PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Prodaja delno legalne hiše na kmetijskem zemljišču

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

imam težavo, kako prodati delno legalno hišo na kmetijskem zemljišču.

Naj pojasnim, gre za družinsko hišo, z začetkom gradnje leta 1939, največji del pa je bil zgrajen 1957 in potem je še leta 1999 oče naredil prizidek 20m2, z odločbo o priglasitvi del. Tako da do te točke je vse legalno. 
Nato pa sva leta 2013 z očetom šla po lokacijsko dovoljenje, ker smo nujno morali zamenjati streho zaradi dotrajanosti in istočasno smo želeli narediti mansardo in na UE sva naletela na hladen tuš, ko so nama rekli ''Vi pa ne morete čisto nič graditi, ker je parcela kmetijsko zemljišče, lahko samo delate vzdrževalna dela, kot so: menjava oken, ogrevanje, fasada in pa samo prekritje strehe BREZ menjave konstrukcije, ker za to že rabite gradbeno, katerega pa ne morete dobiti. Seveda sva vprašala, kako je to možno, če pa je na tej parceli že stala tudi stara hiša od vsaj 1890, če ne še prej in nato so nama rekli, da naj to rešujeva na občini. Na občini, pa so nam rekli, da zgleda, da so nas tam okrog 1989 ko so formirali OPN in stavbna zemljišča, enostavno pozabili in da je edini način naj damo vlogo za prenamenitev v gradbeno in počakamo naslednji OPN, ki ga pa še od 2013 do dan danes niso sprejeli in nič ne kaže, da bi se v kratkem kaj spremenilo.
In potem so nastale težave, saj streho smo morali zamenjati, saj drugače bi se nam sesedla na glavo in več ljudi nam je reklo, če že menjujete streho, potem še pač dvignite to za 1m, nakar smo se napačno odločili in to tudi naredili. Potem pa sta precej hitro oba starša umrla in mansarde dejansko nismo nikoli potrebovali in ostala je v popolnoma surovem stanju, brez ometov, instalacij, brez stopnic in dostopa...

Sedaj pa se moram preseliti na drugi konec Slovenije in bi rad hišo z vsemi parcelami 2ha prodal, ker mi to predstavlja ogromen problem z vzdrževanjem in zagotavljanjem varnosti, ker se dogajajo kraje in uničevanje, ker pa nimam uporabnega dovoljenja, prodaja ni možna, legalizirat pa tudi ne morem, ker stoji na kmetijskem zemljišču, prav tako pa nebo šlo skozi pridobitev uporabnega dovoljenja za objekt daljšega obstoja ker je bil objekt spremenjen v 2013. 

Ima kdo kako idejo, kaj še mi preostane.

Hvala
Že ta "delna legalnost" je vprašljiva.

Kaj ti ostane?
1.opcija, čakaš opn.
2. Opcija prodaš po precej nižji ceni. Precej precej nižji.
3. Dobiš najemnike
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
Z delno legalnostjo sem mislil to, da imam posestni list iz 1897 kjer so vrisana in zavedena stavbišča, nato iz Geodetskega inštituta uradni orto posnetek iz leta 1959, kjer jasno vidno, da je ta obstoječa hiša, kot tudi stara hiša in pa tudi gospodarsko poslopje, vse obstajalo že takrat in pa imam lokacijsko informacijo ter odločbo UE o priglasitvi del iz leta 1999 za širitev 20m2, kar je bilo tudi takrat narejeno.
Tako, da pač po mojem mnenju, bi ta spodnji del bil legalen.

V 2013 pa smo pač morali zamenjati streho saj je konstrukcija bila tako dotrajana, da je od osnovnih prerezov tramov, ostalo moče še samo 1/3 materiala, ostalo je vse strohnelo in streha se je že vidno posedala, tako da mogoče ob prvem večjem snegu, bi popustila, ampak kot napisano, so nama rekli, da konstrukcije uradno nebi smeli zamenjati, dovoljeno bi bilo zamenjati samo kritino, kar pa nam itak ni nič koristilo. Seveda pa nedvoumno priznam, da smo naredili napako in z menjavo strehe vse skupaj dvignili. Ampak saj veste kako deluje človeški razum, narediti novo streho, potem pa jo čez nekaj let spet razdirati in dvigovati, je...

Hiša ima tudi čisto vse priključke, ki so dosegljivi; voda, elektrika, telefon, optika.
Vgrajena je tudi MČN, toplotna, talno ogrevanje v spodnji etaži, fasada

Sem že v stanju, ko bi najraje vse skupaj prodal, ne glede na ceno, nekomu ki ima čas počakat na OPN in potem uredit papirje, samo da se več ne sekiram, saj mi to že močno vpliva na zdravje, samo ne vem če je sploh možno prodat.
Definitivno imaš 100% črno gradnjo. To, da bi bil samo spodnji del legalen, ne obstaja. Ali je legalna stavba v celoti ali pa ni.
Dejansko drugih opcij, kot jih je naštel firefly nimaš.
[url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")arhimunichr("46")si/reference/]arhitekt[/url]
Če je možno prodati, nekomu ki ima gotovino, ne kredit, zveš pri lokalnem notarju.
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
Iskanje po temi