PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Izključitvena tožba, soglasja & rezervni sklad

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Spoštovani,
sem lastnica enega stanovanja v 4-stanovanjski hiši, zgrajeni okoli leta 1950. Pravno formalno nimamo etažni lastniki urejenega statusa – nismo ne registrirani kot Skupnost stanovalcev, niti nimamo podpisanega kakršnegakoli pisnega sporazuma, Pogodbe o medsebojnih razmerjih, Hišnega reda,… Seveda smo tudi brez upravnika, v hiši ena od stanovalk mesečno izdaja Blagajniške prejemke za plačilo deležev kot so npr. stroški za Snago in skupno elektriko.

Najem upravnika ostali etažni lastniki vztrajno zavračajo, tako Pogodbe o medsebojnih razmerjih kot tudi Hišnega reda ali kakršnegakoli drugega pisnega sporazuma ni, čeprav imajo vsi že od junija 2013 osnutek Pogodbe o medsebojnih razmerjih in osnutek hišnega reda, a iz meni neznanih razlogov nihče noče le-tega odobriti oz. podpisati.

1) Po pisnem dogovoru in sklenjenem sporazumu, ki ga imamo etažni lastniki z Brunato, odčitavanje delilnikov izvajajo enkrat letno & JP Energetika posredujejo naše nove deleže porabljene toplote. Eden izmed ostalih etažnih lastnikov je lani dejal, da če bo njegov novi delež porabljene toplote večji od predhodnega, da bo zahteval, da se na novo montira centralna napeljava in sicer tako, da bodo glavne cevi na hodniku, zraven pa še števec - sedaj se le-te cevi nahajajo v stanovanjih (v kopalnici). Razlog za njegovo zahtevo pa tiči seveda v višini "našega" deleža porabljene toplote. Lani je ena od stanovalk šla celo tako daleč, da je klicala na Brunato in se predstavila kot Upravnik hiše ter jih obvestila, da sva z možem "reprogramirala" njihove delilnike Futura+, saj ni možno, da imamo mi tako nizko porabo ogrevanja. Seveda temu ni tako, kar je tudi ugotovil Brunatin delavec, ki jih je prišel preveriti. A očitno z Brunatinim poročilom niso bili zadovoljni, saj so prejšnji teden (seveda ponovno, ne da bi naju o tem sploh obvestili) "pripeljali" kontrolorja z Energetike, da preveri in potrdi njihov sum, da smo mi ob prenovi stanovanja leta 2010 preuredili zraven še toplotno postajo, ki se nahaja v kleti (le-ta je zaklenjena v prostoru, do katerega ne jaz ne moj mož nimamo dostopa, kaj šele ključa!) ter si montirali talno gretje (ki ga seveda nimamo). Ker je bil ravno takrat moj mož doma, je zgornja soseda zahtevala, da jih spusti (delavca z Energetike + ostale etažne lastnike) v stanovanje in jim dokaže, da mi nimamo talnega gretja. Ker ostalih etažnih lastnikov ni hotel spustiti v stanovanje je soseda začela žaliti mojega moža iz groziti, da naju bodo tožili. Seveda je delavec z Energetike ugotovil, da je toplotna postaja nedotaknjena in da nihče ni šaril po njej, in da bo to tudi napisal v poročilo.

Glede na podpisani dogovor, ki ga imamo z Brunato, je ključ delitve stroškov 20% po neto kv.metrih, 80% Var.del/delilniki.

Na včerajšnjem sestanku stanovalcev je eden od stanovalcev dejal, da Brunatinih števcev ne bomo več imeli in da bo zahteval, da se glavne cevi za centralno ogrevanje prestavijo na hodnik (sedaj gredo skozi stanovanja) in se na njih montira števec. Z ogrevanjem kot takim kot tudi z obstoječimi cevmi ni problemov, problem imajo samo z višino našega deleža, medtem, ko sami ne varčujejo ne pri ogrevanju in ne pri porabi vode.

Zanima me ali je njegova zahteva zakonsko izvedljiva oz. koliko soglasij (od 4 etažnih lastnikov) je potrebno zbrati za dejansko uresničitev njegove zahteve, ki zahteva poseg v vsa stanovanja v hiši? 100% soglasje, več kot 75% ali preprosta večina?

