PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Klasična gradnja Vlaga na napušču v zimskih mesecih

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
V hiši živimo tri leta in v hladnih mesecih se mi na napušču pojavlja vlaga. Največ je je na severni strani, nekaj tudi na zahodni in vzhodni, na južni pa je praktično ni. Streha je enokapnica, nagnjena J–S (pada od juga proti severu).
Hiša je klasično zidana z opeko in ima 20 cm EPS fasadne izolacije. Po mojem mnenju vlaga prihaja med opeko in izolacijo; ko pride do roba napušča, se zgoraj na izolaciji izloči iz ovoja in tam kondenzira. Možno je tudi, da se je izolacija v teh letih malenkost posedla.
Strešna izolacija je napihana celuloza in je dobro izvedena. Hiša sicer dosega standard pasivne gradnje.
  • Kaj bi lahko bil dejanski vzrok takšne vlage na napušču?
  • Kakšne rešitve obstajajo, da se te težave znebim?
  • Če bi med vrh fasadne izolacije in napušč vbrizgal pur peno – bi s tem težavo samo premaknil na notranjo stran, ali bi to dejansko pomagalo?
Prilagam tudi fotografijo.
Hvala za vsakršne izkušnje in nasvete!

Priložene datoteke Predogledne slike

Nekje prihaja do srečanja toplega in hladnega zraka,
Veš kako je bil stiropor lepljen? Na pike?
Možen je tudi samo zunanji kondenz. Ob fasadi se zrak segreje, dvigne, nabira in kondenzira pod streho.
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
ampete,
v navodilih za vgradnjo fasadnega EPS-a piše, da se vsaj dve (2) vrsti nalepljenega EPS-a po vsej horizontali zaključijo z PU peno. Verjetno tega niso fasaderji storili in se tako zrak med zidom in stiroporm dviga do desk; stik zunanjega hladnega = kondenz na/pod deskami.
V dveh primerih sem že v šatrtu projektantu predlagal izvdebo II. zračnega kanala; smo izvedli. Verjetno bi se tudi pri tebi to dalo, dosti prej izdelat. Oziroma zatesniti EPS po horizontali.
Lep pozdrav
(11.12.2025 ob 17:19)firefly Napisal: Veš kako je bil stiropor lepljen? Na pike?
Možen je tudi samo zunanji kondenz. Ob fasadi se zrak segreje, dvigne, nabira in kondenzira pod streho.

Jaz mislim da so rekli da so lepili po celem robu, samo kaj točno so mojstri naredili pa nisem več prepričan. Skoraj sem pa siguren, da vlaga prihaja iz notranjosti fasade zaradi oblike madežev na napušču. Uspel sem najti en detajl, ki sem ga takrat slikal, pa se mogoče vidi kaj so počeli mojstri.

(11.12.2025 ob 20:08)som16 Napisal: ampete,
v navodilih za vgradnjo fasadnega EPS-a piše, da se vsaj dve (2) vrsti nalepljenega EPS-a po vsej horizontali zaključijo z PU peno. Verjetno tega niso fasaderji storili in se tako zrak med zidom in stiroporm dviga do desk; stik zunanjega hladnega = kondenz na/pod deskami.
V dveh primerih sem že v šatrtu projektantu predlagal izvdebo II. zračnega kanala; smo izvedli. Verjetno bi se tudi pri tebi to dalo, dosti prej izdelat. Oziroma zatesniti EPS po horizontali.

Som16, hvala za odgovor. Razumem, da bi moral o tem razmišljati že prej, žal se takrat nisem zavedal, kakšne težave lahko to povzroči. Zdaj pa me zanima, kaj lahko naredim v trenutni situaciji, ko je fasada taka, kot je. Ali obstajajo kakšne primerne rešitve oziroma sanacijski ukrepi?

Priložene datoteke Predogledne slike

ampete,
Ali boš zapiral te šperovce-naredil škalte?
Če, potem odreži 5-8 cm stiropora in zadihtaj po horizontali; moreda še boljše, počakaj do konca zime, naj se to izsuši kolikor se mora, nato pa v izvedbo.
Lep pozdrav
Ampete,
- kaksen je naklon strehe?
- kaksna je kritina?
- kako je zakljucena pri zlebu?
Iskanje po temi