m&m2' Napisal:ZANIMA ME:
imam kmetijsko zemljišče,na občini so mi rekli da ga naj nebi mogel spremeniti v stavbno zemljišče,kljub temu da so v okolici 20 - 50 m že hiše.po katasterski št. zemljišča,ki lahko gre od 1 do največ 8, ima dodeljeno 7.NA občini pa so mi rekli da je to drugo najboljše zemljišče...PROSIM ZA ODGOVORE,,,,HVALAA
eno so razredi kmetijskih zemljišč, ki so od 1 (najboljša kmetijska zemljišča) do 8 (najslabša, lahko tudi neplodna zemljišča),
v prostorskih planih so označena kmetijska zemljišča 1. kategorije (1. in 2. razred) - ta so varovana kmet. zemljišča, na katerih praviloma veljajo strožji režimi varovanja, ostali razredi spadajo v 2. kategorijo, na katerih so praviloma blažji pogoji varovanja
bonitete so nov sistem klasificiranja kakovosti kmetijskih zemljišč, pri katerih pomeni 100 točk najboljša kmetijska zemljišča, proti 0 pa se slabšajo
glede možnosti sprememb lahko samo v grobem opišem zadeve pri spremembah prostorskih planov:
ali je mogoča sprememba v zazidljivo parcelo, je odvisno od veliko dejavnikov; veliko večja verjetnost spremembe je, če so zazidljiva območja sosednje parcele, ali če so neposredni bližini vsaj na dveh straneh zazidljiva območja, in bi se z vašo parcelo in še kakšno sosednjo dosegel zaključen kompleks stavbnih zemljišč ali če bi se s spremembo povečalo ali razširilo neko obstoječe naselje, znotraj katerega več ni prostih zazidljivih parcel
preuči se tudi, ali je v naselju oz. bližini parcele, kjer je podan predlog za spremembo v zazidljivo parcelo, še na voljo veliko ali vsaj nekaj nepozidanih zazidljivih parcel - več kot je nepozidanih zazidljivih parcel, manjše so možnosti za spremembo
praktično nemogoče pa je, da bi določili novo zazidljivo parcelo kot nov otok sredi preostalih kmetijskih zemljišč - to je razpršena gradnja in ni več dopustna
predlogi, ki so za občino sprejemljivi glede sprememb, pa gredo v presojo kar zajetnemu število soglasodajalcem (razna ministrstva, zavodi ...), ki se morajo vsi strinjati s predlaganimi spremembami, šele potem lahko občina izvede samo tiste spremembe, ki so pridobila strinjanje vseh soglasodajalcev