PodSvojoStreho.net Nepremičnine Finančna plat GURS in vrednotenje nepremičnin

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
No, pa bo!

V Februarju prihodnjega leta, nam bo GURS na osnovi popisa nepremičnin poslal na naše naslove še "vrednotenje" naše nepremičnine.

Pomeni, da bom "končno vedel" koliko je moja nepremičnina vredna.

Pa ne me zajebavat! :evil: :twisted:

Še posebej glede na metodologijo, ki jo upoštevajo pri vrednotenju na GURS-u. Na vzorcu najmanj 150 prodanih nepremičnin približno enakih karakteristik, bodo določili neko povprečno ceno.

In to je to! Povprečno ceno!

Me pa pri celi stvari bolj zanima popolnoma drugo - akademsko vprašanje.

Kdaj nek predmet, dobrina ali nepremičnina "dobi vrednost"?

Po mojem laičnem mnenju se to zgodi takrat, ko se pojavi na trgu! Če se motim naj me kdo popravi.

In sedaj naprej.
Če je temu tako, sam pa nimam namena prodajati moje nepremičnine , torej moja nepremičnina ni na trgu - potem ta ista nepremičnina "NIMA VREDNOSTI".

Pa ne mislim sedaj, da ni nič vredna. Nasprotno. Marsikomu ta nepremičnina pomeni neprecenljivo vrednost. In ta vrednost se ne more meriti zgolj in le na osnovi nekih BUTASTIH birokratskih POVPREČKOV.

Je pa žal jasno, za kaj bo to vrednotenje pomembno. Seveda za polnjenje državne malhe. In za tako dolgo pričakovani in obljubljani davek na nepremičnine.

Me pa zanime mnenje vas ostalih lastnikov nepremičnin, kako boste reagirali, ko boste v kuvertici iz GURS-a dobili v vednost, koliko je vaša "bajtica" vredna?
po novem bo z letom 2011, kolkr jst vem. vmes pa seveda vse tiste "analize" trga ipd, tudi s strani lastnikov, če prav vem..
Mene pa zanima sledeče. Ko je GURS delal popis nepremičnin je bila moja hiša še v fazi obnove in so tam nekje vpisali da ni bivalna i nda ni bivalnih prostorov v njej.. Sedaj je obnovljena in je bivalna. Ni pa nobeden prijavljen na tem naslovu ker nam sluzi samo kot vikend.

Sedaj me pa prav zamina kako jo bodo ovrednotili. Ali mogoce kdo ve, ali sem po kaksnem zakonu oz. pravilniku dolzan javiti spremembe GURS-u?
papez46 Napisal:No, pa bo!

V Februarju prihodnjega leta, nam bo GURS na osnovi popisa nepremičnin poslal na naše naslove še "vrednotenje" naše nepremičnine.

Pomeni, da bom "končno vedel" koliko je moja nepremičnina vredna.

Pa ne me zajebavat! :evil: :twisted:

Še posebej glede na metodologijo, ki jo upoštevajo pri vrednotenju na GURS-u. Na vzorcu najmanj 150 prodanih nepremičnin približno enakih karakteristik, bodo določili neko povprečno ceno.

Me pa pri celi stvari bolj zanima popolnoma drugo - akademsko vprašanje.

Kdaj nek predmet, dobrina ali nepremičnina "dobi vrednost"?
Predmet dobi vrednost takoj, ko vanj nekaj vložimo (vgradimo material, dodamo delo....)

