izvedeno primerno toplotno izolacijo fasade in primerno kvalitetnim stavbnim pohištvom, je popolnoma primerljiva z tem, kar "propagiraš" ti.

Edina prednost je dejansko v času izvedbe.

Ampak BOG tudi ni sveta naredil v 1/2h. Je celih 7 dni rabil.

In razlika v stroških ogrevanja je?
zudi v zidani bajti lahko malo kuriš, pač stvar izolacije ipd. sigurno je montažna gradnja alternativa in tudi ni tak problem samograditeljstvam, če nimaš ravno dve levi.
je pa treba pretehtat vse pluse in munuse, kot pravi papež, predvsem pa bilo fajn slišat komentarje po nekaj letih uporabe takšne hiše v primerjavi z recimo eno klasično zidano. mislim, da takšna gradnja ne dovoljuje toliko "tolerance" kot zidana, predvsem pa glede trajnosti ipd ziher ni tako obstojna (vsaj glede na način gradnje, ki se v večini primerov izvaja pri nas). to me ne bo noben prepričal.
bo pa ziher vse več takšne gradnje pri nas, ker se tudi razmere spreminjajo, predvsem pa tudi sloevnci ratujemo malo bolj mobilni in tekamo za službami ipd. torej nismo več tako daleč za bušmanci, kjer je tkašn gradnj itak doma. druga filozofija pač..
pa še nekaj me zanima glede teh montažnih hiš. koliko je res problem zvok oz prehajanje le-tega čez konstrukcijo ipd (recimo v teh najnovejših bajtah, od prej poznam)? meni osebno to kr precej pomeni, da ne slišiš ravno vsega..
Jaz imam direktno primerjavo med mojo zidano hišo in Marlesovo montažno hišo Modern, ki jo ima moj brat in ki so jo naredili po mojih tlorisih (sedaj imajo celo Modern grand, ki je enakih dimenzij kot moja, 8 x 12 m).

V montažni hiši se vsekakor bolj sliši hrup po konstrukciji. Bolj kot to, pa me moti dejstvo, da les diha in zato pokajo stiki gips plošč.

Glede ogrevanja: jaz porabim s TČ zemlja/voda za 240 m2, manj, kot brat za ogrevanje 140 m2 s TČ zrak/voda. In jaz imam višino etaž 263, 273 in 283 cm, kar tudi ni zanemarljivo pri ogrevanju.

No, pomembno je le, da sva oba zadovoljna.
papez46 Napisal:
virt Napisal:Papež vsak se odloča po svoji presoji. Eni pač želite živeti v trdnjavi in kurit na vse pretege, da vas volk ne pohrusta za malico. :wink:

Žal sam nekako ne morem razumeti ljudi, ki se zavestno odločajo za življenje v PVC vrečki. Res ne.

In res ne vem od kje tebi predsodki o trdnjavah. Normalna klasično zidana hiša z izvedeno primerno toplotno izolacijo fasade in primerno kvalitetnim stavbnim pohištvom, je popolnoma primerljiva z tem, kar "propagiraš" ti.

Poglej jaz se v svoji PVC vrečki pri temperaturi 21°C in 50-60% vlažnosti zraka počutim nadvse prijetno. Okoli mene ni nobene hladne ploskve, ki bi sevala hlad v prostor. :mrgreen: Po sedmih mesecih bivanja v skeletni hiši sem vedno bolj prepričan, da sem se odločil prav. Je pa res, da sem spremljajoč forum ugotovil, da obstaja kar nekaj razlik v tovrstni gradnji. Pri nekaterih izvajalcih mi nekateri detajli tudi niso všeč ampak vsak ima možnost izbire in se odloči za tistega, ki mu pač ustreza.

Kar se tiče propagiranja mi le ta ni v interesu saj nič ne prodajam in tudi vseeno mi je v kakšni hiši živiš ti.

