Na obali imam hiso s pogledom na morje. Lastnik sosednje hise (razdalja nekaj metrov) si je pred krakim postavil dimnik, ki nam zatira velik del pogleda na morje.
Zanima me, ali bi se moral pred gradnjo posvetovati z nami?
Nase mnenje je namrec, da ima njegov poseg neposreden vpliv na nas. Okrnjen je velik del pogleda na morje kar ima vpliv na vrednost nepremicnine.
Zanima me, ali so taksni posegi normalna praksa? Ali obstaja kak pravilnik na to temo?
In kakšen zgleda ta dimnik, da vam zastira velik del pogleda na morje? Je hiša že imela dimnik prej in ga je zdaj povečal ali kaj? Bere se tako, kot bi zgradil trboveljski dimnik pred vašo hišo.
Jaz sem včasih tudi imel pogled na hribe, pa so potem zgradili blok. Imam razgled na X pa bo kmalu stala nova hiša, ki bo blokirala tudi to. Razgled pač ni nekaj kar lahko zaščitiš, če se vse dogaja več kot 4m od meje oz. karkoli je že v lokalnih pravilih. Vsaj po moji logiki
Johan_R Napisal:Je prizidal dimnik hiši na novo?
Je povišal dimnik?
Je razširil dimnik?
Je bil že prej dimnik?
Je hiša poleg vas?
Je hiša 3 km proč od vas?
Daj malce manj skopuško opiši to raboto, da vidimo, ali je bilo potrebno gradbeno. In če da, zakaj niste bili vabljeni ob pridobivanju?
Hisa je oddaljena nekaj metrov od nase (priblizno 5m?), od meje pa zgolj 2m,3m.
Ob hisi je bil ustvarjen prizidek iz katere se dviguje dimnik ob steni hise vse do njihove strehe in naprej gor.
Dimnik in prizidek je bili ustvarjeni pred kratkim.
Če je res tako potem si bi obveščen ob pridobivanju GD in možnost vpogleda v projekt, ki je tudi vseboval dimnik višin x in širine y. Ali si to takrat spregledal?
nomnom Napisal:Hisa je oddaljena nekaj metrov od nase (priblizno 5m?), od meje pa zgolj 2m,3m.
Ob hisi je bil ustvarjen prizidek iz katere se dviguje dimnik ob steni hise vse do njihove strehe in naprej gor.
Dimnik in prizidek je bili ustvarjeni pred kratkim.
Kar pomeni, da se je prizidek gradil v pasu manj kot 4m do parcelne meje z vami? V takem primeru bi verjetno potreboval vaše soglasje - če gre za novograjeni prizidek.
Kaj pa če bi najprej stopil na upravno enoto, pogledal kakšna so pravila pri vas in če ima zadeva "sploh" gradbeno dovoljenje.
Tovrstne nasvete dobiš tukaj, razen ...
... če @Vuego malce bolje pozna in lahko razloži situacijo in zahteve pri vas.
Stopi na upravno enoto in poglej:
- pravila glede odmikov, ..., ponavadi so minimalni za hiše 4m;
- preveri, ali je imel gradbeno dovoljenje za prizidek;
- če so odmiki premajhni, potem je jasno, da bi sosed potreboval tvoje soglasje/dovoljenje za vse skupaj in če tega nima, potem je prizidek črna gradnja.
Če ste pa sosedu dali soglasje, da gradi bližje meji, ... ampak predvidevam, da ga niste.
Ja no - sej če je to v Piranu, pa ma to teraso recimo mal med hišami in je razgled na morje samo med dvema hišama ki sta 2 m narazen .............. ja pol zna 60 cm res pokrit večino razgleda.
Citat:Na dimnik narišeš morje in plažo, pa je razgled neprekinjen tudi na teh 7°
Najbolj zanesljiv način za oceno dejanskega finančnega izkupička pri prodaji nepremičnine je natančen vnaprejšnji izračun vseh obveznih davkov, ki pri... Beri dalje »
Lumar s priznanji Best Buy Award, QUDAL in Customers’ Friend potrjuje tri vidike, ki postajajo pri odločitvi za gradnjo doma vse pomembnejši: vrednost... Beri dalje »
V soboto, 19. septembra 2026, vas v okviru dneva odprtih vrat med 10.00 in 14.00 uro vabimo na obisk in ogled pritlične tipske hiše, ki se nahaja v ok... Beri dalje »
Prijava uporabnika
Registracija novega uporabnika
Vaša registracija je bila uspešna.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.
Porabljeno geslo
Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.