Po mojem laičnem mnenju se to zgodi takrat, ko se pojavi na trgu! Napaka Big Grin Če se motim naj me kdo popravi. Bom poskusil popraviti. :wink: Na trgu prodajamo predmet, ki ima neko določeno vrednost. Temu predmetu postavimo neko ceno, ki je osnova za prodajo. Če prodajamo več predmetov po neki ceni, lahko vse skupaj izrazimo s prodajno vrednostjo (cena*količina=vrednost). Torej ima nepremičnina neko vrednost (vgrajeni materiali + delo + zemljišče + dokumentacija....) in jo lahko za neko ceno tudi prodamo Big Grin Ufff, a ni zapletena ta ekonomija Big Grin :lol: Big Grin

In sedaj naprej.
Če je temu tako, sam pa nimam namena prodajati moje nepremičnine , torej moja nepremičnina ni na trgu - potem ta ista nepremičnina "NIMA VREDNOSTI". Vrednost ima, nisi ji pa postavil cene po kateri bi jo prodajal. Če nebi imela vrednosti, je nebi bilo smiselno niti zavarovati. :wink:

Pa ne mislim sedaj, da ni nič vredna. Nasprotno. Marsikomu ta nepremičnina pomeni neprecenljivo vrednost. In ta vrednost se ne more meriti zgolj in le na osnovi nekih BUTASTIH birokratskih POVPREČKOV.

Je pa žal jasno, za kaj bo to vrednotenje pomembno. Seveda za polnjenje državne malhe. In za tako dolgo pričakovani in obljubljani davek na nepremičnine.

Me pa zanime mnenje vas ostalih lastnikov nepremičnin, kako boste reagirali, ko boste v kuvertici iz GURS-a dobili v vednost, koliko je vaša "bajtica" vredna?
Meni bo prav fino. Če svoje vrednosti ne bom mogel prodati po takšni ceni, jo bom pa ponudil GURS-u, pa naj jo oni odkupijo, če mislijo da je toliko vredna :wink: Big Grin
Pa naj me kdo popravi - če si upa :lol: :lol:
Lp, Sparky

P.S.
Ko bom velik bom strokovnjak - zato obupno potrebujem dobre nasvete Wink
No, eno dobro lastnost bo ta stvar vseeno imela. Ne bo se moglo več zgoditi, da na primer župan Celja proda nepremičnino za 80 jurjev prijatelju in jo čez par mesecev kupi nazaj za 240 jurjev. Zdaj se mu bo vsaj približno bliskalo za kakšne denarje gre. Kriv pa itak nikoli nič ni.
Jaz trenutno mislim, da je naša koča vredna cca 60 jurjev, slutim pa, da me čaka presenečenje.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Fery Napisal:No, eno dobro lastnost bo ta stvar vseeno imela. Ne bo se moglo več zgoditi, da na primer župan Celja proda nepremičnino za 80 jurjev prijatelju in jo čez par mesecev kupi nazaj za 240 jurjev. Zdaj se mu bo vsaj približno bliskalo za kakšne denarje gre. Kriv pa itak nikoli nič ni.
Jaz trenutno mislim, da je naša koča vredna cca 60 jurjev, slutim pa, da me čaka presenečenje.

jah bojim se da se motiš :wink:
država je kazni v prometu dvignila na 4 kratnik nemških in izgleda ne upa več :roll: :lol:
zdaj pa potrebuje še kakšen piskrček... Falcon je prišel nazaj pa popravit ga je treba :lol:
@sparky.xxl

Zanimivo tole tvoje tolmačenje. Res.

Sam sem prišel do še bolj "perfidne" opcije.

Enostavno svojo nepremičnino "podarim" mami državi. Seveda s pridržkom doživljenskega preužitka. Oziroma drugače rečeno - iz lastnika nepremičnine - se prelevim v "najemnika" pod določenimi pogoji.

V tem primeru, je "lastnik" potem dolžan ( ne bom citiral vse zakonodaje ) skrbeti za predmetno nepremičnino, skrbeti za njeno investicijsko vzdrževanje in vse stroške, kateri izvirajo iz naslova lastnine.

Moje je le plačevati ustrezno najemnino in uporabljati objekt skladno z dogovorjenimi pogoji.