2) Drugi problem pa je naš hišni “rezervni sklad – po domače”. Rezervni sklad pri nas izgleda približno takole: hišna blagajničarka izdaja blagajniški prejemek za mesečni prispevek v višini 50 EUR in s tem denarjem zalaga plačilo položnic za Snago in elektriko, kot tudi plačuje s tem denarjem stroške zavarovanja hiše, kontrole gasilnega aparata, košnje trave, ipd,… Ker se sama s takim načinom nisem strinjala, sem že lani podpisala izjavo, da bom svoj delež za prej naštete opravljene storitve plačevala sproti in da bom sama varčevala in obračala denar, ko pa bo prišlo do npr. menjave strehe, bom prispevala svoj delež. Naj povem, da sem naredila na banki posebno vezavo prav za ta namen. Ostali etažni lastniki so se tedaj s tem strinjali. Sedaj pa ena od stanovalk grozi meni z izključitveno tožbo, če ne bom tudi jaz vplačevala v „hišni rezervni sklad” na enak način, kot plačujejo oni.
Ali je njena grožnja zakonsko sploh izvedljiva glede na to, da hišna blagajničarka ne izstavlja nobenega računa, ampak samo blagajniške prejemke.

Hvala za vašo pomoč in prijaznost (in upam, da vas nisem preveč zamorila z "našimi" problemi) :wink:

Lep pozdrav, Darja
Rezervni sklad v vašem primeru ni obvezen, tako da na sodišču z izključitveno tožbo ne bo dosegla nič.
Mislim da vi po crki zakona MORATE imeti upravnika, tako da ce si pametna prijavi in naj vas doleti kazen potem ko bo upravnik se pa lahko se samo na njega zalijo...
ne, upravnika jim ni treba imeti (ni 8 posameznih delov).
Hvala za odgovor. To sem ji tudi jaz rekla, a je ona prepričana drugače.

Ali mi lahko še kdo pomaga pri vprašanju glede višine potrebnega soglasja pri menjavi/spremembi/dograditvi centralne napeljave v celotnem večstanovanjskem objektu? Poseg, ki ga zahteva eden od stanovalcev, bi pomenil poseg tudi v mojo etažno lastnino. Ali je za takšen poseg potrebno zbrati 100% soglasje ali je dovolj 75%?

Že vnaprej najleša hvala za pomoč.
menim, da potrebujete več kot 75% soglasij (ali imate vsi enake kvadrature stanovanj?).

(1) Lastniki se z več kot tremi četrtinami solastniških deležev (75%) odločajo o:
- sklenitvi pogodbe o medsebojnih razmerjih;
- opravljanju dovoljene dejavnosti v delu stanovanja;
- zavarovanju stavbe;
- vseh izboljšavah, ki ne štejejo za vzdrževanje, za katere ni potrebno pridobiti gradbenega dovoljenja, pomenijo pa vgraditev novih naprav, opreme, instalacij ali njihovo nadomestitev pred potekom pričakovane dobe trajanja, kamor sodijo na primer zgodnja obnova (prenova) kurilnice, toplotnih postaj ali podpostaj, kar ima za posledico prehod na drug energent (iz trdega goriva ali kurilnega olja na plin ipd.), namestitev klima naprav na skupne dele (fasado, streho stavbe), agregatov za proizvodnjo električne energije, sončnih zbiralnikov ali sončnih celic ter vgradnja izolacije ali materialov, ki se vgrajujejo z namenom učinkovite rabe energije, ipd.
Ja, kvadrature vseh 4 stanovanj naj bi bile (vsaj glede na gradbene načrte) enake... tudi postavitev prostorov je enaka v vseh stanovanjih.

Lahko, da je med njimi minimalno odstopanje, a nikakor več kot 1m2.
potem verjetno ostala 3 stanovanja nimajo več kot 75%, ne zadošča 75%. Aja, lahko da imate kleti različno velike?
Glede na podatke iz zemljiške knjige, so vsa stanovanja enako velika (63,30 m2), pri kleteh sta pa dva kletna prostora velika 11,40m2, preostali 2 kleti pa sta veliki 12,50m2.

Javni vpogled na <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.e-prostor.gov.si">http://www.e-prostor.gov.si</a><!-- m -->, pa izkazuje drugačne podatke (glej prilogo) [attachment=o13261]

Priložene datoteke
.jpg   Kvadratura stanovanj.jpg (Velikost: 28,62 KB / Prenosi: 1155)
Iskanje po temi