PodSvojoStreho.net Nepremičnine Gradbena dokumentacija Lahko postavim 2 hiši na eni parceli?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni! Že nekaj časa prebiram forum, odkar me je tata malce potroštal, da mogoče pa le lahko pridemo tudi mi do ene preproste hišice. Tata je namreč zidar, upokojen in za enkrat še dobrega zdravja in volje do dela. Sebi je bolj kot ne sezidal hišo sam in če ne bi čakali še 10 let bi jo lahko tudi nam Wink Tako sem začela malce gledati za parcele, ki so seveda v astronomskih zneskih, vsaj tukaj na Gorenjskem, Poljanska dolina. Tuhtam vse mogoče kombinacije, kako priti do spodobne cene za parcelo (cca. 20-30k€) in ob ogledu ene imam vprašanje. Parcela je velika 970m2 zazidljivega in nekaj malega nezazidljivega, kar pa v naši občini ni mogoče razparcelirati na 2 zazidljivi parceli, pogoj je nekaj več kot 500m2. Ker poznava par, ki je v podobni situaciji, nič nimata za "poverbat", hudih dnarjev na strani tudi ne, sem pomislila, če lahko vseeno na tej parceli zgradimo 2 manjši hiški. Je sploh mogoče na parceli, ki je ni možno razdeliti na 2 zazidljiva dela postaviti 2 hiši, pravno mislim? V primeru, da lahko... bi bila možna razparcelacija kasneje, ko hiši že stojita, kajti slej ko prej bi bilo dobro ločiti parceli, če ne drugega zaradi potomcev Wink? Mogoče bi od lastnika, ki ima zdraven še eno parcelo, za enkrat nezazidljivo (postopek do zazidljive pa mislim da je kar dolg), lahko odkupili še cca. 200m2 te nezazidljive, kjer bi lahko imeli vsaj kak vrtiček, parkirna mesta,... Ali lahko urediš parkirna mesta, nasuješ npr. makadam, na nezazidljivem zemljišču? Gre lahko pot po nezazidljivem delu?
Najlepša hvala!
dobra ideja mogoče bi pa to z dvema hišama šlo. Ravno danes smo dobili podatek za Logaško občino- zazidaš lahko 30% parcele. Je pa to odvisno od prostorskega akta, ki je od občine do občine različen. Po nekod imajo da je najmanjša parcela 250 m2 na kateri lahko zidaš.
Dobro jutro.