Me prav zanima, kaj bi se zgodilo, če bi "mama država" kar naenkrat "dobila" v dar dobrih 1.000.000 nepremičnin?
Mene pa moti tukaj ena stvar.
Midva sva kupila pred leti stanovanje, na kredit seveda,pred tremi leti še hišo spet kredit.Nismo prodali nič.Ampak vprašanje pa je.Zakaj bomo mi ,ki smo bili sposobni oz. delali kot konji,sedaj plačali za nekaj kar smo uspeli v tem primeru kupit.Tisti,ki so pa delali od 07-15,potem pa se praskali po riti, prosili za socialna in neprofitna stanovanja pa bodo lepo spet na boljšem.
Ali se pa motim?
Ne, ne motiš se. In če si bil pošten in pri gradnji plačeval vse davke (na material in delo), si pa še 2x butelj. Žal mi je samo, da sem tudi sam med njimi (hiša na ključ).

Bye
Potem - takem drži dejstvo, da nas je v Slo več kategorij državljanov. In vsi nimamo enakih pravic in nismo enako obravnavani!

Pri investiciji v izgradnjo lastnega doma, ali nakupu stanovanja, v vrednosti 200.000 Evrov, je v državni proračun "padlo" dobrih 34.000 Evrov davka.

Itak in že.

Vsi ki so po "jazbinšku" kupovali stanovanja za 10.000 in manj DEM, imajo danes nepremičnino enake vrednosti ( 200.000 EVROV ), za to so "plunili" le 1700DEM v davčno blagajno.

Tudi če bomo sedaj plačevali enak davek na nepremičnino so torej nekateri za enako in primerljivo stvar v skupno "malho" prispevali bistveno manj.

Razlika je več kot očitna.
Tudi mene najbolj jezi, da vedno plačujemo pridni. Midva z ženo sva začela iz ničle, še žlice nisva imela. Veliko sva naredila sama in danes imamo (za naš okus) zelo lepo urejeno hiško. In zato bomo zdaj še plačevali :evil: . Nekomu v bližini pa se je zrušila podrtija, dobil je kontejner ... Verjetno ne bo plačal nič. Žal je tako povsod. Tudi v službi dobijo pridni bistveno več dela, saj ga opravijo tudi namesto lenuhov. Žal pri plačah ni ustreznih razlik, pa začneš razmišljati o tem, kak butelj si.

LP.
Pr temeljih ekonomije so nas vedno učili, da ekonomija ni sociala. To bo veljalo tako dolgo, dokler bodo na zemlji veljali osnovni gravitacijski zakoni (da voda prosto ne teče v hrib Big Grin ).
In vsaka dobrina se prične in konča pri denarju. Saj poznate zakon o omejenosti dobrin.....
Denar mora krožiti in prej ga daš od sebe, prej ga dobiš nazaj. Država skrbi za naš denar, da nam slučajno ne splesni ali nam ga pohrustajo miške :wink: .
Ker ji že zmanjkuje idej kako ga dobiti, si izmišlja nove in nove zakone. Res pa je, da država nebi toliko jemala, če nebi toliko trošila. Za katere stvari trenutno troši največ denarja, pa tako ali tako vsi vemo.
Zdravilo proti gripi imamo. Tamiflu se dobro prodaja. Farmacevtska podjetja pa opažajo, da je prodaja antidepresivov močno padla. In pritisnila je na državo. Država na državljane pritiska z zakoni. Zakoni pritiskajo na naše živce in mi pritiskamo lekarne, da imajo na zalogi dovolj antidepresivov.
In kje je sedaj poanta vsrga tega pisanja. Poante pač ni. Pisanje je brez glave in repa. Eno samo nakladanje. Tako kot naklada država in nakladamo mi v vsakdanjem življenju.
Danes imam pač slaba dan. :wink: Izvedel sem namreč, da niti približno nimam predispozicij, da bi lahko kdaj postal tajkun. Torej nikoli ne bom bogat in bom obsojen na plačevanje davka na nepremičnino. Vrednost moje nepremičnine je pač premajhna, da bi mi država oprostila plačilo davka. To se lahko zgodi le tistim "ta velikim" Big Grin . Jaz sem pa že do rojstva "ta mali" Sad :twisted: .
Pa saj ne bo tako hudo kot govorijo. Nova gripa tudi ni tak huda kot so govorili. A za vsak slučaj bom pogoltnil en ali dva Prozaca Big Grin . Da mi ne poči film Big Grin .
Lp, Sparky

