PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Še en primer davka na nepremicnine

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Se opravicujem zaradi nove teme, vendar je primer dokaj kompleksen...

Z zeno sva delna solastnika hise, kjer ne zivimo sami (poleg nas sta se 2 lastnika). Sta pa v hisi pri popisu bili definirani 2 stanovanji, ceprav je hisa brez etazne lasnine in od zmeraj enostanovanjska.
Kot so mi na Gursu povedali, se je mozno prijavit v doticni del stavbe (to je v eno stanovanje). Potem placa solastnik 0.15% le za del za del, v katerem biva. Za drugi del ne placa nicesar.

Sva pa poleg tega sva oba z zeno se lastnika manjsega stanovanja. Zena je prijavljena v hisi, jaz v stanovanju.
Kljub temu, da skupna vrednost najinega premozenja ni pretirana ( cca 60k eur jaz, enako zena ), bova skupaj za davek morala odsteti preko 400 eur:
Zeni obracunajo 0.15 za njen del hise, 0.50 za njen del stanovanja
Meni obracunajo 0.50 za moj del hise, 0.15 za moj del stanovanja

Ce sem prav razumel, bi davek lahko znizali na naslednje nacine:
1. Meni podari zena svoj del stanovanja, jaz njej moj del hise
2. Ce si eden drugemu vpiseva sluznost, se visina davka ne spremeni, saj je potrebno imeti za davcno stopnjo 0.15 na nepremicnini stalno bivalisce
3. Ce jaz prijavim stalno bivalisce v hiso, in stanovanje oddava sorodniku v najem za simbolicno ceno : v tem primeru mora sorodnik imet v stanovanju stalno bivalisce. Za letos smo ze prepozni, saj mora biti stanovanje v takem najemu 6 mesecev pred presecnim datumom

Je kaj koristi, ce stanovanje prijavim kot neuporabno za bivanje, npr. Izklopim elektriko in vodo ? Je to sploh mozno tako prijaviti, glede na to, da je stanovanje v bloku?

Obstaja se kaksna druga moznost ?

Drugace se bo vsaj za letos potrebno udat v usodo in placat Sad In potem do nalednjega leta kako uredit...
Hvala za pomoc
Andrej
Solastniki si ne morejo podeljevati sluznosti.
En naj ima hišo en stanovanje, če si ne zaupata do te mere potem pa ali se ločita ali pa plačujta višji davek.
Solastniki si seveda lahko med seboj podeljujejo služnost.
Ne bom trdil, a mislim, da sem nekje prebral, da ne.
Konec koncev ni nobenega smisla, da si solastniki podeljujejo sluznost na razlicnih nepremicninah, ker si itak lahko prijavljen samo na enem naslovu.
In ce sta torej solastnika dveh stanovanj, je edina resitev, da sta vsak lastnik svojega in v vsak svojem tudi prijavljena.
Ravno v tem je keč. Dve stanovanji, dva lastnika - vsak do polovice. Vsak prijavljen na svojem naslovu. Davek je v tem primeru 0,15% za 1/2 nepremicnine kjer zivi in 0,5 za 1/2 tiste druge. Ko si solastnika izmenjata sluznosti pa imata vsak 0,15 za celotno svojo nepremicnino. Je pa res, da je v tem delu razlaga financnega ministrstva zaenkrat se drugacna in tako, ce bodo pri tem vstrajali, tvegajo se eno ustavno presojo.

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.inteleks.si/novice.html?id=302">http://www.inteleks.si/novice.html?id=302</a><!-- m -->
Upam, da bo ustavno sodišče uvidelo vso mizerijo in nepravičnost zastavljenega sistema in bo ustavilo norijo s fiktivnimi prijavami bivališč in služnostmi, darilnimi pogodbami, solastništvi in združevanjem stanovanj ter parcel.
Ni dovolj, da bomo plačevali mnogo višje zneske kot doslej, država nas sili še v fiktivne pravne posle, ki denar iz žepov revnih državljanov prelivajo v žepe notarjev, odvetnikov in geodetov.

Vse naštete probleme bi rešili, če bi uvedli enotno davčno stopnjo na lastnino do neke vrednosti. Kar je nad to vrednostjo pa bi obdavčili po višji stopnji.
Ne bi bilo pomembno, kje imaš prijavljeno bivališče. Če si polovični solastnik dveh stanovanj vrednih po 100.000€, bi plačal enako, kot če si edini lastnik enega stanovanja v vrednosti 100.000€.
Če je okoli hiše, v kateri živiš, 10 parcel po 10.000€ bi plačal enako, kot če je ena parcela v vrednosti 100.000€.

Pa še dva konkretna primera iz našega sorodstva:

PrimerA:
Oseba A ima v lasti celotno hišo, v kateri ima prijavljeno stalno bivališče in v njej tudi živi.
Ob popisu sta bili prijavljeni 2 stanovanji, ker je hiša zgrajena kot dvostanovanjska kakor so se pač v 70ih letih gradile, čeprav celotno hišo uporablja ista družina in je dejanska raba »enostanovanjska«.
Oseba A je dobila za stanovanje št. 1 davek po stopnji 0,15 % in za stanovanje št. 2 davek po stopnji 0,5%.

PrimerB:
Oseba B ima v lasti celotno hišo, v kateri ima prijavljeno stalno bivališče in v njej tudi živi.
Ob popisu je bilo prijavljeno 1 stanovanje, ker družina uporablja celotno hišo, čeprav je arhitektura zastavljena dvostanovanjsko, povsem enako kot pri stavbi v lasti osebe A.
Oseba B je dobila za stanovanje št. 1, to je celotno hišo, davek po stopnji 0,15 %.

Za nobeno od obeh oseb se ne da trditi, da je v popisu dala napačne podatke, pa vendar osebi nista enaki pred zakonom.
No, da pa vse le ne bo tako preprosto, bodo še preverjali če dejansko prebivate tam kjer imate prijavljeno prebivališče. Pri nas smo zadeve rešili s prepisom - smo pač dolgo odlašali...
In vsaj v dotičnem primeru ne vem kje je problem in zakaj še ni rešen. Vedno čakajo ljudje do zadnje minute potem pa so vse drugi krivi.

Kot sem že napisal, če si ne zaupata do te mere da imata vsak po eno celo nepremičnino potem škoda da sta skupaj. Če se kdo boji da bo ob morebitnem razpadu skupnosti bil na slabšem, se pa sklene pogodba o tem kako se v primeru razhoda premoženje deli. Če to ne gre pa pač plačujte višjo stopnjo davka, bo imela država več denarja Smile

Vam polagam na srce da kljub morebitnim slabim prejšnjim izkušnjam ali izkušnjam drugih ne obsojat ljudi brez razloga. V stilu - če vas je bivša varala ne rabite bit na sedanjo ljubosumni Smile
Remi: ODLICEN komentar.
remi
.."keč,je ravno v tem,kot si omenil....banda odvetniška,notarska, si je umislila zakon z nameščenimi luknjami na katere smo se primorani"nalepit...seveda ne zastonj....ustavno sodišče pa bo pridno počakalo,da se folk pokasira :wink:
Ja,dobro bodo tole kasirali.
Notarski zapis od 170€ dalje, odvisno od vrednosti.
Vpis v ZK okrog 45€, pa še kakšna taksa pride... najbrž od 250-400€ ali še več.
Pa recimo samo 100.000 primerov in imamo 40€ milijonov prometa... da ne omenjam potem še geodetskih "elaboratov" in njihovih fint... vse to je na nek način tudi nov dodaten prikrit davek!
Iskanje po temi