Hja možnosti je veliko, od tega, da imajo ponavadi občine določene možnosti za manjše parcele v primeru, da gre za dvojčka - kar bi v vašem primeru bila opcija. Do tega, da nekatere dovolijo tudi odstopanja, če se predhodno izvede "lokacijski preizkus". Če se dogovorite z mejašem lahko geodet naredi izravnavo parcele in pridete do 1000m2 in potem razdelite. Odvisno je seveda veliko od tega kako poteka meja zazidljivosti preko parcele. Na nezazidljivem ne smete graditi utrjenih površin torej parkirišč in obračališča. Na občini pridobite lokacijsko informacijo za to parcelo potem pa skok do urbanista.
Pozdravljeni
Lahko naredite hišo-dvojček,če dobite tako lokacijsko informacijo.To bi bilo najboljše.V drugem primeru pa hišo v dva štuka z ločenim stopniščem.To bi gradili v solastništvu,po končani izgradnji pa razdelite etažno lastnino in zemljišče tako,da ima vsak svoj del dvorišča in vrta.Za tak način je zopet potrebno dobiti lokacijsko informacijo za tako višino hiše.Na ta način smo naredili pri nas.Klet v zemlji,pritličje in mansarda z 1,5M visokim kolenčnim zidom(najmanj).Pri nas je bilo to v sorodstvu,treba je paziti,da ne pride pred dokončno delitvijo do sporov,kar bi bilo od vsega najslabše.
Če je možno uzre v štartu naredite čimbolj ločeno, vključno z dvoriščem in dovozom. Obvezno pa hišo. Veliko bolje še mi zdi dvojček kot pa spodaj/zgoraj. V drugem primeru se še člani iste družine prej ali slej skočijo v lase. Če ne prej pa takrat ko ta mlad-a pride k hiš
brizzit
bi se pridružil mnenju oz. smeri razmišljanja o dvočku.
Pozornost namenite "kvalitetnim načrtom" gradbenih konstrukcij!! Big Grin :lol:
Lep pozdrav
Hja...dvojček ali pa ista hiša v dveh štukih se mi ne zdi ravno optimalna rešitev, to bi pomenilo, da moramo dejansko zidati skupaj. Mi bi zidali predvsem glede na finance in počasi, verjetno sploh ne bi šli v noben kredit (tudi težko bi ga dobili). Gede na to, da je želja velika imeti svojo streho nad glavo in da je najceneje priti do tega da SAM zidaš (nam bi moj tata), bi seveda šli v popolno enostavno hiško, z osnovnimi prostori, nobene preserancije, dvokapnica (P+M) cca. do 150m2,... Jaz sem imela v mislih vseeno dve ločeni majhni hiški, da nisi obremenjen s skupno gradnjo, je pa res, da npr. z dvojčkom potem na parceli, ki niti ni toliko velika vsaj nekaj ostane za okolico. Para, ki ga imam v mislim pa ne poznava tako dobro da bi šli skupaj v tak projekt, tudi gradbeni. Aha, torej na nezazidljivem zemljišču ne moreš imeti parkirišča, verjetno samo kak vrt, sadovnjak,... Sem tudi razmišljala, če bi se uskladili o enakem načrtu hiše bi lahko kupili samo en načrt... vglavnem, poskušam hvatati krivine kjer bi le šlo Smile Če imate še kakšno idejo bom zelo vesela Smile
S parom ne bi šla v gradbeni projekt, bi pa skupaj živeli. Dobra je ta.
Saj dvojčka lahko vsak zase delata. Še bolje da imata vsak svojo steno, kot pa skupno. Najdi cca pol leta staro temo ko se je en odločil da bo svojga dvojčka podrl. Kakšne probleme to za sabo potegne ne moreš verjeti.
Je pa precej odvisno od oblike parcele, terena in dostopa. Seveda se da tudi na jurja kulturno postavit dve hiši, da ne boste ravno k sosedu gledal v krožnik, pa samo en bil deležen sonca, drugi pa njegove sence.
Pozdravljeni
Ločeno stanovanje spodaj,zgoraj je v redu vendar kot sem napisal mora biti LOČENO STOPNIŠČE,kot v blokih.Pri gradnji je treba pazit,da se vgradi dovolj zvočne izolacije na plati,da se ne sliši v spodnje stanovanje,in,da se naredi dvižni jašek za infrastrukturo,da se ne sliši v spodnjem stanovanju vsaka uporaba vode.
Edina opcija - za tvoj primer je "dvojček".
Dvojček le v smislu, da sta objekta v neposrednem stiku. Kako tto izvesti arhitektonsko, oziroma dejansko v prostoru, je seveda odvisno od same lege parcele, dovoza in še česa.

Sam fizični del gradnje NI problematičen. Ti gradiš svojo polovico, drug par pa svojo.

Na podoben način smo uredili podobno zadevo pri znancu na Hrvaškem.

Parcele ni mogel razdeliti, ker bi bila potem premajhna za dve hiši. Izvedli smo "projektno" da bo tam stal "dvolček", ki bo imel eno skupno steno. Vse je bilo ok in dobil je GD. Takoj po tem je drugo polovico prodal, skupaj z načrti. Z kupnino je pozidal svoj del in zdaj že nekaj let v miru ribari - tam doli. :wink:

Da pa bi šlo tko kot si ti predstavljaš - dve hiši vsaka na svoji strani parcelew ..........- to pa ne bo šlo skozi v nobenem primeru.
Kot mi je vedno bolj jasno, moram najprej po lokacijsko informacijo, če želim kaj konkretnega izvedeti Smile Sicer možnosti, da sta 2 hiši še ne izključujem, če je npr. kot je nekdo že omenil, določen nek procent koliko je lahko pozidanega, recimo 30% je to od 1000m2 je to 300m2, kar pa je 150m2 za eno hišo čisto dovolj, po moje. Da bi vsak bil v svojem štuku mi kar ne potegne, možu še manj, dvojček je pri meni mogoče še sprejemljiv. Kakšna je pa lahko razlika za strošek razne napeljave (voda, el, komunala,...) v primerjavi dvojček - 2 ločeni hiši?
Bojim se, da stvari niso tako enostavne, kot ste se pogovarjali... Kot vedno govorim iz svojih izkušenj, ki so sledeče:
- zemljišče namenjeno gradnji mora biti vse v mejah zazidljivosti. Torej mora biti površina zazidljivega dela dovolj velika (velikost določena v prostorskih aktih).
- če parcele ne dovolijo razparcelirati (predvidevam, da zato, ker je zazidljivega dela premalo za dve dovolj veliki gradbeni parceli), je ne morete povečati z dokupom nezazidljive parcele, ker to ne šteje v gradbeno parcelo (se opravičujem za uporabo preživelega termina, ampak "gradbeno parcelo" vse upravne enote še vedno uporabljajo in zahtevajo njeno opredelitev-če ne drugače pa pri izračunu raznih faktorjev v lokacijskih podatkih).

Pred kratkim sem raziskovala. ali se lahko postavi dva ločena stanovanjska objekta eni zemljiški parceli. Pridobila sem tudi uradno mnenje Ministrsta za okolja, v katerem piše, da noben akt ne prepoveduje take gradnje (torej je načeloma možna, če so izponjeni vsi pogoji za gradnjo stanovanjskih objektov). Da pa je odvisno od tega, kaj pravijo na občini. Je pa potrebno vsakemu objektu določiti svojo gradbeno parcelo za kar pa spet zmanjka prostora.

Kot je bilo že povedano prej, je najprej potrebno ugotoviti, ali je na območju dovoljena gradnja dvojčkov ali dvostanovanjskih hiš. Če ta dva tipa gradnje nista dovoljena, se dveh stanovanjskih enot na tem zemljišču ne sme organizirati.
JanezNaGmajni Napisal:Pozdravljeni
Ločeno stanovanje spodaj,zgoraj je v redu vendar kot sem napisal mora biti LOČENO STOPNIŠČE,kot v blokih.Pri gradnji je treba pazit,da se vgradi dovolj zvočne izolacije na plati,da se ne sliši v spodnje stanovanje,in,da se naredi dvižni jašek za infrastrukturo,da se ne sliši v spodnjem stanovanju vsaka uporaba vode.
In ko se bodo začelo vzdrževanje skupnih delov bo ogenj v strehi. En bi streho menjal, drugi ne, za nekoga je fasada se dobra, drugemu že 10 let ne ustreza več, spodnji bo dal več za ogrevanje, zgornji pa za hlajenje. Skratka v tem primeru raje živim v bloku s 100 stanovanji. boš prej dobil podporo 50 lastnikov, kot pa v hisi samo enega.
Mi pa vseeno ni jasna ena stvar...v isti občini se prodaja stara hiša, potrebna rušenja, vse skupaj na parceli samo 350m2 in baje ima lastnik že pridobljeno lokacijsko informacijo in gre gor hiša max 7x11 in 5m višine.
Gre za obstoječo parcelo. Zmanjševanje verjetno ni dovoljeno od sprejetja odloka, ki velja za vaše območje. Tudi odloki se med seboj lahko razlikujejo. Svetujem, da se ne ubadate preveč s tem kaj drugi lahko pa kako drugi so in niso, ker se stvari spreminjajo. Za vas bo najbolj relevantna lokacijska informacija ter odlok, ki specifično ureja območje kjer je locirana parcela.
1 2 3
Iskanje po temi