Kar se tiče porabe ne morem podat primerjave, ker nimam s čim primerjat lahko ti samo podam porabo za našo hišo:
maj---90 kWh
junij--95.....
julij---61.....
avg---50
sept--66
okt---165
nov.---ne bomo prekoračili 250 kWh
no, fajn konkretna primarjava predvidevam skoraj enakih hiš, le drugačne gradnje. o tem že ves čas govorim.. je pa res, da se da zafušat tako zidano, kot montažno hišo.
stiki gips plošč pa že v klasičnih mansardah pokajo, kaj nebi pri komplet leseni konstrukciji. vendar, a pravilno bandažiranje s pravimi materiali ne pomaga nič pri temu?
da grem nazaj na temo:
poleg obeh tehnologij se mi pa zdi zanimivo uporaba kombinacije, se pravi kakšen dozidek, prizidek ipd v montažni izvedbi, kjer je ponavdi želja po hitri in cenejši izvedbi. tole mi je recimo en zanimiv primer:
[img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")archdailyunichr("46")com/wp-content/uploads/2009/10/1256658144-ka-080602-13-1-r-528x335unichr("46")jpg[/img]
postopek gradnje
[img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")archdailyunichr("46")com/wp-content/uploads/2009/10/1256658493-montage-01-528x396unichr("46")jpg[/img]
[img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")archdailyunichr("46")com/wp-content/uploads/2009/10/1256658640-montage-09-528x296unichr("46")jpg[/img]
[img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")archdailyunichr("46")com/wp-content/uploads/2009/10/1256658721-montage-13-1000x561unichr("46")jpg[/img]
virt Napisal:
papez46 Napisal:

Poglej jaz se v svoji PVC vrečki pri temperaturi 21°C in 50-60% vlažnosti zraka počutim nadvse prijetno. Okoli mene ni nobene hladne ploskve, ki bi sevala hlad v prostor. :mrgreen: Po sedmih mesecih bivanja v skeletni hiši sem vedno bolj prepričan, da sem se odločil prav. Je pa res, da sem spremljajoč forum ugotovil, da obstaja kar nekaj razlik v tovrstni gradnji. Pri nekaterih izvajalcih mi nekateri detajli tudi niso všeč ampak vsak ima možnost izbire in se odloči za tistega, ki mu pač ustreza.

Kar se tiče propagiranja mi le ta ni v interesu saj nič ne prodajam in tudi vseeno mi je v kakšni hiši živiš ti.

Kar se tiče porabe ne morem podat primerjave, ker nimam s čim primerjat lahko ti samo podam porabo za našo hišo:
maj---90 kWh
junij--95.....
julij---61.....
avg---50
sept--66
okt---165
nov.---ne bomo prekoračili 250 kWh

1. Daj te kWh pretvori v konkretno enoto. Recimo v €. To zna biti bolj oprijemljivo.
cit: Okoli mene ni nobene hladne ploskve, ki bi sevala hlad v prostor.kon.cit.
Od kje ti ideja ali podatek, da so v klasični gradnji "hladne ploskve" ki "SEVAJO HLAD". Saj nima nihče hladilne komore za stanovanje. Torej čista nebuloza.

Po sedmih mesecih bivanja v skeletni hiši sem vedno bolj prepričan, da sem se odločil prav.

Ja hvala bogu, da je tako. Seveda pa tudi, če ne bi bil zadovoljen - tega ne bi javno priznal. Kdo pa si želi priznat svoje napačne odločitve.

Poglej jaz se v svoji PVC vrečki pri temperaturi 21°C in 50-60% vlažnosti zraka počutim nadvse prijetno.

Tudi v klasiki imampri 21 stopinjah vlago med 45 in 60%. To so popolnoma normalne vrednosti. Prav nič posebnega.
Želel sem povedati le, da je mikro-klima v klasičnem prerezu stene ( fasada+izolacija+opečna stena 30cm+klasićni omet ) popolnoma drugačna in občutek v prostoru popolnoma drug, kot v primeru Montažne variante (fasada+izolacija+oSB+parna zapora+nosilna konstrukcija/izolacija+parna zapora+gips plošča). To je vse.
[quote="tomice"]Jaz imam direktno primerjavo med mojo zidano hišo in Marlesovo montažno hišo Modern, ki jo ima moj brat in ki so jo naredili po mojih tlorisih (sedaj imajo celo Modern grand, ki je enakih dimenzij kot moja, 8 x 12 m).

V montažni hiši se vsekakor bolj sliši hrup po konstrukciji. Bolj kot to, pa me moti dejstvo, da les diha in zato pokajo stiki gips plošč.

