Objave: 9
Teme: 2
Ocena:
1
Pozdravljeni.
Prosil bi samo za malo pomoči da ravno ne plačujem cenilcev. Če mi lahko kdo oceni koliko bi stala omenjena parcela.
Gre za 602m2 veliko parcelo v jugovzhodni Sloveniji. Parcela ima zelo dobre cestne povezave. Samo nekaj minut do avtoceste. Po OPN spada na površine podeželskega naselja. Voda,elektrika,internet je v radiju 150m. Kanalizacije ni. Komunalni prispevek za neko povprečno hišo bi znašal okoli 11k€. Teren rahlo visi (za 1-2m). Kamnin ni videti. Teren je utrjen. Lokacija je sončna. Se pravi zelo dobra lokacija.
Bi bilo 30000 dovolj?
Objave: 12046
Teme: 16
Ocena:
27
Dovolj. Premalo. Veliko preveč. Vse 3 opcije enako verjetne.
Drugih oglaševanih parcel ni?
Objave: 322
Teme: 1
Ocena:
27
Vse odvisno od lokacije in hakeljcev na parceli. Lahko je isti kraj, pa imaš lahko dve skrajnosti. Parcelo za katero se kupci stepejo in parcele, ki se prodajajo več let. Kar se hakeljcev tiče... Skoraj ni parcele, ki bi bila brez kakšne posebnosti.
Vprašaj se;
Kako je z infrastrukturo? Je vmes cesta? Boš kopal po njivi/travniku ali nekomu čez dvorišče? Ti bodo vsi dal služnost? Koliko bodo hoteli za služnost?
Je parcela papirno OK? Lastništvo? Odmiki? Je cela parcela zazidljiva? Kakšen je OPN?
Je potrebna sprememba namembnosti? Kako se bo kraj razvijal? Si predstavljaš... Kupiš, da si v naravi. Sezidaš, se preseliš, potem ti pa na sosednji parceli naredijo čistilno napravo za celo vas.
BTW Strošek MČN je od 3K€ dalje.
Skratka... 30K€ je lahko malo ali pa prekleto veliko, če ugotoviš, da sicer je zazidalno, da pa potem v praksi vseeno ne moreš tam živet.
Pri nas v Posavju so cene od 20K€ naprej za parcelo. Ponavadi se na podeželju prej prodajo parcele, ki so malenkost večje (od 1000 do 2000 kvadratov). Folk, ki gre zidad na podeželje hoče imet svoj mir, vrt, prostor... Da parcela "malo" visi je tudi pomemben podatek. Več je zemeljskih del. Izvedba pritlične hiše je težja. V nekaterih primerih ni smiselna montažna gradnja...
Objave: 583
Teme: 68
Ocena:
6
Res je tako, da cena je odvisna od kupca in prodajalca.
Npr. zame, ki sem iz štrajerskega dela, ta parcela ni vredna več kot jurja. Za soseda te parcele mogoče 60k, za prodajalca pa vključojoč njegovo čustveno navezanost 100k.
Lahko imaš srečo in bo prodajalec super vesel da se bo zadeve končno znebil in mu je v breme, lahko da nujno rabi denar....
Jaz ponavadi pogledam vrednost po gursu in potem ponujam +- 20% te vrednosti ampak nema čustev...
Tako bi moj sosed meni prodal vikend za 8-kratnik cene po gursu. Ponudil sem mu 2kratnik vrednost (zato ker je parcela zraven) ampak njegova čustvena navezanost je prevelika ?
Objave: 322
Teme: 1
Ocena:
27
Pri nas se še vedno prodajajo spomini. Teh pa na žalost nihče ne bo plačal.
Na prvo žogo vrednost parcele. Povprečna vrednost parcel na kvadrat X kvadratura.
Recimo, da je idealna parcela, ki se proda na vasi 1000 kvadratov za 40K€ za parcelo. To je parcela, ki je komunalno opremljena, na ravnem, cela zazidljiva...
To je 40 po kvadratu. Zdej pa računaj koliko te pride 600 kvadratov. Manjše parcele so vedno nekaj dražje na kvadrat. Vzemi 10 posto gor in računaj 44 na kvadrat. Pri veliko večji z 2000 kvadrati pa odbij 10 posto.
Potem pa od te cifre odbij stran "hakeljce". Recimo... Ni možen priklop na kanalizacijo... Odštej stran 2K€, elektrika je 200m stran. Se pravi boš namesto 3K€ rabil 5K€, da spraviš štrom na parcelo. Parcela ni cela zazidljiva. Se pravi da kupuješ nekaj, kjer v bodoče pravno formalno ne moreš postavit niti nadstreška za avto...
Na parcelo glej kot celoto. Kolega je dobil parcelo. Na koncu ga je prišla zaradi vse škarp dražje, kot če bi kupil najlepšo/najdražjo sam.
Po drugi strani. 5-10k več za parcelo niti ni toliko več, če ti je parcela/lokacija všeč. Na koncu boš tam živel in pri vseh stroških ki bodo še nastali med gradnjo je to "zanemarljivo" malo. Pa pejt parcelo pogledat večkrat. Zjutraj, ponoči, čez vikend... Dobiš nek filing kako tam gre...vse od vaških posebnosti, do specifik okoli sonca, vetra... Pri nas je recimo folklora, da se kosi ob nedeljah. Meni to paše...