PodSvojoStreho.net Nepremičnine Gradbena dokumentacija Kako iz kmetijskega zemljišča do gradbene parcele

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni

Sem čisto zelen v teh zadevah, pa bom poskusil zastaviti vprašanje. Upam, da boste razumeli.
Prišli smo do faze, ko smo pričeli razmišljati o tem, kje bi postavili hišo. Ker imamo možnost dobiti neko kmetijsko zemljišče, nas zanima, kako bi lahko dosegli, da bi del tega postal zazidljiv. Kaj konkretno bi bilo potrebno, koliko časa to traja, od česa je to odvisno, na koga bi se morali obrniti. Gre za občino Gorje.
Vi tega sami ne morete doseči, lahko samo na občini date pobudo za spremembo prostorskega plana, ta potem predlog posreduje na vlado ki dokončno odloči in potrdi predlog. Je pa to dolg proces brez garancije uspeha.
Izbrano kmetijsko zemljišče za gradnjo ne kupuj dokler ni 100%jasno kje so plusi in minusi. prvo naročiš lokacijsko inf. in dobiš prve zanimive prostorske podatke. Na osnovi tega začneš brskati pri soglasodajalcih kaj gradnja tam pomeni. kakšne možnosti sploh imaš za komunalno infrastrukturne povezave? kakšen je prostorski plan razvoja nekega prostora? morda je še kdo ki tam hoče graditi? Občini se uglavme mora splačati da vi tam gradite, ne da bodo potem imeli z vami same stroške vzdrževanja ceste, vodovoda, kanalizacije, elektrike...
Obrni se na občinskega urbanista ali lokalnega arhitekta.
Občina nima ravno veliko s tem razen to, da zbira pobude in jih vključi v predlog sprememb. Če se nezazidljiva parcela nahaja tik ob že obstoječem zazidljivem območju večjega naselja potem so še možnosti za spremembe, če parcela stoji na samem ali pa se dotika zazidalnih območij, ki niso del strnjenih gradenj potem v tem trenutku lahko pozabite na spremembo namembnosti, ker ne ministrstvo za infrastrukturo in prostor ne ministrstvo za kmetijstvo ne bosta dala soglasja.

No pobudo lahko vseeno daste na občino, to vas nič ne stane. Če se bo občina odločila območje vključiti v predlog sprememb pa bo verjetno zahtevala strokovne podlage.
Ne vem ali velja za vse občine enako ampak v NG se to spreminja na 10 let.
Jaz imam podobno vprašanje pa ne bom načenjal nove teme. Od staršev sem podedoval parcelo na obrobju Ljubljane. Starši so to parcelo dobili v najem od zadruge že v 80. letih. Takrat je bilo tam močvirje, saj se je tam zadrževala voda po vsakem deževju. Ker se je ravno takrat gradila obvoznica, so se starši dogovorili z vozniki tovornjakov, da so za neko plačilo navozili zemljo na ta tisto parcelo. Bilo je približno 90 tovornjakov zemlje. Kdaj je bila rodovitna prst, drugače pa večinoma vse sorte. V devetdesetih letih je prišla parcela v sklad kmetijskih zemljišč, in ponudila se je priložnost da jo odkupimo, kar so starši tudi storili. Ko sem zaprosil za lokacijsko informacijo, sem izvedel da gre za kmetijsko zemljišče 1. klase. Seveda sprememba namembnosti v gradbeno parcelo ne pride v poštev. Ali ima kdo izkušnje kako doseči preklasifikacijo zemljišča, saj dejansko ne spada v kvalitetno kmetijsko zemljo. Mimo parcele gredo vsi priključki, do nje pelje asfalt, meji na pozidano parcelo in je končna parcela večjega travnika, ki pa je nekoliko boljše kvalitete. Praktično ni razloga, da se nebi gradilo na tej parceli, razen omenjenega. Želeli bi graditi hišo.
Če imaš zveze z lokalnim šerifom, je to hitro.
Zoki vse zrihta :mrgreen:
Dejte pobudo na občino, kaj več itak ne morte nardit.
KeCko Napisal:Občina nima ravno veliko s tem razen to, da zbira pobude in jih vključi v predlog sprememb. Če se nezazidljiva parcela nahaja tik ob že obstoječem zazidljivem območju večjega naselja potem so še možnosti za spremembe, če parcela stoji na samem ali pa se dotika zazidalnih območij, ki niso del strnjenih gradenj potem v tem trenutku lahko pozabite na spremembo namembnosti, ker ne ministrstvo za infrastrukturo in prostor ne ministrstvo za kmetijstvo ne bosta dala soglasja.

No pobudo lahko vseeno daste na občino, to vas nič ne stane. Če se bo občina odločila območje vključiti v predlog sprememb pa bo verjetno zahtevala strokovne podlage.

