PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Nakup podedovane nepremičnine

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ali je varno kupiti nepremičnino od prodajalca, ki je le to podedoval, ima pravnomočni sklepo o dedovanju ter podan predlog za vpis v Zemljiško knjigo, do katerega pa še ni prišlo? Ali ob eventuelnem nakupu te nepremičnine na osnovi overovljene kupoprodajne pogodbe, ki jo izpelje nepremičninska agencija, lahko tudi sam vložim svoj predlog za vpis lastništva na ZK? Kako se vse te predzaznambe vidijo v ZK?
Jaz tega ne bi pocel z nepremicninsko agencijo, ampak z notarjem.
Sicer mislim, da je pravnomoccni sklep o dedovanju dovolj varna listina za nakup taksne nepremicnine.
Ali te skrbi, da lastnik ne bi prodal se komu in bi se potem on prej vpisal v ZK?
marvel1 Napisal:Ali je varno kupiti nepremičnino od prodajalca, ki je le to podedoval, ima pravnomočni sklepo o dedovanju ter podan predlog za vpis v Zemljiško knjigo, do katerega pa še ni prišlo?
Ne. Dokler obstaja možnost, čeprav neznatna, da do vknjižbe ne pride (še vedno lahko zk ne vknjiži) se tega ne počne. Če pa se, pa tako, da ne dobi denarja, dokler ni vknjižen. Razen če je komu všeč loterija....
Stanovanje oglašuje nepremičninska agencija, zato komuniciram z njimi in od njih sem dobil informacijo o pravnomočnem sklepu dedovanja prodajalke. Moti me, ker agencija pravi, da tak vpis lastninske pravice dedinje v ZK lahko traja do enega leta. Ali to lahko pomeni, da imajo sodišča preveč dela ali da je na tej nepremičnini že cela vrsta zaznamkov in bi bil moj eventuelni predlog daleč zadaj? Kako se sploh na ZK izpisu vidijo vsi ti zaznamki?
Ne vem zakaj bi tak vpis trajal 1 leto.
Dobro, sedajje bila velika guzva zaradi nepremicninskega zakona, ampak jaz sem februarja letos vpis v ZK opravil s pomocjo notarja v manj kot mesecu dni.

Urs ima sicer prav, da se vedno lahko kaj zakomplicira, a vendar sem mnenja, da je (original) pravnomocni sklep o dedovanju dovolj varna listina (poudarjam original zato, ker je fotokopija lahko tudi ponarejena).
O tem, ali je agencija res vse preverila ne bi razpravljal. Osebno bi na tak posel pristal, ce bi mi moj notar prizgal zeleno luc... Morda bi vztrajal na tem, da kupnino deponiram pri notarju, ki bi jo potem nakazal prodajalcu, ko bi se jaz vpisal v ZK.
marvel1 Napisal:Stanovanje oglašuje nepremičninska agencija, zato komuniciram z njimi in od njih sem dobil informacijo o pravnomočnem sklepu dedovanja prodajalke. Moti me, ker agencija pravi, da tak vpis lastninske pravice dedinje v ZK lahko traja do enega leta. Ali to lahko pomeni, da imajo sodišča preveč dela ali da je na tej nepremičnini že cela vrsta zaznamkov in bi bil moj eventuelni predlog daleč zadaj? Kako se sploh na ZK izpisu vidijo vsi ti zaznamki?
To ne pomeni nič. V glavnem pa vpišejo prej, ker se zadeva prepusti sodišču, ki ima najmanj dela. Bo lahko zelo hitro na vrsti. Hecno vprašanje postavljaš, kaj se vidi na zk izpisku, to bi moral imeti že 100x prekontrolirano. To je minumum poslovanja pri sklepanju pogodb. Pa ne se zanašati na agencijo, preverjaj iste stvari tudi sam.
medo9 Napisal:Morda bi vztrajal na tem, da kupnino deponiram pri notarju, ki bi jo potem nakazal prodajalcu, ko bi se jaz vpisal v ZK.
Tako ja, neko varovalko moraš imeti. Se jih je že dovolj nategnilo, da ne bi bil kupec previden pri takih stvareh.
Lepo, hvala vsem za nasvete. Stanovanje sem za enkrat videl le v oglasu, tudi informacij o sedanjem lastniku in pravnomočni dedinji še nimam, da bi lahko kontroliral stanje v ZK. Vzpostavil sem le kontakt z oglaševalsko agencijo in zastavil sledeča vprašanja, svoj dvom o varnosti nakupa pa delim z vami.
Vprašanja agenciji so bila:
Torej, trenutna lastnica še ni vpisana v ZK kot lastnik, ali je prodaja trenutno vseeno možna in transparentna?
Agencija: Ni vpisana, je podan predlog za vpis, kateri pa lahko traja tudi še leto dni. Prodaja je transparentna, saj lastnica izkazuje svoje lastništvo na osnovi pravnomočnega sklepa o dedovanju.

