PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Montažni sistemi in les Miza diši po gobah

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Iz vlažne kleti je bila prestavljena starejša miza iz masivnejšega furniranega lesa. Na splošno del s predali nima nobenega vonja (razen tako klasično "po starem"), na vrhu, kjer je že dvignjen furnir, pa lahko od blizu zavoham blag vonj po gobah. Furnir se je ponekod popolnoma dvignil in ko sem ga odtrgal, je bil spodaj pač svetlejši les iz katerega je miza sestavljena, ampak z rjavkastimi madeži. Predvidevam, da so ti rjavkasti madeži, krogci, to, kar daje vonj po gljivah, gobah.

Miza mi je všeč, tako da me zanima, ali je še kakšno upanje za to mizo? Kakšno poceni rešitev če mogoče poznate, saj miza nima neke estetske, starinske vrednosti, mi je pa pri srcu. Hvala.
En nasvet sem že prejel - rečeno mi je bilo, da je poceni opcija da namažem s fentinom ali belocidom, da vse pomre, nato pa sušenje na suhem mestu (sonce ali topel prostor). Ima kdo izkušnje s tem početjem, je to tako preprosto kot se sliši? Hišne gobe naj bi bile blazno agresivne in trdovratne.

(če mislite, da sem temo odprl v napačnem delu foruma, povejte, pa bom zbrisal in odprl drugje)
Pravilen predlog.
Edino potem bi bilo dobro prebarvati z lakom ali barvo.
Lep pozdrav,
Kroket
Ja, sliši se enostavno, problem je le ena stvar - ne vem za kakšno gobo gre. Kolikor sem izvedel iz brskanja po spletnih straneh, je teh gob, ki napadejo les v vlažnih področjih hiše, več vrst. In medtem ko so na eni strani bolj blage variante, ki umrejo že če so izpostavljene suhemu ozračju, so na drugi strani takšne gobe, ki si same shranjujejo vlago in preživijo 5 let brez vode, se širijo po parketu, izolaciji, tramovih, podbojih, pod ometom in se jih odstrani izjemno težko, ponavadi da se okužen material in v radiju enega metra od vidne gobe vse odstrani in zažge. In vse te gobe spadajo pod nadpomenko "hišna goba". Tako da je vprašanje, s čem je moja miza okužena in kakšno tveganje to predstavlja za stanovanje.
Če namažeš, bo umrla in to je to. To je goba ne neka visokotehnološka nanotehnologija. Namaži jo gori na podstrešju pa pusti da se posuši in jo prelakiral oz. prebarvaj pa potem nesi v hišo če te je preveč strah.
Lep pozdrav,
Kroket
Kroket, visokotehnološke nanotehnologije me je manj strah kot nečesa, kar je dalo skozi miljone let evolucije. Danes sem dobil mail od Belinke glede njihovega Belocida in mi je bilo v dolgem mailu med drugim svetovano podobno kot sem našel na internetu, da "če gre res za lesno gobo, je mizo najbolje zavreči in zažgati, saj se bo lahko goba v Vašem stanovanju razširila tudi na druge lesene elemente in jih takorekoč uničila. Lahko se je razširila tudi v kleti (razrašča se namreč tudi po betonu in ostalih mineralnih materialih, ko dosežejo hife les, pa ga uničujejo). Les, ki ga napade lesna goba, je treba obtesati do zdravega lesa, ..." in tako naprej. Dejansko moram očitno prvo določiti, kaj je narobe z lesom.

Mi je bilo pa tudi napisano, da "sam vonj po gobi še ne pomeni lesno gobo..." tako da je možno, da malo pretiravam in delam paniko. Bom malce pomailal restavratorje pohištva naokoli in poskušal določiti, kaj raste v moji mizi.
Iskanje po temi