...seveda ima občina dosti s tem...
ZANIMA ME:
imam kmetijsko zemljišče,na občini so mi rekli da ga naj nebi mogel spremeniti v stavbno zemljišče,kljub temu da so v okolici 20 - 50 m že hiše.po katasterski št. zemljišča,ki lahko gre od 1 do največ 8, ima dodeljeno 7.NA občini pa so mi rekli da je to drugo najboljše zemljišče...PROSIM ZA ODGOVORE,,,,HVALAA
Težko je dati odgovor, če pravzaprav nisi postavil niti enega vprašanja.

Kaj naj bi bila številka 7 ki gre od 1-8 mi ni znano oz. je nerazumljivo. Zemljišča se ocenjujejo z boniteto, ki sega od 0 pa do 100. 0 predstavljajo zazidana zemljišča 100 pa najboljše kmetijske površine.

Sprememba namembnosti zemljišča je možna samo s spremembo prostorskega plana (obstaja izjema ampak ne za stanovanjsko gradnjo), tega sprejme občina po tem, ko ga potrdijo pristojna ministrstva. Tudi če bi občina vaše zemljišče vključila v seznam sprememb ga lahko ministrstvo zavrne. Če pa pripravljalec prostorskega akta že v postopku priprave ugotovi, da sprememba ni možna takšnih predlogov v spremembo prostorskega plana niti ne vključijo.

V glavnem glede na par navedenih podatkov ni mogoče dati nikakršnih konkretnejših nasvetov. Je pa širjenje stavbnih zemljišč namenjenih za stanovanjsko gradnjo vedno težje, saj je težnja države, da se uporabijo že obstoječa zazidljiva a nepozidana zemljišča.
se opravičujem...

Vrsta rabe zemljišča
travnik

katasterski razred
7
boniteta zemljišča
28
površina
1973 m2
Kako iz kmetijskega zemljišča do gradbene parcele? - NIKAKOR
m&m2' Napisal:ZANIMA ME:
imam kmetijsko zemljišče,na občini so mi rekli da ga naj nebi mogel spremeniti v stavbno zemljišče,kljub temu da so v okolici 20 - 50 m že hiše.po katasterski št. zemljišča,ki lahko gre od 1 do največ 8, ima dodeljeno 7.NA občini pa so mi rekli da je to drugo najboljše zemljišče...PROSIM ZA ODGOVORE,,,,HVALAA

eno so razredi kmetijskih zemljišč, ki so od 1 (najboljša kmetijska zemljišča) do 8 (najslabša, lahko tudi neplodna zemljišča),
v prostorskih planih so označena kmetijska zemljišča 1. kategorije (1. in 2. razred) - ta so varovana kmet. zemljišča, na katerih praviloma veljajo strožji režimi varovanja, ostali razredi spadajo v 2. kategorijo, na katerih so praviloma blažji pogoji varovanja

bonitete so nov sistem klasificiranja kakovosti kmetijskih zemljišč, pri katerih pomeni 100 točk najboljša kmetijska zemljišča, proti 0 pa se slabšajo

glede možnosti sprememb lahko samo v grobem opišem zadeve pri spremembah prostorskih planov:
ali je mogoča sprememba v zazidljivo parcelo, je odvisno od veliko dejavnikov; veliko večja verjetnost spremembe je, če so zazidljiva območja sosednje parcele, ali če so neposredni bližini vsaj na dveh straneh zazidljiva območja, in bi se z vašo parcelo in še kakšno sosednjo dosegel zaključen kompleks stavbnih zemljišč ali če bi se s spremembo povečalo ali razširilo neko obstoječe naselje, znotraj katerega več ni prostih zazidljivih parcel

preuči se tudi, ali je v naselju oz. bližini parcele, kjer je podan predlog za spremembo v zazidljivo parcelo, še na voljo veliko ali vsaj nekaj nepozidanih zazidljivih parcel - več kot je nepozidanih zazidljivih parcel, manjše so možnosti za spremembo

praktično nemogoče pa je, da bi določili novo zazidljivo parcelo kot nov otok sredi preostalih kmetijskih zemljišč - to je razpršena gradnja in ni več dopustna

predlogi, ki so za občino sprejemljivi glede sprememb, pa gredo v presojo kar zajetnemu število soglasodajalcem (razna ministrstva, zavodi ...), ki se morajo vsi strinjati s predlaganimi spremembami, šele potem lahko občina izvede samo tiste spremembe, ki so pridobila strinjanje vseh soglasodajalcev
Takole : Žal ampak resnično

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.siol.net/novice/lokalne_novice/dolenjska_in_posavje/2013/02/legalizacija_zabjak.aspx">http://www.siol.net/novice/lokalne_novi ... abjak.aspx</a><!-- m -->
1 2
Iskanje po temi