PodSvojoStreho.net Nepremičnine Finančna plat Ara - vračilo če ne dobiš kredita

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Torej po dolgih letih varčevanja si bi kupil svoje stanovanje.
Nekje 1/2 imam prihranjeno, 1/2 bi vzel kredit. 
Na banki sem že preveril, načeloma bi moral kredit iti skozi brez večjih težav, mi ostane še kakih 100 eur viška po obroku.
Ni pa nikoli fiksno, dokler ne gre kredit v dejansko odobritev. Izvršb in blokad nisem nikoli imel, je pa bilo obdobje, ko je šlo zelo na tesno, ko je bilo treba prositi tudi za odloge plačil. Ne vem, kako banka gleda na to oz. v kaj imajo vpogled.

Stvar je taka. Nepremičnine gredo za med, nekdo pride na ogled, ima zraven aro in po možnosti ponudi še par jurjev več, samo da dobi.
Zanimajo me izkušnje, kakšna je realna možnost, da na ogledu "vzameš" stanovanje, položiš naslednji dan 1/3 are vendar ti dajo v pogodbo, da v primeru zavrnitve kredita dobiš le-to povrnjeno? Na banki pravijo, da je to pogosta praksa, imam pa dvome, glede na trg. Rad bi se pa seveda zavaroval, da na koncu ne izgubiš are, če kaj banki ni všeč. Vendar se bojim, da potem prodajalec raje proda stanovanje komu drugemu, ki lahko takoj skešira pa da par jurjev manj...

Napisal sem napako,
torej ne da položim 1/3 are, ampak da plačam aro v višini 1/3 prodajne cene.

Napisal sem napako,

Napisal sem napako,
Kaj je potem point are? Zakaj bi prodajalec v to privolil in izgubil resne kupce?
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
Če ne prodajaš ravno nove nepremičnine, ki se jo kupuje kot investicijo, verjetno večina ljudi plača z kreditom...Je pa res da se med 30. kupci hitro najde nekdo, z boljšimi pogoji, ki lahko prej plača...
Ara je pravno definiran koncept. Če prodajalec odstopi od prodaje mora vrniti dvojno aro tako, da res ne vem zakaj bi okoli are kaj spreminjal. Gre za potrditev resne namere o nakupu in garancija za prodajalca, da ne zgublja časa in energije ter kupca da ima čas da uredi finančne zadeve. Ker sem sam v postopku prodaje nepremičnine mi niti na pamet ne pade, da bi dodajal neke klavzule o vračilu kupnine.
Pravno definiran koncept je tudi to, da se ara vrne, če banka ne odobri kredita.
Banko zato da potrdilo. Torej ne moreš vplačat are, pa si čez 4 tedne premislit. Dejansko moraš bit pripravljen kupit, vložit vlogo za kredit in šele če ti je na zadnji točki zavrnjeno, se ara ob potrdilu vrne ipd.
Jasno pa mi je, da boš ti kot prodajalec absolutno dal prednost osebi x, ki ti jutri skešira celoto kot meni, ki si mora urejat kredit.
Ravno to je namen teme, "potipat", kakšne so sploh realne možnosti kupit stanovanje na način, ki ga opisujem.
I.... dont care. Če nisi zmozen od banke dobit jasno zagotovilo.... potem gre ara. Karkoli drugega je ideotizem.
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
@ aleš454, niti pod razno ni pravni koncept, da se ara vrne, če ne dobiš odobrenega kredita. Lahko mi primer pravne prakse linkaš.

Ara nima veze z odobritvijo kredita, ponovno, prosim, da linkaš pravno prakso v kolikor trdiš, da temu ni tako. Ara je točno določen in pravno definiran način rezervacije določenega posla. To kar ti pišeš je pa kar nekaj, kar se dva lahko dogovorita s pogodbo, ampak to ni ara in pika.

Komu bom jaz dal prednost je moja odločitev. V mojem osebnem primeru niti pod razno ni bilo tako kot ti pišeš ampak ok.
@ aleš454 mogoče vzami še tole v obzir, da je ponavadi ara 10%, mogoče se izpogajaš za kakšne 5% , da malo manj "tvegaš".

Tudi ne verjamem, da gredo nepremičnine še tako za med, mi smo lansko leto prodajali stanovanje, sicer smo kupca dobili v roku cca 3 tednov ampak ni bilo da bi v vrsti stali, pa je stanovanje bilo staro 20let, prenovljeno in lokacija Ljubljana.

In vem kako je to kupovati, ker smo lansko leto prodajali in kupovali hkrati, banka je potrebovala 7 tednov, da je odobrila naš kredit od takrat, ko so dobili zadnji papir, ki so ga rabili, vse ostalo je že bilo, hiša brez hipoteke...

Takrat smo bili na trnih, da res ni, jaz spal nisem ene dve noči, ker je bilo enako v igri okrog 20.000eur, ki bi jih hipotetično izgubil, če bi se banka ne vem kaj spomnila, čeprav v teoriji bi naj šlo vse čez. Plus tega smo imeli še precej nerazumevajoče prodajalce od katerih smo kupovali. Smo se pa uspeli dogovoriti, da namesto 10% are damo cca 5,7%.

Smo pa imeli res dobre kupce, ki nas ne bi metali ven iz stanovanja, če bi nam vse skupaj padlo v vodo.

No saj na koncu je tudi šlo ampak še sedaj imam travme na tisto obdobje.
Hvala za odgovore. Elektron 11, ja, res je, zelo stresno je vse skupaj, ves ta čas pa človek tudi hodi v službo in se ne more 8 ur dnevno ubadati samo z temi stvarmi. Me veseli, da se ja na koncu izšlo zate.

Ostalim pa... odgovori so takšni, kot da bi napisal, da imam kup izvršb in je riziko, če sploh obstaja banka v Slo, ki bi mi dala kredit in bi jaz zdaj pač "probal".

Ne, na podlagi Sisbon izpisa in moje bonitetne ocene bi kredit moral gladko skozi.
Je pa pač dejstvo, da dokler kredit ni odobren s strani banke, so vse ostalo računi brez krčmarja.

In če jaz zdaj skeširam 20 jurjev denarja, ki sem ga šparal 10 let plus in to izgubim,
to zame pomeni, da lahko odmislim svoje stanovanje in grem cel postopek na novo.
Zato je tudi prodajalcem potrebno razumeti, da kupci nismo samo molzne krave. Upam da ne bom stanovanja kupoval od ljudi, kot so Kecko oz. še bolje rečeno, upam da s takšnimi ljudmi ne bom imel kaj veliko opravka v življenju nasploh.
Iskanje po temi