Kako je z etažno lastnino, ali obstaja vpis v ZK ali je latništvo vpisano le po deležih na zemljišče?
Agencija: Vsi lastniki stanovanjskih enot so vpisani v idealnih deležih.
Khm.
V idealnih delezih?
To, kot jaz razumem ni v redu.
Vprasaj, zakaj se ni narejen etazni nacrt?
Oziroma: ce kupujes stanovanje stevilka 6, vprasaj kdo je sedaj vpisan v ZK kot lastnik tega stanovanja.
Zahtevaj od agencije podatke o stevilki objekta in stevilki k.o., potempa preverii v ZK.
Konec koncev je lahko na celoten objekt vpisana kaksna hipoteka, ki lahko "v idealnem delezu" bremeni vse solastnike.
Ta zgradba, kot še veliko podobnih v Ljubljani, še nima etažne lastnine vpisane v ZK. Zakaj, ne vem. Vendar posli prodaj in nakupov vseeno tečejo. Npr. stanovanje št. 6 ni vpisano v ZK kot etažna lastnina, je pa vpisan lastnik tega stanovanja kot recimo: vrsta osnovnega položaja: 101 - vknjižena lastninska pravica
delež: 190/100000 na podano parcelo, kjer stoji večstanovanjska zgradba.....in če kupiš takšno stanovanje, se po moje ta delež prenese nate, ko sodišče Zemljiške knjige ugodno zaključi tvoj primer.
Vem kaj to pomeni, vendar jazosebno taksnega stanovanja ne bi kupil.
medo9 Napisal:Khm.
V idealnih delezih?
To, kot jaz razumem ni v redu.
Vprasaj, zakaj se ni narejen etazni nacrt?
Oziroma: ce kupujes stanovanje stevilka 6, vprasaj kdo je sedaj vpisan v ZK kot lastnik tega stanovanja.
Zahtevaj od agencije podatke o stevilki objekta in stevilki k.o., potempa preverii v ZK.
Konec koncev je lahko na celoten objekt vpisana kaksna hipoteka, ki lahko "v idealnem delezu" bremeni vse solastnike.
Če zadeva zemljiško-knjižno ni urejena, potem ne kupovat ... no vsaj jaz nebi.
Več glav, več ve ...
Meni je vse napisano še kar normalno.
1. Sklep o dedovanju je dovolj, mi smo tudi kupovali stanovanje na ta način. Logično, da želijo dediči čimprej prodati stanovanje, saj imajo sedaj verjetno samo stroške.
2. V pogodbi piše, kaj ta delež pomeni v naravi. Če gre za od začetka večstanovanjsko hišo, je stvar ok. Če pa gre za enodr. hišo, ki so jo kasneje razdelili, ima skupne števce,... je treba bit malo bolj pazljiv. Ker se mogoče hiše sploh ne bo dalo etažirat.
Najlepša hvala vsem za odziv, bom še sam naprej vrtal v tej smeri. Vsak dodatni namig pa je dobrodošel.
Jaz stanovanja z neurejenim vpisom v ZK nebi kupovala ze zato, ker je zakon o tem, da morajo biti vec stanovanjske stavbe zetazirane v veljavi ze dobrih 10 let ... in ce se stanovalcem do sedaj v vseh teh letih ni uspelo zmenit za etaznega, potem bo tudi dogovarjanje o vsem drugem skoraj 100% problem.
Več glav, več ve ...
1 2 3
Iskanje po temi