11.12.2025 ob 13:51
V hiši živimo tri leta in v hladnih mesecih se mi na napušču pojavlja vlaga. Največ je je na severni strani, nekaj tudi na zahodni in vzhodni, na južni pa je praktično ni. Streha je enokapnica, nagnjena J–S (pada od juga proti severu).
Hiša je klasično zidana z opeko in ima 20 cm EPS fasadne izolacije. Po mojem mnenju vlaga prihaja med opeko in izolacijo; ko pride do roba napušča, se zgoraj na izolaciji izloči iz ovoja in tam kondenzira. Možno je tudi, da se je izolacija v teh letih malenkost posedla.
Strešna izolacija je napihana celuloza in je dobro izvedena. Hiša sicer dosega standard pasivne gradnje.
Hvala za vsakršne izkušnje in nasvete!
Hiša je klasično zidana z opeko in ima 20 cm EPS fasadne izolacije. Po mojem mnenju vlaga prihaja med opeko in izolacijo; ko pride do roba napušča, se zgoraj na izolaciji izloči iz ovoja in tam kondenzira. Možno je tudi, da se je izolacija v teh letih malenkost posedla.
Strešna izolacija je napihana celuloza in je dobro izvedena. Hiša sicer dosega standard pasivne gradnje.
- Kaj bi lahko bil dejanski vzrok takšne vlage na napušču?
- Kakšne rešitve obstajajo, da se te težave znebim?
- Če bi med vrh fasadne izolacije in napušč vbrizgal pur peno – bi s tem težavo samo premaknil na notranjo stran, ali bi to dejansko pomagalo?
Hvala za vsakršne izkušnje in nasvete!