PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Montažni sistemi in les Koliko armature v temelj

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zanima me, če je dovolj sledeče armature.

V podkletenem delu je 10 cm podložnega betona, na katerega pride temelj 60x50cm (šxv).
Po projektu so 4 rebraste palice fi12, stremena fi8 na 30cm, dimenzije 45x45.Teren je peščen. Klet je kompletna v zemlji. Za 63m temelja 60x50 je vgrajenega 150kg fi8 in 235kg fi12.

V nepodkletenem deluje 10cm podložnega betona, na katerga pride temelj 60x100, armiran s 4 rebrastimi palicami fi12, dimenzija stremen 80x45, na razdalji 30cm. Za 61m temelja 60x100 je vgrajenega 200kg fi8 in 225kg fi12.

Menim, da je armature (pre)malo. Izvajalec pravi, da projektant oziroma statik ni pretiraval s količinami, tako kot se rado dogaja. Tudi pri izdaji GD na to niso imeli pripomb.

Zanimajo me vaša mnenja. Hvala.

Lp Bojan
Na UE pri izdaji GD ne bodo nikoli!! imeli pripombo na količino armature. Ker se na to ne spoznajo! ...
Samo na pamet govoriti je nemogoče. Lahko je dovolj, vendar v večini primerov ne, torej je res lahko malo švoh.
LP,
Samojed
Stara šola: 40-50 kg železa na m3 betona za hitri izračun

Meni se tudi zdi malo premalo glede na hitri izračun
Glede na tvoje podatke
podkleteni del cca 20 m3 betona > 800 kg armature
nepodkleteni del cca 40 m3 betona > 1600 kg armature

skupaj cca 2400 kg tukaj je nekaj rezerve pri kateri lahko nekaj odšteješ

Meni nekaj ne štima z tvojim izračunom :?
namtung,
se je kilaža dvignila že nad 75kg/m3. :wink:
Lep pozdrav
Potem bi morale biti 4 palice zgoraj in 4 spodaj (60x50)
Pri nepodkletenem pa še kakšna več. Zgornjih 50cm bo široko 40 cm in bo betonirano v dveh delih.

Lp Bojan
Poznamo armirane temelje in poznamo nearmirane temelje!!
Med nearmiranimi temelji so temelji brez armature, ali temelji, v katerih je armature manj od minimalne. Minimalna armatura je definirana na podlagi nosilnosti betonskega prereza v trenutku, ko nastane prva razpoka,ki je posledica zunanje obtežbe in ne kakšnega krčenja betona.
Prerez, ki je armiran z vsaj minimalno armaturo, se pri preobremenitvi ne bo porušil krhko.

Pri hiši, ki nima nekih posebnosti (samostojni stebri, velike odprtine v zidovih kot npr. garažna vrata ...) in so tla relativno dobra in homogena, ter da so širine temeljne pete izvedene tako, da so pod temelji približno enake napetosti - s tem tudi približno enakomerni posedki, v temeljih ni potrebna nobena armatura!!

Glede na današnje tlorise bajt pa je armatura dobrodošla. Nekje več, nekje manj. Sicer pa armatura temeljev znaša le del cenovne razlike med finimi in nekoliko manj finimi ploščicami ...
Zakaj je ne bi dali ?...
Veliko premalo armature za neko zgledno plato...
Verjetno je po statičnem računu to čisto dovolj armature. Ampak vseeno, bi jaz dala stremena na max 20cm.

Za temelj 60/50 so 4fi12 čisto dovolj. Mogoče bi dala še po višini po 1fi8 ali fi 6 na vsako stran na sredo višine...

Za temelj 60/100 cm. So zopet 4fi12 dovolj. Edino po višini je fino če so palice na max 30 cm oddaljene med seboj, torej v tem primeru še 2 vmesni palici fi 8 ali fi 6 na vsako stran po višini.

Pri GD... ne gledajo statičnega računa in podobnih zadev (armaturnih načrtov sploh ni potrebno dodajati projektu za pridobitev gradbenega dovoljenja, armaturni načrti so del projekta za izvedbo).
Iskanje po temi