P.S.
Ko bom velik bom strokovnjak - zato obupno potrebujem dobre nasvete Wink
Samo tole bi komentirala ...
papez46 Napisal:Še posebej glede na metodologijo, ki jo upoštevajo pri vrednotenju na GURS-u. Na vzorcu najmanj 150 prodanih nepremičnin približno enakih karakteristik, bodo določili neko povprečno ceno.

Metodologija ne bo tako preprosto samo povprečje teh 150 prodanih nepremični ... ampak bo povprečje 150 podobnih prodanih nepremičnin. Torej ne bodo delali povprečja od napol zrušene hiše velikosti 200m2 in v piko zrihtane hiše velikosti 200m2. Poleg tega bodo upoštevane še prilgoditve in podobno, tako da se ta metodologija ni za man razvijala vsa ta leta. In dobljena vrednost bo precej dober približek tržne vrednosti, saj bo izračunana na podlagi tržnih vrednosti primerljivih nepremičnin. Poleg tega ta metodologija ni zdaj fiksirana ampak se bo analiza trga sproti izvajala, posodabljala in prilagajala trgu z nepremičninami.
Več glav, več ve ...
Anja Napisal:Samo tole bi komentirala ...
papez46 Napisal:Še posebej glede na metodologijo, ki jo upoštevajo pri vrednotenju na GURS-u. Na vzorcu najmanj 150 prodanih nepremičnin približno enakih karakteristik, bodo določili neko povprečno ceno.

Metodologija ne bo tako preprosto samo povprečje teh 150 prodanih nepremični ... ampak bo povprečje 150 podobnih prodanih nepremičnin. Torej ne bodo delali povprečja od napol zrušene hiše velikosti 200m2 in v piko zrihtane hiše velikosti 200m2. Poleg tega bodo upoštevane še prilgoditve in podobno, tako da se ta metodologija ni za man razvijala vsa ta leta. In dobljena vrednost bo precej dober približek tržne vrednosti, saj bo izračunana na podlagi tržnih vrednosti primerljivih nepremičnin. Poleg tega ta metodologija ni zdaj fiksirana ampak se bo analiza trga sproti izvajala, posodabljala in prilagajala trgu z nepremičninami.

Ja, razumem.

Torej spet "megla". Veliko megle - za veliko proračunskega denarja.

Spet ni nič dorečenega, nič ni fiksno, nič se ne ve ali predvideva kako in kaj.

Vse se bo prilagajalo, korigiralo in vsklajevalo sproti - in kakor bo trenutni vladajoči garnituri ustrezalo.

Na ta način so možnosti za mahinacije in manipulacije že v osnovi zelo velike. Ker pa smo nacija iznajdljivih človečkov, bo si upam trditi nastala totalna anarhija in bo stanje še manj pregledno.

No ja, še dobro da imam na MP3 tisto dobro staro od Josipe "MAGLA, MAGLA - SVUDA OKO NAS". 8)
po mojem mnenju pretiravate z višinami davka...že sedaj se plačuje za stavbno zemljišče in novi davek bo pač nadomestil to plačilo, verjetno res drži, da bodo eni malo več plačali, drugi malo manj, vendar kakor sedaj kaže, lahko največji finančni zalogaj pričakujejo tisti v Ljubljani in bližnji okolici, malo daljša okolica bo najbrž približno enako kot za stavbno zemljišče, ostali pa mogoče celo nič oz. malenkosti
BTW: trenutno dam 60€ za stavbno zemljišče in se mi zdi kar precej, tako da davek kaj prida ne bi smel bit višji...
1 2 3 4 5 ... 37 Pojdi na stran 
Iskanje po temi