PodSvojoStreho.net Nepremičnine Gradbena dokumentacija Frčada - postopek pridobitve dovoljenj in stroški

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

na obstoječi hiši (stari cca. 40 let) bi na delu hiše naredila frčado, saj je v tem delu kuhinja in zaradi mansarde imamo samo spodnje omarice, kar nam je premalo, zato bi želeli v dolžini cca. 3 metre narediti frčado. Potrebno bi bilo tudi premakniti elektriko, saj je točno na tem delu strehe drog z električno napeljavo.
Kolikor sem se pozanimala do sedaj je potrebno gradbeno dovoljenje.
Prosim, če mi kdo napiše postopek pridobitve (lokacijska, projekt, dovoljenje???) ker na različnih krajih dobivam različne informacije.
Če je kdo pred kratkim delal frčado me zanima tudi kakšni so okvirni stroški pridobitve dovoljenj in izdelave.

Hvala Smile Smile
Postopek je klasični - poiščeš arhitekta, ta ti pripravi projekt.
Pridobijo se ustrezna soglasja in po tem na upravni enoti odda za gradbeno dovoljenje.
Prijaviš začetek gradnje, izvedeš frčado.
Po končani gradnji vložiš za uporabno dovoljenje.
To je to.
Evo dobila odgovor iz občine...baje ni potrebno gradbeno dovoljenje....

"Skladno z določili Priloge 2 k Uredbi o razvrščanju objektov (Ur.l. RS, št. 37/18 – v priponki) sodi med vzdrževanje objekta tudi izvedba del na ovoju objekta in zasteklitve, kamor sodi tudi izvedba frčad med nosilnimi konstrukcijskimi elementi. 5. člen Gradbenega zakona (Ur.l. RS, št. 61/17) določa, da za vzdrževanje objektov gradbeno dovoljenje ni potrebno, seveda pa se morajo dela izvajati kot prej določeno.

Pri izvedbi se upošteva tudi določila veljavnega prostorskega akta, ki glede oblikovanja streh določa:
Frčade ne smejo biti višje od višine slemena strehe. Frčade na strehi stavbe, pri dvojčkih in pri vrstnih hišah morajo biti oblikovno usklajene. Višina posamezne frčade ne sme presegati 1/2 višine strehe. Višina frčade je projekcija celotne višine frčade (od najnižje točke odprtine v strehi, potrebne za izvedbo frčade, do najvišje točke strehe frčade) na vertikalno ravnino. Skupna dolžina frčad ne sme presegati 1/3 dolžine strešine. Sleme frčade ne sme imeti naklona usmerjenega proti glavni strešini. Na območjih, varovanih s predpisi s področja kulturne dediščine, lahko organ, pristojen za varstvo kulturne dediščine, določi tudi drugačne pogoje.
30 % strehe je lahko drugačnega naklona, sicer je predpisana dvokapnica."

Tako, da sedaj ne vem...pač pridobim lokacijsko informacijo ali potem vseeno potrebujem arhitekta za izdelavo načrta ali samo neko skico in izvajalec kar naredi. Ali je potrebna priglasitev del? Soglasje sosedov?
Piše: med nosilnimi konstrukcijskimi elementi.

Špirovci so nosilni konstrukcijski element. Torej, če bo frčada izvedena na način, da bodo vsi špirovci ostali, potem da. Ali ima to smisel je pa drugo vprašanje.
hmmm potem špirovcev ne smeš požagati...jaz sem si predstavljala, da bi bila ta frčada od prvega špirovca (na robu hiše) do nosilne stene (cca. 3,20m). Vmes je pa sigurno še kakšen špirovec....pomoje bi morali biti na 1m.
Ponavadi so špirovci nekje na 80cm do 1m.

Samo povem kaj pravi zakon in kaj sodi pod konstrukcijske elemente. Seveda je nebroj frčad izvedeno drugače ampak, če bi se pri njih oglasil inšpektor bi lahko bila težava.
aandreja Napisal:...kamor sodi tudi izvedba frčad med nosilnimi konstrukcijskimi elementi...
Saj nikjer ne piše, da je med dvema sosednjima nosilnima konstrukcijskima elementoma. Big Grin Ena velika frčada, kjer požagaš par vmesnih špirovcev, se še vedno nahaja med konstrukcijskimi elementi. Big Grin

Lahko mogoče kdo prosim objavi povezavo, kjer so ti predpisi zapisani?
Preberi še enkrat.
"Saj nikjer ne piše, da je med dvema sosednjima nosilnima konstrukcijskima elementoma. Big Grin Ena velika frčada, kjer požagaš par vmesnih špirovcev, se še vedno nahaja med konstrukcijskimi elementi. Big Grin"

Jao, jao! Hvatanje krivin ( bi rekli južni bratje) Čisti balkan!

Za spremembo naklona strehe, dvig in kolikor toliko uporabno frčado, uradno potrebuješ G.D. Od "pamtiveka"!

P.S. Nisem pa rekel, da je ne moreš naredit brez G.D. Samo posledice nosiš sam! To je vse!
Ne podpiram tega, samo zanima me bolj natančna tehnična definicija, kot je zapisana zgoraj. Ker tisto zgoraj napisano verjetno spodbiješ, če se ti s temi stvarmi da ukvarjati.

Če smo že ravno pri temu, potem vsaka odvetniška pisarna (ne samo pri nas, tudi v celotnem zahodnem svetu) deluje "po balkansko", ker vemo, da se vpiknejo v vsako vejico in piko, ko je to treba.

Pa vsi vemo zakaj rabimo za frčado GD. Razlog ni tehnične narave ampak v zaračunanem komunalnem prispevku, ker se poveča neto bivalna površina. Vsaj kakor je meni znano. Tule v nekaterih občinah okrog nas so ljudje za ureditev mansard plačevali astronomne komunalne prispevke. Tistih nekaj, ki jih je pač hotelo narediti vse po pravilih. Zopet ne podpiram kakšnih "neuradnih" izvedb ampak se prav trudijo, da ljudje delajo kontra. Big Grin
aandreja Napisal:...Višina frčade je projekcija celotne višine frčade (od najnižje točke odprtine v strehi, potrebne za izvedbo frčade, do najvišje točke strehe frčade) na vertikalno ravnino...
Lepo vas prosim... Big Grin Kaj to pomeni? Sem univ. dipl. inž. in ne razumem. Verjetno nisem dovolj butast. Takšne litanije so same sebi v namen, brez kakšnih skic in opisanih mer. Pri tej količini frčad, ki se v Sloveniji izvajajo, pa takšni "na pol tehnični opisi" ne bi smeli priti ljudem v roke.
Komentar leti na občino in ne na pisca prispevka...
Iskanje po temi