Glede ogrevanja: jaz porabim s TČ zemlja/voda za 240 m2, manj, kot brat za ogrevanje 140 m2 s TČ zrak/voda. In jaz imam višino etaž 263, 273 in 283 cm, kar tudi ni zanemarljivo pri ogrevanju.

No, pomembno je le, da sva oba zadovoljna.[/quote]

Točno to. Bistvo je v tem.

Zanimiva pa bi bila še primerjava same investicije.
Za čas gradnje predvidevam, da je bila montažna prej vseljiva.
Dobro Papež tale najin dialog se mi zdi že malce zgrešen. Zahtevaš naj množim namesto tebe in kWh pretvarjam v €, želiš, da priznam, da sem z izbiro materialov pri gradnji falil...
Res preveč zahtevaš od mene. Jaz tebe ne prepričujem, da si naredil napako, ker si zgradil hišo iz ceglov. Pač tvoja odločitev. Verjemi, da bi jo tudi sam lahko, ker pri nas tudi prodajajo opeko ampak mi je bolj všeč lesena. :wink:

Z hladnimi ploskvami sem hotel povedati samo to, da je temperatura na površini tvojih zidanih sten nižja kot na mojih stenah. V praksi to pomeni, da je občutek v leseni hiši toplejši tudi pri nižji temperaturi zraka.
Mimogrede sestava moje stene je drugačna kot si pa napisal ti, zgleda pa takole od zunaj navznoter:
-silikatni omet
-Pavatex plošče 6cm
-izolacija 18 cm
-OSB 1,5 cm
-Agepan std190 4cm
-mavčna plošča 1,25 cm

PS. Na dimnik zmontiraj rešetko, da ti ne bo treba stalno kurit. :mrgreen:
zaceli ste se kregat kot otroci????????
naj odgovorim
-hiso se gradi v Sežani.
-je pod leseno konstrukcijo-izotekt V4,vidno na sliki
[url]httpunichr("58")//elegantunichr("46")dounichr("46")am/photo/1-0-17-3[/url]
-papez46 govoris neumnosti o volku ki bo odpihnil hiso.Hisa je sidrana v tla in ves skelet je vijacen,fasadne plosce imajo 1500 vijakov,skelet je ojacan z diagonalami,notranjost skeleta je oblecena z OSB ploscami ki so vijacene in spet drzijo skelet....
taka hisa je varna in da ne govorimo o potresni varnosti ki je boljsa od zidane...
-govorite o problemu zvoka oz prehajanje le-tega čez konstrukcijo --- ta je in bo v vseh vrstah gradnje
-zanimivo,nihce ki gradi klasicno se ni odzval na to da smo porabili za to kar vidite na slikah le 800 delovnih ur.

-BISTVO ZAKAJ SEM SE ODDLOCIL ZA SKELETNO MONTAžNO PA JE :
-da je hitrost gradnje neprimerljiva
-cenovno ceneje
-veliko lazja in enostavnejsa gradnja kot klasicna
-lahko delam naprej brez čakanja sušenja in brez prepihov
-nizkoenergetska hisa z debelino zida 30cm!!!
-ta hisa ne bo PVC vrecka ampak paropropustna-tudi fasada-DOH.Za parno oviro uporabljam OSB in paropropustne folje(vsi spoji lepljeni) ne pa najlon kot sem videl pri proizvajalcih montaznih his in ni nikjer stiroporja ali tervola
-stene so na otip toplejse kot zidane
-enostavnejsa in hitrejsa izdelava instalacij
-ni toplotnih mostov
-enostavno spreminjanje obstoječe konstrukcije in možne sanacije
-ni mi bil cilj naredit betonski spomenik katerega bodo se generacije za mano s tezavo preurejale.
-........pa se kaj sem pozabil

hisa pa bo se imela:
-prisilno prezracevanje
-izrabo dezevnice za wc kotlicke in zalivanje vrta
-centralni sesalni sistem
-predgretje sanitarne vode
-stensko ogrevanje - 16,5m2 soncnih kolektorjev-brez standardne kurilnice
-hlajenje hise

[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")elegantunichr("46")dounichr("46")am[/url]
1 2
Iskanje po temi